Смолянски кметове защитават бит колега, напуснал заради "селската тоалетна"

Кметският наместник на Серафимово Михаил Василев, на официално посещение в Брюксел с група на ГЕРБ от  Смолян, фото-Фейсбук

Управникът на Серафимово Михаил Василев напуска след скандал със съселяни, кметът Мелемов обаче приема оставката

От името на смолянски кметовете и кметските наместници вчера беше изпратено отворено писмо в защита на колегата им Михаил Василев, който депозира оставка като кметски наместник на село Полковник Серафимово. В края на юни кметският наместник Василев обяви, че напуска поста заради бой и обиди от свой съселянин. Отвореното писмо е с подател „всички кметове и наместници от Община Смолян“, но под него няма нито имена, нито пък съответно кметство.

Проверка на СмолянБГвести.нет показа, че зад писмото стоят неколцина кметове от близките села. Така или и наче, с писмото те се обявяват против посегателството срещу длъжностни лица по време на работа и изпълнение на служебните им задължения и настояват ръководството на Община Смолян да вземе мерки срещу човека, предизвикал скандала, впоследствие довел до оставката на Василев.

Припомняме, че конфликтът ескалира преди месец на площада в Серафимово, в деня на събора организиран от англичани, купили имоти в селото. Един от местните жители-Красимир Глушков, обвини Василев, че е оставил селската тоалетна мръсна и чужденците не можели да я използват, а заради лични интереси бойкотирал и самия събор. Местните също възроптаха, защото се наложило да водят гостите по домовете си, за да се облекчат.

45 годишният управник на Серафимово се оправдал, че няма работници към кметството, за да я изчистят. Той твърди, че тогава бил псуван и ударен от Глушков, а от стреса и публичната обида вдигал кръвното налягане и нивото на захарта. За телесната повреда имал и медицинско свидетелство от съдебен лекар. 

Глушков пък не крие, че бил афектиран, защото кметът не правел нищо за селото, но отрича да го е удрял. В селото тогава правиха и подписки "за" и "против" оставката на кмета. На снимката група чужденки по време на технофестивала, който се прави вече 4 години поред, фото в.Преса/

Официална позиция на кмета на община Смолян Николай Мелемов по повод на отвореното писмо:

Отвореното писмо не коментирам, защото е анонимно и от медиите разбрах за него. Подкрепям кметовете и кметските наместници за всички добри инициативи, които са в полза на населението и винаги съм им оказвал помощ. Осъждам всякаква физическа саморазправа като начин за решаване на спорове. Има компетентни органи, които ще се произнесат по случая с побоя над кметския наместник Михаил Василев. Имало е и друг подобен случай, при който лично съм му помогнал. Подкрепям неговото решение да напусне този пост, защото в мотивите си той изтъква здравословни проблеми. 

Прилагаме без съкращения и въпросното отворено писмо, адресирано до кмета на Община Смолян Николай Мелемов, председателя на общинския съвет Филип топов и местните медии:

На снимката-село Серафимово, празник и традиционен местен събор -юли 2014г. 

Отворено писмо:

Кметовете и кметските наместници в община Смолян разпространяваме отворено писмо в защита на нашия колега Михаил Василев – кметски наместник на село Полковник Серафимово, Габрица,Чучур и Фатово. Ние, кметовете и кметските наместници на населените места в община Смолян с тревога приехме и следим развитието на казуса с нашия колега Михаил Василев. Кметът и кметският наместник отговаря за инфраструктурата, общинската собственост, организацията на работата на кметството, доброто администриране и дисциплината, но няма никакво право да се меси в работата на други институции и на държавата. Липсата на действащи национални и европейски програми, даващи възможност за сключване на договори с хора, които да подпомагат дейностите в дадено населено място, затрудниха част от работата ни.

Затова апелът ни е насочени към:

1. Хората, които са критерий за нашата работа, но в същото време са и нашите първи помощници по места.

Скъпи съграждани, Ние сме един от вас – пръв сред равни и очакваме разбиране, съвет, подкрепа от вас. Времената, в които живеем са трудни, но това трябва да ни обединява и сплотява, а не да ни настройва един срещу друг. Считаме, че никой няма право на посегателство към когото и да е било, а най – унизително е да се посегне към длъжностно лице по време на изпълнение на служебните си ангажименти;

2. Община Смолян, чието ръководство винаги ни е подкрепяла във всяко наше предложение, решение и действие от наша страна в населените ни места.

Уважаеми господин кмет, Уважаемо ръководство,

Ние очакваме от вас адекватни мерки към човека, който е посегнал на нашия колега Михаил Василев. Молим за разговор от ваша страна с колегата ни, с тон за подкрепа от всички нас, защото считаме, че екипността и единството е основна част от работата ни.

3. Общинският съвет е органът за вземане на решения. Уважаеми общински съветници, Ние считаме, че вашето основно задължение е непрекъснатият контакт с населението, кметовете и кметските наместници по места в община Смолян. Трудните години, в които се намира държавата ни и община Смолян ни задължават да водим непрекъснат диалог с хората, който диалог да е надпартиен и деполитизиран. Само с такъв диалог, от който хората сега имат най – голяма нужда ще бъде в подкрепа за нашата дейност и административна работа.

 В този конфлект има както реални факти, така и заплетени служебни и междуличностни отношения. Както и една оставка, която "виси" във въздуха вече повече от  месец. Дали все пак Василев ще напусне е негов избор, а кой ще бъде назначен за кметски наместник на Серафимово, ще реши кметът на общината. Но остава въпросът: Може ли един управник да си върши нормално работата, а хората да не го искат само заради една непочистена тоалетна!?

Оставяме на читателите сами да преценят. Този случай обаче еднозначно напомня, че "клозетът" с който преди 5 години беше илюстрирана България на картата на Европа от чешкия художник Давид Черни все още е актуална метафора за състоянието на държавата.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини