Ходжите влязоха във Фейсбук. Преглед на печата

24 часа: Ходжите влязоха във Фейсбук

Имами в Родопите масово качват проповедите си в интернет.

За да поддържат постоянен контакт с вярващите, които са напуснали селата и са отишли на гурбет, все повече местни духовници се регистрират във Фейсбук, установи проверка на "24 часа".

Местните духовници публикуват в профилите си молитви, обичаи, задължителни празници, както и атрактивни снимки на хора, приели исляма.

Най-активни в поддържането на религията виртуално били ходжите в Мадан и Рудозем. Повечето носели винаги у себе си лаптоп или таблет.

 

24 часа: Силен шум от тръбата на "Южен поток" ще изгони птици край Паша дере

Варненски еколози са в шок от бързото развитие на процедурите по излизане на тръбата на "Южен поток" през девствения плаж Паша дере.

Защитената местност е на 20 км на юг от Варна и над нея вече излиза тръбата на добиващата газ в Черно море фирма "Петреко". Там е и разпределителната газова станция, която премиерът Бойко Борисов откри преди 2 г.

 

Труд: Полицаи на съд заради приятел на Марковска

Скандалът "Венета Марковска", който в края на 2012 г. разтърси държавата, вече е позабравен. Зам.-шефката на Върховния административен съд не стана конституционен съдия и се пенсионира.

На 4 февруари сагата получава развитие в Софийския районен съд. Там е насрочен процес, свързан с един от главните герои - приятеля на съдийката Георги Георгиев. Бизнесменът ще се изправи пред магистратите като жертва на полицейски тормоз.

На подсъдимата скамейка ще са двама служители на реда от столичното 6-о РПУ - Борислав Серафимов и Лина Маркова. Те ще отговарят за злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на Георгиев.

 

Труд: Кредитори искат фалит на БДЖ

Пет банки са внесли иск за обявяване в несъстоятелност на "БДЖ Холдинг" в Лондонския арбитражен съд, научи "Труд".

Причината е, че националният жп превозвач е натрупал просрочия по кредит в особено големи размери. Става дума за т.нар. втори облигационен заем, който е на стойност 120 млн. евро. Кредитът бе изтеглен по време на управлението на тройната коалиция, но вноски не са плащани от много месеци.

 

Стандарт: Офицер от НСО уреждал проститутки

Скандални разкрития за корупция и проститутки тресат Националната служба за охрана. Преди два дни МВР шефът Цветан Цветанов обяви, че са уволнени двама служители на НСО, които са засечени в структури на организираната престъпност.

Повече подробности обаче не бяха изнесени.

"Стандарт" вече огласи, че отстранените гардове са Иван Иванов и Станчо Станев.

Запознати с разследването срещу двамата разкриха и подробности за събраните улики.

Срещу Иван Иванов, старши офицер в сектор "Масови мероприятия, гости и чужди делегации", има сигнали, че е осигурявал жени на високопоставени гости у нас. Записани със специални разузнавателни средства негови разговори го уличавали в корупция и осигуряване на проститутки. По случая са събрани 1500 страници доказателства.

Стандарт: Бойко сложи край на прехода

 В книгата си "Знакът на българина" се опитах да покажа, че съществува код, който би могъл да помири хората и да възстанови хармонията на човешките взаимоотношения. И по някакъв начин след дългогодишни изследвания да кажа, че този код е бил създаден преди шест хиляди години тук, по нашите земи.

"Знакът на българина" е формулата, която ще спаси човечеството от моралната разруха. Трилогията лежи върху доста противоречиви, но движещи се в една посока исторически хипотези.

Един от любимите ми персонажи в романите е Философа, когото читателите припознават като Ахмед Доган. И наистина до голяма степен той се припокрива с прототипа на почетния председател на ДПС.

Нито за момент не съм съжалил, че съм въвел Философа. Убеден съм, че Доган в момента е единственият български политик, който може да разчита триизмерния код на времето в неговото минало, настояще и бъдеще. Нещо повече, той умее да прогнозира какво ще се случи със света в следващите няколко години.

Монитор: Държавната заплата с 50 лв. по-висока от при частника

Държавата плаща с 50 лв. по-високи заплати в сравнение с частния сектор. Средното възнаграждение в обществения е 791 лв., докато в частния е 740 лв., показват последните данни на НСИ.

Според тях заплатите в частната сфера се увеличават по-бързо, но все още не могат да догонят тези в обществения сектор. „През третото тримесечие на 2012 г. реалният ръст на заплатата в частния сектор е бил 6,1%, докато в обществения - 1,1 на сто", отчете Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

 

Преса: ``Файненшъл таймс``: Българите не са безделници

``Чужденците, в това число българите, румънците и поляците, идват във Великобритания, за да работят, а не да живеят на подаяния от правителството, коментира в своя статия в. „Файненшъл таймс". Законната имиграция е дар за икономиката и обществото. И да се дискриминират тези, които имат право да дойдат в страната, би било не само незаконно, но и несправедливо, изтъква изданието. Често в трудни моменти имигрантите се превръщат в изкупителна жертва за липсата на работа, жилища и социални услуги. Имиграцията, заедно с икономиката, е начело на списъка с притеснения сред британското общество. Но свободното движение на хора е основа за единния пазар и именно британците са сред най-ентусиазираните му почитатели в Евросъюза. И тези, които искат да затворят вратите за чужди работници, не могат да очакват  да имат правото, което отказват на други.  Страховете от имиграцията са разбираеми, но и преувеличени``, отбелязва вестникът.

 

Сега: МВР кара безплатно коли на фирма на разследвания Гриша Ганчев

Две години след като вътрешният министър Цветан Цветанов бе принуден под обществен натиск да забрани даренията, МВР изнамери нов начин да получава скъпи вещи от бизнесмени, които разследва. Новата схема, по която министерството получава облаги от частния сектор, се нарича тест драйв.

"Литекс Моторс" е дала на МВР да тества коли, произведени в завода в Ловеч. Това става ясно от отговорите на МВР и "Литекс Моторс" на въпроси на в. "Сега". Заводът бе тържествено открит през февруари 2012 г. от премиера Бойко Борисов и Гриша Ганчев. Бизнесменът в момента се разследва за данъчни престъпления и закана за убийство.

От МВР потвърдиха, че са получили автомобили по тази схема, но не уточниха нито броя им, нито колко време ги ползват. Идеята е колите да се тестват и след това институцията да реши дали да си купи от тях. "Колите най-вероятно ще останат за проби и през тази зима", обясниха пред "Сега" от вътрешното министерство.

 

Дума: 10-те най-печални факта за образованието и науката

България е първа по неграмотност в ЕС, а според ЕК 41% от учениците не са напълно грамотни. Това е записано под номер 1 в класацията на безумията в образователната и научната сфера. Тя е съставена от Центъра за демографска политика (ЦДП) и е предназначена специално за новия министър на образованието, науката и младежта. За 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и др. Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г. процентът на хората с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС. Неграмотните български граждани вече са между 50-60%. По официални данни 41% от хората до 16 г. са неграмотни. МТСП посочва, че близо 70% от хората без работа у нас са напълно неграмотни. По данни на МОНМ вече над половината от учениците в 1-3 клас нямат за майчин език българския език и имат проблеми при усвояването му.

На второ място е намаляването на интелигентността на нацията, а IQ България е след Монголия, Казахстан и др. В списъка от 113 страни по интелигентност ние сме на 47-мо място. У нас отличниците в училище са 2,8%, докато във Финландия са 14,5%.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини