Децата спели на втория етаж, когато къщата рухнала/обновена/

Цялата южна стена на стара къща в Смолян падна тази сутрин, докато семейство с две деца са спели на втория етаж. Сигналът от пострадалите, с искане за помощ е подаден около 7 часа сугринта в четвъртък, а спасителите са извели ромското семейство, което се настанило там преди 3 години. В постройката живеели четирима възрастни и две деца на 12г. и 14 години, които са били пуснати да живеят там от бившата общинска управа. Фамилията обаче не получили заповед за настаняване, само разрешение да се нанесат, обясниха от насотящата управа на общината в Смолян. Съборетината е с видимо олющена мазилка по цялата фасада, но не личи, че каменните зидове и гредоредът се държат на косъм. Родителите се стараели да поддържат с подръчни средства временния си дом, а двете деца дори ходят редовно на училище.

Срещу обитателите обаче имало доста жалби в общината, защото фамилията ползвала външна тоалетна и според живеещите, наоколо се носела силна смрад. Къщата е общинска собстненост, но е поне на 100-тина години, разказват съседите и се чудят как инцидентът се разминал без жертви и няма пострадали. По време на срутването, хората спели на втория етаж, а децата -12 годишният Данчо и кака му дори не са усетили рухването на стената под тях.

„Аз спях и нищо не разбрах, казва 5 класникът от 2-ро ОУ“ Проф.Асен Златаров“ в Райково, който е един от добрите ученици в класа и е горд, че най-ниската му оценка е четворка.

Съседите обаче са чули силните звъци от падащи камъни и мазилка на явно рушащата се постройка. Данчо и сестра му отишли на училище и когато се върнаха по обяд, с изненада видяха, че къщата е срутена, а съседите не ги пуснаха да влезнат вътре. Децата останаха да чакат родителите си, а от администрацията съобщиха, че ще хората ще бъдат настанени в резервно общинско жилище. На ромската фамилия многократно бил предлаган дом от общинския фонд, но те отказвали с обяснението,че нямат пари да плащат наем и сметки. Според живеещите в съседните къщи на улица „Иван Карастойков“, земетресението от 24 май изиграло основна роля за рухването на старата къща, построена върху стръмен и неустойчив терен.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини