Цацаров за Сидеров: Няма политика, а сухоземно хулиганство. Преглед на печата

Отзвукът от скандала с Волен Сидеров на варненското летище е сред водещите теми в   петъчните вестници.

„Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан очаква лидерът на "Атака" Волен Сидеров да отиде в посолството и да се извини за скандала с френския културен аташе Стефани Дюмортие.
"Срещал съм се със Сидеров преди 20 г. като аташе по печата, когато той беше главен редактор на в. "Демокрация". Не помня точно какво ми каза, за какво си говорихме, но ми остана чувството, че не искам да се срещам с този човек отново", коментира дипломатът пред Би Ти Ви.
"Нашата служителка е била атакувана в самолета от Сидеров, защото е французойка и е член на френското посолство. Този депутат е казал, че като депутат има право да провери нейната самоличност. Това не може да е вярно, защото не е полицай", обясни още посланикът. На въпрос дали френският културен аташе по някакъв начин е провокирала поведението на Сидеров, посланикът отговори, че "има хора, които много лесно се провокират или мислят, че хората ги провокират".
"Мисля, че проблемът не е бил толкова голям с нея, колкото с другите пътници, защото и друг пасажер от борда е бил нападнат", каза още дипломатът.
Екип на "Труд" посети Стефани Дюмортие в офиса й във варненското представителство на Френския институт, но тя не пожела да говори по случая.
Бизнесменът Димитър Бахнев, който защити французойката и отнесе удари заради това, също не желае да се среща с медии. От няколко дни той не е ходил в офиса си и не отговаря на мобилния си телефон.
Удареният от Сидеров полицай Костадин Колев няма да дава изявления, защото тече проверка на Инспектората на МВР. Преди ден Сидеров се оплака на вътрешния министър, че 28-годишният служител на Специализираните полицейски сили във Варна го клевети в изявления пред медиите, преди материалите на районната прокуратура във Варна да бъдат окомплектовани..." - в. „Труд".

„Един от пострадалите при инцидента с лидера на "Атака" и други депутати на летище Варна - Димитър Бахнев, е бил не само удрян, но и ритан. Все още се изяснява дали това са правили народни представители или други хора.
Това стана известно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.
"Изяснява се на този етап кой го е ударил. Той е удрян и ритан, и от народни представители. Дали е от един народен представител, дали е от господин Сидеров или придружаващите го лица, това ще се изясни тепърва. По отношение на него има и експертиза", заяви Цацаров, но не отговори на въпроса дали ще се стигне до искане за сваляне на имунитета и на други депутати.
Главният прокурор е изискал всички материали за Волен Сидеров, които се намират в прокуратурата. Това включва случаите пред джамията "Баня Башъ" и за инцидента в град Батак от преди няколко години, когато имаше сигнал за хулиганско поведение на лидера на "Атака".
Главният прокурор отказа да посочи срокове, в които ще има някакво произнасяне на прокуратурата по тези производства, защото "аз не работя само Волен Сидеров"...
"Ако има разрешение за имунитета на господин Сидеров или той самият подаде такава декларация, т.е. отпаднат пречките да продължи нашата работа, досъдебното производство ще продължи тук, но не с много действия. Едно от тях е разпитът на френския дипломат, дамата, която е пътувала в самолета, както и разпитът на бордния персонал, които е трябвало да бъдат освободени, защото е нямало как да задържаме самолета", заяви още главният прокурор..."  - в. „Дневник".

„Главният прокурор Сотир Цацаров може да поиска имунитета на още депутати от "Атака", за които има данни, че са участвали в сбиването на летището във Варна.
"Все още се изяснява кой е ударил Димитър Бахнев или по-точно ударили, защото са го удряли и ритали няколко човека, включително и депутати", коментира Цацаров. Бахнев е мъжът, който е направил забележка на Волен Сидеров в самолета, че говори високо, което е предизвикало агресия към него от страна на атакистите.
"Не обвиняваме Сидеров, условно казано, за въздушно хулиганство, защото има и такъв текст от Наказателния кодекс. Обвиняваме го в сухоземно хулиганство", обясни главният прокурор. Той бе категоричен, че не може да се нападат така обикновени граждани, както и полицаи. "Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие за политически натиск, се е объркал, ама много се е объркал", заяви Цацаров по повод коментарите на Сидеров, че е притискан политически след скандала във Варна.
"Ако народните представители имат такова отношение към някой в униформа, то накъде отива тази държава?", възмути се обвинител номер 1. Цацаров обясни, че е изискал всички материали за Сидеров. Става дума за случаите пред джамията в София и за инцидент в Батак преди няколко години, когато имаше сигнал за хулиганско поведение на националист номер 1. Цацаров обаче не се ангажира със срокове, в които прокуратурата ще се произнесе по тези производства, защото "аз не работя само Волен Сидеров". Според събраните до момента данни категорично било установено, че всички служители на аерогарата са изпълнявали стриктно служебните си задължения и с необходимото уважение към депутатите. "За съжаление не са получили същото отношение. Един от тях е бил ударен", каза Цацаров. Той добави, че поведението на Сидеров се е "разразило не толкова на борда на самолета", а на самото летище. Цацаров добави, че при скандала на самото летище граничната полиция е предупредила депутатите, че всичко се записва от камерите на аерогарата..." - в. „Стандарт".

„Атака" шантажира управляващите БСП и ДПС, че ако снемат имунитета на лидера й Волен Сидеров, ще саботира кворума в парламента. Подобна закана се прокрадна в изказване на депутата Светослав Станилов вчера пред БНР. Той увери, че групата ще продължи да ходи на работа, но не се ангажира с осигуряването на кворума, без който парламентът не може да работи. Този въпрос щял да се решава допълнително от ръководството на партията и ПГ, посочи той. Реакцията на националистите е в отговор на внесеното от главния прокурор Сотир Цацаров искане да бъде снета депутатската защита на Сидеров, за да бъде разследван за хулиганство и за лека телесна повреда на полицай. 
Зависимостта на управляващите от "Атака" призна и червеният депутат Янаки Стоилов вчера. Той заяви пред Би Ти Ви, че бъдещето на парламента, а оттам и на кабинета, зависи от политическото решение на казуса "Сидеров". "Както и да бъде решен казусът, ще има политически последствия - може дори да се отрази на възможността на парламента да върши своята работа впоследствие", каза Стоилов. За да умилостиви националистите, левицата ще предложи създаването на временна комисия, която да реши дали да бъде снет имунитетът на Сидеров. Това означава отлагане на решението с минимум 1 месец, докато отшуми общественото възмущение. Първо депутатите ще изчакат 14 дни лидера на "Атака", за да реши дали не иска сам да се откаже от защитата си. Едва след това ще се пристъпи към сформиране на комисията, която ще заседава поне 2 седмици, преди да се произнесе с решение. Накрая това решение ще се гласува и в пленарната зала. С този процедурен трик БСП и ДПС ще се опитат да отложат трудното решение.    
Правилникът не задължава депутатите да сформират временна комисия. Те могат да вземат решението си направо с гласуване в пленарната зала. Стоилов обаче обясни нуждата от такъв орган с аргумента, че казусът не е политически, а правен.  И вчера управляващите бяха предпазливи в оценките си за поведението на Волен
Сидеров. Партийната дисциплина наруши само червеният депутат Страхил Ангелов. "Аз на мястото на нашите ръководили по-скоро бих разговарял с ГЕРБ, отколкото с г-н Волен Сидеров. А и все пак вече има двама независими, така че може и с тях да се проведат разговори, което също би било по-подходящо", препоръча той. Румен Петков пък предупреди, че с действията си "Атака" скъсява живота на правителството.
Главният прокурор отрече вчера обвиненията на Сидеров, че изпълнява политическа поръчка. "За мен има хулигански действия и за тези хулигански действия се полага наказателна отговорност. Какъв политически натиск?", коментира Цацаров. Според него няма данни френската гражданка, пострадала при изстъпленията на Сидеров, да го е провокирала с нещо. Отрече и твърденията, че показанията, снети по досъдебното производство, са само на полицаи. Все още се изяснява кой е ударил гражданина Димитър Бахнев. "Той е удрян и ритан, и от народни представители. Дали е от един народен представител, дали е от г-н Сидеров или придружаващите го лица, това ще се изясни тепърва", каза главният прокурор. Иззети са и всички записи от камерите от летището. "Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, трябва да те обслужва", коментира главният прокурор по повод твърденията на Сидеров, че полицията не е зачела депутатския му статут..." .- в. „Сега".

„Скандалът с лидера на "Атака" Волен Сидеров в самолета на „Луфтханза" през 2010 г. хвърли петно върху България.
Това коментира пред „Фокус" Мария Стоянова, бивш кореспондент на БНТ в Германия, и член на Съвета за електронни медии (СЕМ).
Тогава страната ни влагаше изключителни усилия да докаже готовността си за членство в Шенгенската зона. Всеки един инцидент, колкото и минимален да изглежда той на пръв поглед, в случая става въпрос за сериозен инцидент, който се наказва в Германия с наказание по Наказателния кодекс, тъй като не си се подчинил по време на полет на екипажа...
"За български кореспондент, какъвто бях, отразяването на инцидента, е много неприятно преживяване. Инцидентът стана известен моментално, не само на българската, но и на германската общественост, и тогава това предизвика много отрицателни реакции. Официален български представител, какъвто всъщност е един депутат, беше уличен в престъпление.
Престъплението се състоеше в това, че по принцип на борда на самолетите, според законодателството, което е валидно във въздушно пространство, всеки пътник се подчинява на персонала на екипажа на самолета. В случая ставаше въпрос за български пътник - това беше Волен Сидеров.
По време на полета от София до Франкфурт изведнъж е настоявал да влезне в кабината, доколкото си спомням нещо с храната имал проблем, или ставаше въпрос за алкохол. Екипажът на самолета е отказал да го обслужи по начина, по който той е искал и е настоявал. Станал е по време на полета, когато това е било забранено, и е започнал да раздава правосъдие, да обижда екипажа на самолета, да ги нарича нацисти, което само по себе си, е странно като се имат предвид неговите политически убеждения.
В резултат на което, екипажът от въздуха сезира наземните власти, сезира полицията в Страсбург за инцидента и така полицията чака на пистата", каза Стоянова..." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават и за „ремонт" на държавния бюджет още през този месец.

„Броени дни след обнародването на Закона за държавния бюджет първите корекции по него са на път да станат факт. 7 министерства ще получат близо 60 милиона лева за финансиране на допълнителни разходи, които не фигурират в одобрените им от парламента разчети. Част от тези разходи бяха ясни още при дебатите около приемането на бюджета и одобряването им със закъснение е пример за недобро планиране. Има обаче и добра новина - подобни корекции в разходите досега не бяха публични и се правеха по усмотрение на финансовия министър вместо с решение на правителството.
Промените станаха ясни, след като на сайта на финансовото министерство бе публикувано проектопостановление за изпълнението на държавния бюджет за 2014 г. То определя в детайли правилата за разпределение на бюджетните средства и по закон се приема най-късно до месец след обнародването на държавния бюджет.
С най-много извънредни разходи ще започне годината външното министерство. Екипът на Кристиян Вигенин ще получи допълнително 17.4 милиона лева за финансиране на вноски в международни нетърговски организации и дейности и още 5 милиона лева за разходи, свързани със сделки с имоти в чужбина. Извънредните разходи възлизат на 20% от одобрените от депутатите разходи на външно министерство и ще се финансират през централния бюджет.
15 милиона лева допълнително за изготвяне на устройствени планове и кадастрални карти и регистри ще получи и новото Министерство на инвестиционното проектиране. Одобрените от парламента разходи на МИП възлизат на 25 милиона лева, с допълнителната субсидия ще стигнат 40 милиона.

7 милиона лева допълнително за финансиране на фонда за лечение на деца и фонда за асистирана репродукция получава и здравното министерство. .."  - в. „Сега".

„МВР ще получи 6 млн. лв. допълнително към бюджета си още в началото на годината. Това става ясно от проекта на постановлението за изпълнението на бюджета, подготвен от Министерството на финансите.
Допълнителната сума се полага, за да се финансират дейности по безопасността и сигурността на движението по пътищата, пише в документа. С парите трябва да се купят камери за контрол на скоростта и нови дрегери.
Традиционно МВР е ведомството, което получава с решения на правителството най-много средства като допълнение на одобрения от парламента бюджет.
За тази година бюджетът на ведомството, гласуван от депутатите, е 999, 5 млн. лв. В първоначалния вариант на постановлението няма допълнителни суми за друго ведомство." - в. „24 часа".

„Тези допълнителни разходи ще се финансират от централния бюджет. От него би трябвало да се дават пари за разходи, които възникват извънредно или са трудни за прогнозиране и разпределяне по конкретни министерства...
С приетия при управлението на ГЕРБ Закон за публичните финанси от 1 януари тази година корекциите по бюджета, които се правят в рамките на годината, трябва да минават през одобрението на Министерския съвет и да са публични. Затова за първи път те са видими и влизат в постановление на кабинета...." - в. „Дневник".

Вестниците в петък съобщават също, че 113 лекари от управителните органи на болниците са били агенти на бившата ДС.

„113 медици, които в момента заемат или някога са заемали ръководни длъжности в управителните и контролните съвети на болниците, са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това установи Комисията по досиетата след проверка.
Сред бившите агенти са Румен Сербезов, член на Управителния и на Надзорния съвет на „Токуда", управителят на болница „Света София" Христо Мазнейков, изпълнителният директор на специализираната болница за физикална терапия и рехабилитация в София Стоян Стоянов, проф. Тома Пожарлиев, член на Съвета на директорите на Университетска болница „Света Анна", управителят на специализираната онкоболница във Варна Георги Дюлгеров, изпълнителният директор на Националната кардиологична болница в София Владимир Пилософ..." - в. „Стандарт".

„Обявени са имената на 94 от сътрудниците на службите по време на тоталитарния режим - останалите са починали и техните имена не се разгласяват. Не са обявени и имената на бивши агенти, които са били непълнолетни при изпълняването на задълженията си към ДС.
Проверката е обхванала общо 1840 медици на ръководни постове в болниците в страната..." -. в. „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини