„Хъшове” и „Под игото” на английски за 25 години ГПЧЕ в Смолян

Кметът Николай Мелемов и секретарят  на община Смолян Момчил Николов присъстваха на тържествения концерт-спектакъл  „Защото младостта е чудна сила”,  в чест на 30 години чуждоезиково училище и 20 години ГПЧЕ „Иван Вазов”.

Преди това в залата на театъра беше открита представителна изложба „З0 години чуждоезиково училище”, уважена и от областния управител инж. Димитър Кръстанов. През годините от четвъртвековния си живот в класните стаи на училището са звучали– английски, немски, руски, испански, френски и гръцки. Завършилите ГПЧЕ са реализирани като юристи, лекари, архитекти, актьори, мениджъри и др.  

Много от тях живеят и в различни държави по света, а за периода са преминали 25 випуска и  2020 ученици.

„За смолянската общественост Гимназията с преподаване на чужди езици е емблематично учебно заведение, училище с европейски профил и новаторски хоризонт, ползващо се с висок авторитет и доверие”, посочи в поздравителния си адрес градоначалникът. 

Директорката на ГПЧЕ „Иван Вазов” Румяна Харадинова обяви, че само 30 години са били достатъчни на училището, за да се превърне в институция. Многобройни са наградите на възпитаниците на гимназията в националните олимпиади, състезания, на театралната сцена и в спортните зали.

Препълнената зала в театъра се наслади на талантите от ГПЧЕ, които представиха  фрагменти от „Под игото”, „Хъшове”  и „Разбойници”. На сцената се изявиха певци и танцьори и гайдари. Сценарист на концерта е Петя Кръстанова, която получи грамота от община Смолян.

Вазовите дни на ГПЧЕ започнаха още през месец май и до сега се проведоха редица прояви – емблематични за гимназията – Фестивал на чуждите езици, традиционния вече Ден на отворените врати, Парад на юбилея и др.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини