Областният на Смолян с приз „Пожрникар на годината”

Областният управител на Смолян Стефан Стайков и зам.-префектът на Източна Македония и Тракия Павлос Демианидис, снимка в. "Отзвук"

Областният управител на Смолян нж. Стефан Стайков е отличен за участие в националния конкурс „Пожарникар на годината” на областно ниво за конкретен и съществен принос в областта на пожарната безопасност и защита на населението.

 Губернаторът и екипът от служители на администрацията са оказали изключителна подкрепа за реализирането на проекта “Чрез превенция да съхраним природната красота на Родопа планина”. Областна администрация – Смолян е водещ бенефициент, партньор е Източна Македония и Тракия в Гърция. Такава система съществува на няколко места в света, а в България и Гърция няма подобна.

Проектът е по оперативна програма Европейско териториално сътрудничество “Гърция-България 2007-2013”, а българското участие в него е около 555 хил.евро.

По проекта беше изградена система за ранно оповестяване на пожари от двете страни на границата, бяха монтирани 22 наблюдателни кули с височина около 15 метра, снабдени с датчици и камери с инфрачервени лъчи. Те предават на всеки 10 минути информации до ситуационни центрове в службите по противопожарна безопасност в Смолян и в Ксанти, които са оборудвани за целта.

В рамките на проекта са закупени високопроходими автомобили за  противопожарните служби, оборудвани са депа за бързо реагиране в планините.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини