Мария Габриел: ”Преборихме се за субсидия за памукопроизводителите от 2014”

Успяваме, когато сме единни, когато евродепутатите и членовете на съвета на министрите работим в една посока, това каза в Хасково Мария Габриел - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, на среща със земеделски производители от региона. На срещата присъстваха и Делян Добрев – водач на листата на ГЕРБ Хасково и Владимир Митрушев – четвърти в листата за кандидат депутати на ГЕРБ. Като безспорен успех от сътрудничество между представители в европарламента и министри Габриел посочи решението на европейските власти от преди ден да бъде забранена обработката на посевите с неоникотидни пестициди, които унищожават пчелните семейства“. Забраната е силен сигнал за крачка напред. Пчеларите са лична моя кауза. Работим за повече средства за популяризиране на меда и продуктите. Ще настояваме за директни субсидии на пчелно семейство”, каза Мария Габриел. Тя уточни, че субсидиите са за малки и средни производители, за да им помогнат да станат конкурентноспособни.

Двайсет години никой не обръщаше внимание на този сектор, сега обаче получаваме субсидии, което е белег, че сме част от Европа, каза Младен Марчев пчелар от хасковското село Конуш. “Благодарим ви, че защитихте нашите интереси”, казаха пчелари от Харманли.

Пред земеделците Мария Габриел поясни, че благодарение на внесена от групата на ЕНП/ГЕРБ в Европарламента поправка, субсидии вече ще получават и производителите на памук. Това е изключително важно за стопаните в хасковски регион, където има традиции в отглеждането на тази култура.

Директните плащания в земеделието ще се увеличат от 2014 година, защото имаме договорени с 2 милиарда евро повече спрямо сегашния програмен период, подчерта Мария Габриел

“200 хиляди производители на тютюн ще гласуват за ГЕРБ, защото знаят колко много се направи за тях от последното правителство. Предишните управления ни бяха зачертали, караха ни да си търсим алтернативи. Тази година обаче, благодарение на субсидиите и на националните доплащания, цената на килограм тютюн стигна 9 лева”, каза Цветан Филев председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. “За да сме равни с колегите от Европейският съюз трябва да подкрепим ГЕРБ, това е единствената партия, която обърна внимание на българското селско стопанство и показа, че има воля да преговаря и да защитава интересите на хората”, допълни Филев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини