Бързите кредити на прокурор. Преглед на печата

24 часа: Октай казал на Кокинов: Исках да гръмна Доган

Попитах го: Какво искаше да направиш, а той ми отвърна - да го гръмна. Очите му светеха, лицето му беше в кръв. Наредих да го откарат в болница.

Така бившият градски прокурор Николай Кокинов описа вчера пред Софийския градски съд срещата си с Октай Енимехмедов, който на 19 януари опита да стреля с газов пистолет по почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Кокинов и задържаният се видели на площадка между етажите в НДК минути след инцидента. Октай бил пазен от полицаи.

 

24 часа: Ще следят бежанци с камери, да не трошат

Видеонаблюдение ще бъде монтирано през следващите дни в центровете за бежанци в София, обяви шефът на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Целта била да се респектират бежанците, за да не трошат центровете. Според Чирпанлиев настанените в центровете във "Враждебна" и "Военна рампа" сами запушили тоалетните с памперси и дамски превръзки, за да привлекат вниманието върху себе си. Ремонтът им струвал над 2 хил. лв.

 

Труд: Съкращенията в администрацията засега се отлагат

Съкращаването на парите за заплати, а оттам и на щатове в администрацията, минава на заден план, стана ясно днес. Очакваше се въпросът да бъде обсъждан днес в Министерския съвет и всички ведомства да представят плановете си за съкращения.

"Стратегията все още не е готова изцяло и информация за нея ще бъде дадена подробно, когато бъде окончателно формулирана", каза вчера в парламента премиерът Пламен Орешарски.

Труд: Министри пак крият данни за бонуси

Министри от кабинета "Орешарски" са под прицел на свои депутати заради отказ да отговорят конкретно кои служители от ведомствата им, най-вече в политическите кабинети, са получавали пари над заплатите си. Мотивът, както беше и по времето на ГЕРБ, отново е "опазване на лични данни".

Избраниците от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски поискаха през септември от всички министерства отговор за т.нар. бонуси по длъжности през 2011-2013 г. Периодът обхваща мандата на ГЕРБ, служебния кабинет и "захапва" старта на мандата на новото правителство.

 

Стандарт: Наши роми с домове в Париж

Ромите ни в Париж скоро ще забравят подлезите и колибите на Марсово поле. Празните жилища във френската столица ще бъдат предадени на държавата, за да настани в тях мургавите ни събратя, гръмна в. "Монд". Общинският съвет в Града на любовта е одобрил с мнозинство предложението на кмета Бертран Деланое. Нито един парижки район няма да е изключение от новата наредба, гласи становището на съвета. Това означава, че българските и румънски роми могат да станат обитатели дори на "Шан-з-Елизе". Инициативата е навременна, предвид приближаването на зимата. Перспективата европейските граждани от този етнос да я посрещнат за пореден път в окаяни постройки от шперплат и картон е разтревожила общинарите. Те дори ще проучат възможността да се изгради специален квартал край Париж за интегриране на ромите.

Стандарт: Без офшорки в медии и спорт

Нов закон ще спре участието на офшорки в медиите, застраховането, собствеността на спортните клубове и още близо 20 стопански дейности. Това съобщи шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, който е съвносител на текстовете. "По законопроекта в последните два месеца работим аз и един мой колега юрист от парламентарната група на ДПС - г-н Делян Пеевски", обясни Цонев и допълни: "Офшорките не са най-големият враг на българската икономика, но са проблем за ЕС. Има решение на общността, както и на Г-20, с което се препоръчва на всички държави да изработят политика в областта".

Монитор: Бързите кредити на прокурор

Прокуратурата подхвана дейността на фирмите за бързи кредити заради множеството сигнали, че се занимават с лихварство и заблуждават хората.

Проверката на държавното обвинение е образувана преди ден и цели в срок до 25 октомври да събере от Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите информация дали при тях има постъпвали жалби и какви. Освен това прокуратурата иска двете институции да проверят работата на фирма „Профикредит", за която от разследване на Нова телевизия стана ясно, че е замесена също в подобни схеми. До момента в държавното обвинение са постъпили данни, че фирмата „Профикредит" е с чешка собственост, но е регистрирана в Холандия. Ще се проверява дали има подобна чуждестранна собственост и при други небанкови дружества.

Сега: Правителството се паникьоса за бежанците

Правителството ще предприеме серия от спешни мерки заради задълбочаващата се криза с бежанците. На извънредно заседание в понеделник ще бъдат отпуснати нови 27 млн. лв., съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Парите ще се използват за овладяване на ситуацията до края на годината. Над 20 млн. лв. от тях ще отидат за МВР, под шапката на което е Държавната агенция за бежанците. Извънредната субсидия трябва да покрие разходите и на всички останали институции, ангажирани с проблема. Маринов не отговори на неколкократно зададения въпрос на базата на какви очаквания за потока от бежанци са правени разчетите. В момента броят им е 6503-ма. Според МВР до края на годината те ще надхвърлят 11 хиляди.

 

Дума: Без офшорки в пенсионни и здравни фондове

Дружества, регистрирани в офшорни зони, няма да имат право да участват в конкурси за обществени поръчки, приватизационни сделки, концесии за търсене и проучване на полезни изкопаеми, придобиване на държавно или общинско имущество. Това предвижда законопроектът за офшорните фирми, който бе качен на сайта на Народното събрание вчера.

Ограниченията предвиждат още офшорки да не участват в процедури за получаване на лицензии за кредитна институция, застрахователна и хазартна дейност, пенсионен или здравноосигурителен фонд, търговия със стоки с двойна употреба, както и за лицензии по Закона за акцизите и данъчните складове и по Закона за енергетиката. На тези фирми се забранява и дейността като мобилен оператор, радио- и телевизионен оператор, ВиК оператор, издател на вестници, както и участието в професионални спортни клубове, лицензирани от съответните федерации. Офшорки няма да бъдат допускани и до участие в процедура по получаване на концесия или възлагане на договор за извършване на дейност за сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци или за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Капитал дейли: "BILLA България" представи нова собствена марка

"BILLA България" пусна нова собствена марка - BILLA, под която ще се произвеждат близо 100 хранителни продуктa. Около 40% от тях - като млечни и месни продукти, пчелен мед, лютеница и др., са произведени в България. Останалите са доставени от Австрия, Италия, Германия. "Делът на българските продукти в продажбите обаче със сигурност ще бъде по-голям, тъй като се продава повече сирене, отколкото каперси например", коментира изпълнителния директор на веригата Николай Петров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини