БСП печели пред ГЕРБ, ако изборите бяха сега

БСП щеше да спечели пред ГЕРБ и останалите политически сили, ако изборите за Европейски парламент се провеждаха през януари. Това показват данни от изследване на Обществено-политическите нагласи през януари тази година, проведено от Института за модерна политика (ИМП).

БСП щеше да спечели 19,4%, а след нея щеше да се нареди ГЕРБ с 19%. На трета позиция с 5,5% са "България без цензура" на Николай Бареков, ВМРО и ЗНС. По-надолу в класацията са Реформаторският блок и ДПС. Те щяха да получат 4%.

Това са политическите формации, които биха излъчили свои депутати в Европейския парламент, ако европейските избори се провеждаха към момента на проучването.

Общо 63% декларират готовност да отидат до урните, пък ако изборите за Народно събрание се провеждаха днес. Близо една трета (28,9%) от анкетираните заявяват твърдо намерение да не гласуват, а 8,1% заявяват, че все още не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Ако парламентарните избори бяха днес БСП също щеше да има преднина спрямо бившите управляващи от ГЕРБ. Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за БСП е 20,5%, а за ГЕРБ - 19,8%.

Все още обаче не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ, пишат от института. Двете партии продължават да са по-скоро в условията на "позиционна война", отколкото в политическо настъпление или отстъпление, уточняват от института.

От останалите политически сили потенциал за преодоляване на 4-процентната избирателна бариера и формиране на парламентарно представителство, към момента на проучването, се регистрира за три формации - публично обявеният политически съюз на партията "България без цензура" с ВМРО и Земеделския народен съюз, който получава подкрепата на 5,6%, "Реформаторски блок" - 4,5%, както и ДПС - с 4,3%, пише още в проучването.

Доверието в правителството на министър-председателя Пламен Орешарски е по-голямо (16,7%), отколкото към президента Росен Плевнелиев (16,5%)сочи още изследването.

Проучването на Института за модерна политика е проведено в периода 24-31 януари тази година. Направена е национална извадка на пълнолетното население на квотен принцип, която възпроизвежда параметрите на генералната съвкупност по признаците пол, възраст и населено място, посочват от пресцентъра на института.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини