Днес гласуват за изборна агитация на турски. Преглед на печата

Парламентарната сага с приемането на изборния кодекс е сред водещите теми на петъчните вестници.

„Цяла нощ депутатите трябваше да мислят на какъв език ще се води предизборната кампания. След 11 часа дебати по новия Изборен кодекс депутатите стигнаха до текста, който посочва, че изборната кампания ще се води само на български език, съобщи Дарик нюз. Първоначалното им решение бе заседанието да трае цяла нощ. Но след обявената 30-минутна почивка в късната вечер, народните представители решиха утре да продължат с гласуването на текста от проекта на Изборен кодекс, свързан с реда за провеждане на агитация и дали българският да е единственият език, на който да се води предизборната кампания. 
ДПС настояват да се приеме тяхното предложение, според което, в случай че кампанията се води на език, различен от българския, трябва да се осигури превод на български. Темата доведе до традиционен сблъсък в пленарна зала. От "Атака" припомниха, че това е пореден опит на ДПС да прокарат агитация на "майчин език". Позицията им беше подкрепена от ГЕРБ. От ДПС пък обвързаха предложението си с европейските избори, в които могат да участват граждани на ЕС. 
"Използвате комплексарски подход", обяви Янко Янков от ДПС. Павел Шопов от "Атака" пък отвърна, че ДПС прилагат "азиатска хитрост". Гласуването на спорния текст беше отложено за утре сутринта. 
„Ние правим следното предложение - в случаите, в които се използва език, различен от българския, да се осигурява превод на български език. Не ви ли е неудобно? Българските граждани не толерират такава елементарна дискриминация, българските граждани не толерират такъв елементарен подход, комплексарски подход", обясни Янков..." - в. „Сега".

„На какъв език да може да се агитира у нас - само на български, или и на други.
Тази тема - част от Изборния кодекс, взриви депутатите в 19 ч. тази вечер. Първо те си удължиха заседанието до 21 ч. - по предложение на зам.-шефа на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. „До 9 ч. утре сутринта, или 9 следобяд", притесни се преди гласуването председателстващият заседанието Алиосман Имамов. „Найн афтър нуун" ("9 следобяд" - от англ.), с усмивка го успокои Цонев. Така залата заложи 12-часов стахановски труд за деня по приемането на второ четене на кодекса.
В 19 ч. обаче залата стигна до взривоопасната глава за агитацията, част от която е и текстът за езика, на който се води тя. "Стъпка по стъпка ще стигнем до там след години нашите следовници да имат нужда от преводачи в тази зала, за да се разбират", размаха пръст от трибуната зам.-шефът на "Атака" Павел Шопов. "И как ще стане с Льо Пен (лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен - б.а.), ако дойде да ви подкрепи в кампанията", репликира го председателят на Народното събрание Михаил Миков. И си отговори сам: "Явно посланието към европейските участници в предстоящите избори е да учат български."
Вметките на парламентарния шеф дадоха надежда на депутатите от ДПС. Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ напомниха, че агитацията на майчин език е препоръка, отправена преди дни в Страсбург към нашия кодекс от Венецианската комисия...
В инфарктните минути до 20 ч. кулоарите заприличаха на мравуняк. В Народното събрание, поизпразнено много преди този късен час, се изсипаха почти всички депутати. Пристигна и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който не се бе появявал от доста дни, включително и за вота на недоверие. Върна се и Цветан Цветанов, който строи почти цялата парламентарна група на ГЕРБ.
След като подновиха заседанието, депутатите работиха само 2 минути. Йордан Цонев отправи предложение в стил "Утрото е по-мъдро от вечерта",.. - в. „24 часа".

„Изненадващо депутатите запрепускаха в гласуването на текстовете на новия Изборен кодекс. След като в сряда през залата минаха едва няколко члена от проекта, до редакционното приключване на броя вчера парламентаристите бяха одобрили над 100 текста. Депутатите решиха дори да работят до 21 ч. 
Дебатите започнаха по същество, но преляха в спор за скоростта на четене. "Спрете този нонстоп, в който се чете докладът. Това е сериозен закон, не го претупвайте." С тези думи Снежана Дукова (ГЕРБ) направи забележка на Мая Манолова (БСП), която четеше текстовете от трибуна. Социалистката върна жеста със забележка да слуша внимателно.
Шефът на парламента Михаил Миков (БСП) няколко пъти се опита да възбуди дискусия по същество: "Има ли желаещи да се изкажат? Няма. Учуден съм."
Според депутати бързината на приемането на текстовете не значи, че БСП и ДПС са се разбрали по спорните въпроси - принципа на уседналост, прага на преференцията за парламентарните листи, както и агитацията на майчин език.
Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви пред Би Ти Ви, че ако принципът на уседналост за местния вот и евроизборите остане, движението ще търси необходимите 12 подписа от червени депутати, за да сезира отново Конституционния съд по темата. От БСП обаче са твърди, че принципът няма да бъде отменен..." - в. „Труд".

„Народните представители ще избират ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), а самата комисия вече ще бъде постоянно действащ орган. Това решиха депутатите днес с приемането на второ четене на текстове от проекта на нов Изборен кодекс.
Останалите членове на ЦИК ще се назначават от президента по предложение от партиите и коалициите, представени в Народното събрание и в Европейския парламент, като се запазва съотношението между политическите сили в Народното събрание. Тези партии и коалиции, които имат свои представители в ЕП, но не са представени в българския парламент, ще имат право на един свой член в ЦИК.
Според промените за председател, заместник-председатели и секретар не могат да бъдат избрани хора, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група. 
Освен това ЦИК вече ще бъде постоянно действащ орган, който ще се подпомага от администрация. Комисията ще се състои от общо 19 членове, които ще се назначават след проведена публична процедура. Мандатът на членовете на ЦИК ще бъде пет години.
Членовете на ЦИК трябва да имат висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит не по-малко от седем години.
Препоръчително е да са завършили една от специалностите: право, информатика или компютърни науки, математика, обществени комуникации или информационни науки, политически науки или социология.
Председателят на Комисията трябва да е правоспособен юрист с не по-малко от десет години стаж, решиха депутатите.
Тези изисквания за стаж бяха занижени по предложение на председателя на комисията по Изборния кодекс Мая Манолова..." - в. „Стандарт".

„Държавата ще отделя по 40 хиляди лева за платени медийни изяви на партиите, които излъчват кандидати за парламентарни, президентски и европейски избори и не получават партийна субсидия. Днес депутатите приеха на второ четене предложението на БСП за т. нар. медийни пакети в новия Изборен кодекс, които трябва да гарантират равнопоставено медийно отразяване на изборните кандидати. За да се възползват от средствата при парламентарен вот, партиите трябва да регистрират кандидати във всички изборни райони.
Инициативните комитети също ще получават по 40 хил. лв. за президентски избори, а за европейски и парламентарни - по 5 хил. лв.
В ресорната парламентарна комисия предложението беше отхвърлено, след като от "Атака" и ДПС възразиха, че така се харчат излишни средства, а ГЕРБ отказа да подкрепи идеята парите да се превеждат директно на медиите, за да се контролира изразходването им.
В окончателния вариант, който всички парламентарни групи подкрепиха днес без спорове, редът, по който се предоставят и изразходват парите, ще се определя от ЦИК след съгласуване с министъра на финансите..." - в. „Дневник".

Вестниците продължават да следят и скандала около Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

„Призовавам Цветанов и Пеевски да решават проблемите помежду си, а не на гърба на прокуратурата, каза пред журналисти днес, преди началото на Висшия съдебен съвет, главният прокурор Сотир Цацаров. Той направи изявление преди заседанието на съвета и не позволи да му бъдат задавани никакви въпроси.
Главният прокурор подчерта, че лично е предложил всичките си заместници. "Работя в екип, който поне до момента се справя. Борислав Сарафов ще продължава да бъде мой заместник, каза още Цацаров. Коментарите му бяха по повод твърденията на Делян Пеевски, че назначенията на неговите заместници - прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов, са съобразени с исканията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Главният прокурор посочва, че добрата работа на екипа му се доказва от резултатът от доклада на Европейската комисия. Не ме интересува кой харесва Борислав Сарафов и кой не го харесва, коментира Цацаров. Според него е удобно в този момент Сарафов да бъде отстранен, защото е двигателят на разследвания, които са свързани, както с енергетиката, така и с лица с имунитет или с вече свален имунитет.
"Отстрелването му в този момент цели именно блокиране на тези изследвания. На хората, които имат такива цели, ще кажа ясно - това няма стане. Борислав Сарафов продължава и ще продължава да бъде мой заместник", посочи още Сотир Цацаров.
Не чух прикрил ли съм или не съм прикрил престъпление, което Борислав Сарафов е извършил, каза още Цацаров. Той цитира писмо от шефа на ДАНС, според което не е установено наличие на справка или друг документ, касаещи извършени престъпления от Борислав Сарафов..."  - в. „Дневник".

„Главният прокурор се задоволи само с предупреждение към двамата: "Този евтин пиар е вреден за държавата, а в един по-късен момент може да се окаже вреден и за самите вас".
Продължаващата война между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски ще има единствено политически последици и няма да повлече разследване, стана ясно вчера. ГЕРБ и ДПС дадоха сигнали, че се разграничават от скандала, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви в прав текст, че няма да се занимава с отношенията между "лицата Пеевски и Цветанов". Решението на Цацаров е странно, тъй като от размяната на реплики между воюващите страни излизат доста престъпления, които би трябвало да се разследват - търговия с влияние, медиен шантаж и "чадър", незаконно кадруване в съдебната власт, възпрепятстване на разследване на съдия и др.
Видимо дистанциране на ДПС от Пеевски пролича от интервю на Лютви Местан пред Би Ти Ви. Той няколкократно подчерта, че партията няма нищо общо с 40-те срещи между Пеевски и Цветанов, медийният магнат не е имал мандат за тях, те не са били "политически", а или бизнес, или лични. Лидерът на ДПС заяви, че не знае никакви подробности, тъй като Пеевски бил "непоколебим в дискретността си". Той дори го посъветва, като е тръгнал с разкритията от "а, б", да стигне и до "ю, я", защото това било оздравително. Местан изрично уточни, че справката, показваща колко пъти Пеевски е бил в МВР, е до март 2013 г., когато на власт бе ГЕРБ. От МВР съобщиха пред "Сега", че откакто Цветлин Йовчев е вътрешен министър, Пеевски не е влизал в министерството. Според справката първото посещение на депутата е на 3 ноември 2010 г., а последното - на 4 февруари 2013 г.
В същото време Пеевски продължи с нападките - пред "Пик" той заяви, че Цветанов му е оказал натиск "по определена тема" в кабинета си на 26 срещу 27 юли 2012 г. през нощта, когато депутатът имал рожден ден. Но засега не разкрива за какво точно става дума.
Не по-розово е положението на Цветанов, който два дни подред беше хладно отрязван от лидера си. Вътрешният министър от тройната коалиция Румен Петков коментира пред Нова телевизия, че Пеевски е унищожил и себе си, и медиите си, и Цветанов..." - в. „Сега".

Вестниците проследяват и случая с Мишо Бирата.

„Председателят на бюджетната комисия и на временната комисия за проверка по случая "Мишо Бирата" Йордан Цонев (ДПС) отхвърли обвиненията на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, че има фирми, които източват ДДС.
По-рано днес Танов заяви пред Нова ТВ, че разполага с разговори, уличаващи Цонев в притежаване на фирми, на които са възстановявани огромни суми ДДС. Депутатът управлявал дружествата чрез подставени лица.
"Твърденията на Ваньо Танов не отговарят на истината", отговори по-късно Цонев със съобщение от пресцентъра на ДПС. "Неведнъж съм имал възможност да заявя, че нямам фирми, не се занимавам с никаква икономическа дейност и от дълги години изпълнявам задълженията си като народен представител, без да ги съвместявам с каквито и да е други дейности", заявява Цонев.
"Благодаря за поканите, отправени към мен от различни медии, да отговоря на обвиненията, но аз не възнамерявам да участвам в каквито и да е медийни дебати с лице, разследвано от всички институции в страната - прокуратура, следствие, включително и нарочна парламентарна комисия в Народното събрание, оглавявана от мен. Съветвам бившия директор на Агенция "Митници", ако има нещо спрямо мен, да го отнесе към компетентните органи. В противен случай ще се срещнем с него в съда", посочва още Цонев.
Добавя, че му предстои среща с Танов в комисията по случая "Мишо Бирата", където ще трябва да даде обяснения за свои действия и бездействия." - в. „Стандарт".

„Ако се направи проверка, ще се види, че има разработка, при която има записан разговор, от който става ясно, че министър от кабинета се обажда и казва на данъчен служител да опрости над 1 млн. лв. ДДС на лице, свързано с Йордан Цонев. 
Това твърди бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов в телефонно интервю за Нова телевизия. 
"В този разговор министърът успокоява, че фирмата не се води на Йордан Цонев, а на подставено лице. Става дума за периода 2005 - 2006 г. Аз съм сигурен, че той знае, че тези неща с него са фиксирани, че тези разговори за стенографирани и ги има в тази разработка. Цонев има фирми, които се водят на лица, на които е опрощавано ДДС. Затова Цонев бърза с начина, по който води в комисията, за да може да има защитен ход и да се оправдае, че натискът срещу него е реакция по политически причини", каза Танов  
По проверката по Мишо Бирата, която тече и в парламентарна комисия, оглавявана от Йордан Цонев, Танов пък разказа версия, според която той самият няма извършени нарушения. 
Мобилна група, назначена от Танов, е установила нарушения и е имало скрит акциз за над 1 млн. лв. Проверката не е само на фабриката на Мишо Бирата, а на всички фабрики за производство на бира, каза той. "След извършената проверка на мобилните групи е изготвена докладна записка от двама служители през октомври 2009 г. за проверката на фабриката. Всичко в нея е описано - и неплатения акциз и всички други неща. В този данъчен склад в продължение на 4 г е действала кула за производство на спирт. Точно тази проверка го е установила. Така че не може да се говори за замитане. Двамата служители, които правят справката, са назначени през май 2009 г. Тогава са назначени 180 служители. Шефът на мобилните групи идва от фирма със заплата от 3000 лв. и започва да получава 400 лв. През 3 дена той е прехвърлян от длъжност на длъжност, за да оглави екипите. Единият човек от докладната записка също е назначен в този период. Вторият човек - може да се провери в МВР какви данни има за него", коментира Танов и продължи "за останалите лица може да се направи справка и в СГП. Част от имената са протичали по разработки, част от тях са назначени незаконно, обобщи той.
Това, което казва Йордан Цонев е за периода 2005 - 2009 г., не засяга периода, в който аз оглавявам митниците, каза Танов.
Той дори показа чрез журналистите в студиото таблица, на която да се види, че в периода, когато той управлява Агенция "Митници", всеки месец са събирани все по-големи приходи. А през последните 4 месеца държавата е загубила 400 млн. лв., поясни Танов..." - в. „Сега".

Темата за генномодифицираната царевица също намира място на страниците на всекидневниците.

„12 страни от Европейския съюз, сред които и България, поискаха от ЕК да не разрешава отглеждането на генномодифицирана царевица в Евросъюза.
Те изпратиха съвместно писмо до комисаря по здравеопазването Тонио Борг с призив Европейската комисия да преразгледа проекта си, съобщи пресслужбата на външното ни министерство.
Призивът припомня резултата от дискусията по този въпрос на заседанието на Съвет „Общи въпроси" на 11 февруари, когато 19 държави членки се обявиха против разрешаването на отглеждането на генномодифицирана царевица на територията на Европейския съюз. "Убедени сме, че Еврокомисията не може да пренебрегне правните, политическите и научните притеснения, изразени от толкова много държави членки. Негативна е и позицията на Европейския парламент", се подчертава в писмото до комисаря по здравеопазването.
Сред подписалите писмото са министрите на външните работи и на европейските въпроси на Австрия, България, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения, Франция, Унгария.
Вчера стана ясно, че ЕС може да даде зелена светлина на американската генномодифицирана царевица TC1507, разработка на щатската компания Pioneer, въпреки масовата съпротива срещу отглеждането на подобни култури." - в. „Стандарт".

„България поиска да не се допуска ГМО царевица в ЕС 
Министър Кристиан Вигенин заедно с министрите на външните работи и министрите по европейските въпроси на други 11 държави членки на ЕС изпратиха съвместно писмо до комисаря по здравеопазването Тонио Борг с призив Европейската комисия да преразгледа проекта си на решение за разрешаване на отглеждането на генномодифицирана царевица на територията на ЕС, съобщи пресслужбата на външното ни министерство... 
"Убедени сме, че Еврокомисията не може да пренебрегне правните, политическите и научните притеснения, изразени от толкова много държави членки. Негативна е и позицията на Европейския парламент", се подчертава в писмото до комисаря по здравеопазването...  
По време на заседание на министрите по европейските въпроси във вторник 19 от 28-те страни членки са гласували против, включително България, но заради квотното разпределение на  гласовете забраната не е приета. Така окончателното решение ще трябва да вземе Европейската комисия. "За" ГМО царевицата са били Великобритания, Финландия, Естония, Швеция и Испания, а Белгия, Чехия, Германия и Португалия са се въздържали. 
Против вота на Германия, която има най-много квоти при гласуването, се обявиха Зелените в страната. Според тях немският вот е бил решаващ и е можел да промени коренно ситуацията..." - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и разкритията за т. нар. интернет тролове, използване за политическа агитация.

„Нови данни за интернет тролове на БСП се появиха в мрежата. В сайта "Биволъ" изтече клип как неизвестен хакер разбива служебната поща на евродепутатката от левицата Илияна Йотова и намира в нея съобщение от пиар компания "Лийдуей Медия Солюшънс".
Адресант е Анета Аврамова, която уведомява социалистката, че ще работи в нейния екип. "Труд" потърси Йотова за коментар, но вчера мобилният телефон бе изключен.
Фирмата нашумя, след като преди няколко дни в същия сайт изтече информация, че тя контролирала 672 "трола", които пишат коментари в интернет в полза на БСП. Според данните те са произвели 10 154 коментара, в които защитават левицата. След това от "Лийдуей Медия Солюшънс" се отчитали за свършеното пред отдела за медийна комуникация на БСП и лично пред червения депутат Антон Кутев, който е и медиен секретар на "Позитано" 20.
Кутев отрече пред "Труд" да е виждал каквито и да е било отчети. "За БСП работят само доброволци. На тях не им се спускат каквито и да е било тези. Това ли са "тролове"?", коментира още червеният избраник.
Според изтеклата информация "атаката" на червените "тролове" се разпростирала в над 50 електронни медии, форумите на вестници и в социалните мрежи. Повечето коментари не били много грамотно написани, но демонстрирали нахъсаност и следвали т.нар. опорни точки на БСП..." - в. „Труд".

„Това, която се случва в политическото пространство е по-скоро по-мръсната част от предизборната борба. Това заяви Арман Бабикян, политически ПР, пред БТВ по повод последните скандали около Цветан Цветанов и Делян Пеевски.
По думите му това е полуанонимният стил на Румен Петков, който той много добре умее.
Това не е предизборна война, а войната за власт в България, каза още Бабикян.
Той коментира и актуалната тема от тези дни - роенето на т.нар. тролове - хора, които пишат мнения в различни сайтове за определени партии.
Според него в случая се касае не толкова за обществен, колкото за морален проблем.
„Създават се групи, които изглеждат, че са от 100 000 души, а се поддържат от 5 човека. Това е бизнес, за който тепърва ще си говорим. Ефектът в крайна сметка не е толкова манипулиране на общественото мнение.
Бабикян каза още, че слуховете твърдят, че „троловете" получават по 10 лева на коментар." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини