Първа заварка за „Южен поток”. Преглед на печата

Започването на работата по газопровода „Южен поток" е сред водещите теми на петъчните вестници.

„Мегапроектът "Южен поток" тръгна със символична първа заварка и в България. След 5 часа преговори с руската делегация начело с шефа на "Газпром" Алексей Милер премиерът Пламен Орешарски даде старт на строителството в монтанското село Расово. Чрез телевръзка с работници от газокомпресорната станция там българският икономически министър Драгомир Стойнев разреши заварка на тръбата, след като българската и руската страна договориха и последните детайли. В края на миналата година в Русия президентът Владимир Путин направи първа заварка за морския участък от газопровода "Южен поток" на 7 декември 2012 г.
"Южен поток е изключително важен за Русия, България и Европа проект. Това е най-големият проект, осъществяван на наша територия", посочи вчера на тържествената церемония премиерът Пламен Орешарски. Газопроводът ще доставя природен газ по дъното на Черно море от България за страните от Южна и Централна Европа. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че от транзитни такси България ще спечели 2.8 млрд. евро до 2043 г. Стойнев припомни, че трасето на "Южен поток" минава през 11 области с 29 общини, много от които са с голяма безработица. А шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че инвестицията за България е много голяма и ще създаде 2500 работни места.
Той определи събитието като "знаменито". По думите му природният газ ще пристига директно в България, т.е. в ЕС, без да минава през други държави и съответно без да се обременява с транзитни такси. Точно затова доставките по "Южен поток" ще осигурят на България по-евтино синьо гориво, подчерта Милер. Тя пък ще взима такси от страните, които ще получават доставки по "Южен поток".
Икономическият министър Драгомир Стойнев добави, че БЕХ ще започне да получава дивидент от първата година на запълване на капацитета на тръбата, т.е. 2018-2019 г. "За България това означава 715 млн. евро годишно, а до 2043 г. очакваните приходи от "Южен поток" са около 2.8 млрд. евро", съобщи Стойнев...." - в. „Сега".

„Експертите са разгледали основните характеристики на инвестиционното предложение за изграждането на газопровода. "Южен поток" ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа. Трасето преминава през единайсет наши области - Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, през 39 общини. То ще е с дължина 541 км и диаметър 1,4 метра. Ще има приемен терминал и три компресорни станции - "Варна", "Лозен" и "Расово". Газът ще стига директно до България и няма да минава през трети страни.
Необходимата инвестиция от 3,3 милиарда евро ще е изцяло от руска страна. Това е повече от половината стойност на целия сухопътен участък на газопровода. Цената е толкова висока, защото на наша територия излиза подводното трасе, ще има терминал и три компресорни станции. България ще връща своя дял от 50 процента чрез транзитните такси. Тоест страната ни няма да инвестира средства в изграждането на наша територия, но в замяна на това се отказваме от транзитни такси за 15 години след старта.
Планирано е "Южен поток" да бъде пуснат в експлоатация от 2016 година. По него ще бъдат пренасяни 63 млрд. кубика газ от Русия към Европа. В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании.
Докладът за оценка на въздействието върху околната среда за трасето на "Южен поток" бе обсъден в началото на юли в монтанските общини Вълчедръм, Брусарци, Медковец и Якимово.
Тръбата, която ще е на дълбочина от около 2 метра, ще мине през 11 хиляди парцела..." - в. „24 часа".

„Можем да дадем условен старт на проекта „Южен поток". Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата в Министерски съвет с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер. Тя продължи повече от 4 часа.
„Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, който трябва да се доуточнят. В съвсем добронамерен стил двете страни продължиха по-дълго разговорите от очакваното. Важното е краят да е добър Струва ми се че днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за руската страна, за България и за Европа проект - Южен поток. Специално за нашата страна това е вероятно най-големият проект на нашата територия. Гледаме на този проект като изключително важен", каза премиерът пред журналистите.
„Ще продължим да съдействаме за реализацията на този проект. Когато кабинетът встъпи в длъжност, коментирахме закъсненията на проекта до този момент. Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта, който беше няколко пъти коригиран в миналото. Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна. Когато се преговаря дълго време, и двете страни трябва да са доволни",каза още Орешарски..." - в. „Стандарт".

„Активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" протестираха пред Министерския съвет в София срещу дейността на руската компания "Газпром", която извършва добив на нефт в Арктика.  
Природозащитниците използваха визитата на шефа на "Газпром" Алексей Милер в България, който дойде тук за символичния старт на строителството на газопровода "Южен поток" на българска територия.
Екоактивистите протестираха и срещу ареста на техни съмишленици в Русия." - в. „Дневник".

Протестите срещу правителството продължават да са сред водещите теми на всекидневния печат.

„За 140-а вечер недоволните от управлението на кабинета „Орешарски" излязоха на протест с искане за незабавна оставка. Всички отдадоха почит пред паметника на Васил Левски, който наскоро бе осквернен.
Сборен пункт за недоволните граждани бе Ректоратът на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Там протестиращите изразиха своята подкрепа към студентите, окупирали СУ.
Един от протестиращите студенти каза: „Събрали сме се тук, за да свалим едно корумпирано правителство, което никак не е лесно за сваляне и може да ни накара да поемем в посока, която не сме предполагали - бъдете готови".
Представители на студентите заявиха, че техният протест е надпартиен и дори ще стане антипартиен и антисистемен. Затова помолиха всички присъстващи, които са привърженици на някаква партия, да напуснат протеста, защото не искат политически агитации.
На централния вход на университета студентите издигнаха транспаранти с надпис "Оставка", "СССР или Свобода" и "Вдигайте си чуковете".
Кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител" беше блокирано. После част от недоволните граждани блокираха за кратко и Орлов мост..." -.в. „Стандарт".

„Днес се състоя шестият поред общ протест между хората, искащи оставката на правителството и студентите, които окупираха част от висшите училища със същия призив. Участниците в шествието се поклониха пред паметника на Васил Левски като изтъкнаха, че с кражбата на елементи от него той за пръв път в историята на съществуването си е поруган.
Тази вечер студентите предстои да решат с какви прояви ще отбележат утрешния Ден на народните будители като вече се знае, че университетски преподавалите подготвят общо шествие.
Днес пред подкрепящите ги граждани студентите заявиха, че от тях може да се очаква във всеки момент нещо непредвидимо . "Може да се наложи да вземем такъв курс на действия, който никой не е предполагал. Бъдете готови", предупреди един от ораторите. 
Младите хора помолиха представителите на политическите сили да не се присъединяват към тяхното шествие, за да остане то деполитизирано. Това стане след митинг на Реформаторския блок, чиито привърженици се вляха в множеството..." - в. „Дневник".

„Протестното шествие стигна до Орлов мост и блокира движението. Недоволните скандират „окупация" и „оставка". Към протестиращите на моста се присъединяват и протестирате студенти. Най-отпред на шествието вървят студенти с издигнати плакати, на които пише „Искам да живея нормално в България", „УАСГ е с вас", „Бъдещето сме ние - нека заедно да развием нещо по-добро", „Ние пък имаме морал", „Орешарски не е заверил". През кръстовището се пропускат единствено автобуси на градския транспорт. В района има засилено полицейско присъствие...
Протестиращите студенти достигнаха до сградата на Народното събрание. Със скандирания „Дай оставката", „Окупация" и „Мафия" протестиращите достигнаха до сградата на Народното събрание, като преди това се спряха закратко на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски" и бул. „Цар Освободител" като движението беше блокирано. Шествието се спря пред сградата на Парламента, присъстващите скандираха „Оставка" и изпяха две възрожденски песни. Протестиращите свирят на свирки, бият на барабани, развяват български знамена и подскачат. Около сградата на Народното събрание има засилено полицейско присъствие. Към протеста на студентите се присъединиха и други недоволни граждани...
Протестиращите студенти поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в столицата, запазиха минута мълчание в памет на Апостола и изпяха българския химн. Протестиращите студенти почетоха паметта на Васил Левски и за това, защото паметникът е бил осквернен за пръв път от 130 години насам. Студентите решиха тази вечер да променят маршрута си, като преминат пред паметника на Левски и тогава да отидат пред Народното събрание..." - „24 часа".

"Ранобудните студенти", които окупираха Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" преди седмица, обсъждат среща с премиера Пламен Орешарски, чиято оставка искат. До редакционното приключване на броя снощи не беше взето категорично решение. Някои са били на мнение, че няма смисъл, защото исканията за оставка на кабинета са твърди и не е известно какво ще се дебатира с политик, чиято оставка се иска.
Окончателното решение по темата трябваше да бъде взето в четвъртък късно вечерта. Орешарски декларира готовност за диалог още в неделя.
По-рано същия ден "Ранобудните студенти" отхвърлиха предложението за среща с просветния министър проф. Анелия Клисарова за разговор по образователни теми. Те обявиха, че образованието трябва да е приоритет на всяка бъдеща власт, но не виждат смисъл от среща с министри от правителство, което е изчерпало своя кредит на доверие.
По случай Деня на народните будители в петък студентите организират културна програма, включително литературен конкурс, а подкрепящите ги преподаватели ще се включат в шествие под наслов "Събудете се". То е планирано за 11 ч. и ще тръгне от стълбите пред централния вход на Ректората на СУ..." - в. „Сега".

„На петима студенти от София е бил отказан достъп до Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", съобщиха от БНР. Младежите искали да подкрепят своите колеги, които са окупирали една от най-големите аудитории.
Те нощували в палатка в района на Ректората, на която имало плакат „Великотърновски университет - събуди се, София е с вас!" Охраната не е допуснала студентите от София да влязат в сградата на университета.
Те си обясняват това със страх, че и Ректората във Велико Търново ще бъде окупиран. „Не мога да си обясня поради каква причина не ни допускат, страх ли ги е. Може би си представят, че ще окупираме и тук Ректората, но ние нямахме такива намерения", казват студентите." - в. „Труд".

Вестниците съобщават и за протести на лекарите в „Пирогов".

„Около 300 лекари, санитари и медицински сестри от столичната болница "Пирогов" излязоха пред лечебното заведение днес по обяд като протест срещу намеренията на здравната каса да не изплати пълните си задължения до края на годината. Те останаха пред сградата около половин час, в който изпълнителният директор доц. Стоян Миланов, призова колегите си да продължат да се грижат за пациентите, въпреки административните неуредици.
Касата вече се е разплатила с "Пирогов" за септември, като вместо 100% от дължимото е превела 80%, съобщи "Дарик". Останалите 20% за септември, както и за октомври, ноември и декември ще бъдат преведени до 20 януари догодина, обеща по-късно същия ден зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.
Опасението, че няма да има пари за заплатите на служителите за този месец обаче е отпаднало и те са получили възнагражденията си в пълен размер.
Още един голям административен разход обаче очаква покриване - данъци. НАП е призовал болницата да плати задълженията си, защото в противен случай ще запорира сметките ѝ, съобщи Стоянов. Изпълнителният директор коментира, че болницата не може да продължи да работи по нормален начин, след като няма никаква сигурност..."  - в. „Дневник".

„Над 300 лекари, сестри и лаборанти от "Пирогов" излязоха вчера на протест.
"Толкова години най-преследваното съсловие у нас е медицинското, защото сме интелигентни, а така няма как да ни ползват и да карат да гласуваме за тях", каза шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.
"Пирогов" първи излезе на бунт срещу орязаните плащания от здравната каса. Минути преди 12,30 ч в четвъртък белите престилки започнаха да се събират пред института. Те спряха работа за половин час в знак на протест срещу властта, която от 2001 г. управлява сектора по инерция, а проблемите стават все по-тежки.
Идеята за протеста, един ден по-рано преди обявения за цяла София днес, дошла по време на главния рапорт в болницата. Причината - институтът получил само 80% от парите за дейността си през септември. "А за останалите месеци до края на 2013-а може и толкова да не ни дадат", коментираха протестиращи. "Ако отида в магазина и сиренето ми струва 10 лв., а платя 8 лв., дали ще ми го дадат?!", питаха сестрите от урологията. А колежките им от Трета хирургия се оплакаха, че ги притискат кредити и сметки. "Не стига, че са ни толкова ниски заплатите, вземаме по 400-500 лв., ами и те вече не са ни сигурни", възмутиха се те.
На обещанията на касата да плати на болниците и останалите 20% през януари догодина проф. Милан Миланов, шеф на реанимацията на "Пирогов", реагира: "Нека тогава управляващите накарат дядо Господ и здравната министърка да преместят коледните празници за януари, когато ще има пари." Професорът обясни, че в системата ситуацията вече не е "ножът е опрял до кокала", а го е отрязал.
"Толкова години най-преследваното съсловие у нас е медицинското, защото сме интелигентни, а така няма как да ни ползват и да накарат да гласуваме за тях", добави шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, който също дойде да подкрепи пироговци..." - в. „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини