ГЕРБ духна Искра. Преглед на печата

24 часа: 4,5 млн. лв. - автопаркът на зърнарите

Автопарк за над 4,5 млн. лв. докара членовете на асоциацията на зърнопроизводителите на срещата вчера в Арбанаси с министъра на земеделието Димитър Греков. На двата паркинга на 4-звездния хотел "Рачев резиденс" и в уличката към манастира "Св.Богородица" фермерите бяха подредили поне 50 луксозни джипове и лимузини, на които не личеше да са ходили по нивите и коларските пътища. Базовата им цена е поне 80 бона. Сред най-предпочитаните марки бяха "Мерцедес GL" , BMW X6, "Ауди Q7", "Тойота Ленд Крузер". Имаше също волво и форд, видя репортер на "24 часа". Освен това преобладаваха регистрациите с по 4 еднакви цифри или огледални номера, които също не са за случайни хора.

24 часа: Свалят номерата на колата, докато не си платиш глобата

Глобите за нарушения на пътя да се плащат до няколко часа и докато не бъде издължена санкцията, колата да бъде със свалени номера.

Това предложи по време на дискусия за такситата в транспортната комисия в парламента Румен Крумов, шеф на "Национален съюз на превозвачите". Депутатите бяха поканили браншови организации в транспорта, за да чуят какво да се промени, след като такси помете 11 души на автобусна спирка на "Цариградско шосе" в София.

Крумов попита защо нашите шофьори карат като изтървани между Разлог и Кулата, а в момента, в който минат границата с Гърция, стават нормални хора, за които има правила.

 

Труд: Казус от тефтерчето: Президентът изряден, забавил го регистърът

Търговският регистър е забавил отписването на президента Росен Плевнелиев като съдружник или управител на някои от фирмите му през 2009 г., когато той напусна целия си бизнес, за да стане министър на регионалното развитие.

Това установи проверка на "Труд", след като се оказа, че Плевнелиев бил проверяван за конфликт на интереси и името му е в тефтерчето на шефа на ресорната комисия Филип Златанов с отметка "сигналът е прекратен, да не се качва в интернет".

 

Труд: Проф. Драганов: Начело на протестите има 500 - 700 платени

На протестите има две групи хора, заяви проф. Драгомир Драганов пред Би ти Ви. По думите му начело са "500 - 700 души, добре платени".

Проф. Драганов имал сигурна информация, че това били служители на "една охранителна фирма".

Другата група той определи като светни хора с оригинални идеи.

 

Стандарт: ГЕРБ духна Искра

ГЕРБ се отърва от И.Ф., която изскочи от тефтерчето за мръсни поръчки. Искра Фидосова напуска парламента и ръководството на партията по своя молба, хвърлиха бомбата от ГЕРБ вчера. Искам да изчистя името си, мотивира се депутатката, която се смяташе за един от стожерите на бившите управляващи. "Приемам нейното решение да освободи и двата поста", лаконичен бе Бойко Борисов. Оттеглянето на Фидосова стана ден след скандала със записките на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. В огласените от прокуратурата наброски човек с инициали И.Ф. фигурира като един от поръчителите на удари срещу опоненти. В сряда Фидосова обяви, че не се припознава в тефтерчето. Очевидно е, че се оттегля заради скандала, категорични бяха пред "Стандарт" нейни съпартийци. Според тях това е станало по изричното настояване на Бойко Борисов.

Стандарт: Пускат въздушна линейка по морето

Бургаската болница ще бъде първата с действащ хеликоптер. Въздушната линейка се очаква да пристигне до края на месец юли. Проектът за хеликоптерна площадка вече е готов, съобщи директорът на здравното заведение д-р Георги Матев. Болницата е определила парцела за площадката, той е около 250-300 метра на територията на лечебното заведение и всеки момент ще бъде асфалтиран.

Хеликоптерът ще съкрати времето за транспортиране на пострадали от труднодостъпни райони до болницата.

Монитор: Президентът на разпит в прокуратурата

Президентът Росен Плевнелиев може да бъде разпитан по досъдебно производство срещу председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, съобщи вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Миналата седмица бяха претърсени помещенията на комисията и двата апартамента на Златанов - в София и Перник. При обиските е бил открит скандален бележник на Златанов, в който той записвал какви указания са му били давани. На екран в прокуратурата бяха представени сканирани страници от тефтера на Златанов, където често фигурират имената на президента Росен Плевнелиев и Димана Ранкова - бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор и от април 2012 г. съветник на държавния глава по финансовите въпроси.

Сега: Големите партии си запазиха щедрите държавни субсидии

Лицемерието на политическата класа стигна своя връх вчера. След като месеци наред говореха, че държавната субсидия за партиите е прекалено висока и трябва да се намали, БСП и ДПС я запазиха непроменена и се отказаха да правят съществени поправки в Закона за политическите партии. Единственото изменение, което успя да се промуши, е в угода на статуквото - то засяга парламентарното номадство и отменя разпоредбата парите да следват депутата.

Дума: Три години ще изучават боклука на софиянци

Три години София ще търси нов и по-справедлив модел за определяне на такса смет. В момента столичани плащат таксата на база данъчната оценка на имота или 1,6 промила. Идеята на столичния кмет Йорданка Фандъкова е  експериментален проект да установи колко и какъв боклук изхвърлят хората в няколко зони - индивидуални къщи, комплекс с жилищни и офис сгради. За целта по време на проучването общината ще задължи столичаните в района с къщи да вкарат кофите за боклук в дворовете, за да може да се отчете точното количество на изхвърлената смет. Кои точно три зони ще бъдат избрани в София за експеримента, ще стане ясно до края на годината. След това през 2014 и 2015 г. ще се мери количеството на изхвърляния боклук и през 2016 г. получените данни ще се анализират и ще се търси моделът за отчитане на количеството генериран отпадък. Обещанието за измисляне на по-добра методика от сегашната столичната администрация дава от години, но досега така и не бе направено конкретно предложение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини