Китайци броят звездите в Родопите

 
 

Риалитишоу побратими Момчиловци с 1/5 от света

За 10 дни смолянското село Момчиловци се преобрази и излезе от ежедневния спокоен ритъм на лятното си битие, за да бъде домакин на грандиозно китайско риалити.

7-те млади китайци, които местните нарекоха „нашите звезди“, са избрани на специален кастинг в Китай и пристигнаха с близо 50 души екип, който снима поредица от филми за родопския сървайвър.

В тях ще се покаже животът и традициите на селото и тайната на родопското дълголетие. Акцент в цялата продукция е киселото мляко с марка „Момчиловци“, което превзе азиатския пазар и носи милиони на компанията за хранителни продукти „Брайт“, която го произвежда и реализира рекламното риалити.

Седемте участници са на средна възраст 28 години, с различни професии-от студент, журналист до кулинар, градинар, и търсач на силни усещания. Те са избрани сред 5000 кандидати- желаещи да посетят родопското село, каза Джесика Ху – браншови мениджър в компанията.

В първите 5 дни сървайвърите от Азия живяха в домовете на 7 семейства от селото, правейки всичко, което и домакините им- цепиха дърва, вадиха картофи, доиха крави, косиха сено. Под покрива на родопските си хазяи те се учиха да плетат на две куки, месиха хляб, приготвяха родопски специалитети. После ги събраха в обща къща и трябваше да оцеляват със собствен бюджет, без преводач, само с речници. Домакините, при които гостуват участниците в шоуто ще получат добро заплащане за престоя на китайците, които са под денонощно наблюдение от 14 камери.  „Снимащите очи” следят китайските приключенци на всяка крачка, включително и слетяща камера, която в началото стресна селото.

През следващите пет дни те „оцеляват” сами в обща къща, в която няма право да влиза никой освен тях и трябва да се справят с определен общ бюджет, прилагайки всичко научено преди това от родопските им домакини.

На 10 септември всички си заминават от Момчиловци, но хората в селото споделят, че вече им липсват, макар че разговаряли основно с езика на тялото. С младежите от селото разменяли и реплики на английски, преводачката също помагала, но основно всички се разбирали с усмивки , ръкомахане и много поклони.

Рекламата, млякото, традициите

Момчиловци вече е известно в Китай заради киселото мляко с името на селото, което стана хит на азиатския пазар, убедена е кметицата на Момчиловци Мария Никова. Родопският деликатес се произвежда там с българска закваска, а интересът към Родопите расте и китайски групи редовно посещават селото. Това лято селото е посетено от над 100 души индивидуални туристи, основно семейства, чрез туроператори са гостували и 6 организирани групи от най-многолюдната страна в света, а компанията „Брайт“ редовно изпраща целеви групи на пътуване до родопското село. „Млякото е невероятна реклама за Момчиловци , за Родопите и ние вече чопределено увстваме това по интереса на туристите“, споедли Никова и добави, че вече 1/5 от света вече знае за България.

Рекламата за дълголетието в Родопите



Трансконтиненталното шоу се финансира от  фирмата „Брайт”, която ще има правата върху всички заснети кадри и ще ги излъчва от края на септември по телевизията в едночасови филми в продължение на два месеца.

Общият живот на родопското село ще стане част от рекламната кампания за киселото мляко „Момчиловци”. „Ако искате да усетите бавния живот на дълголетниците, идете в Момчиловци”, са част от посланията на масираната рекламна кампания, която от 2 години ударно пласира продажбите на българския продукт. За тази година „Брайт” прогнозира  годишен оборот от продажбата на родопското кисело мляко  в Китай  от 75.5 млн. евро /640 млн. Юана/. Договорът за сътрудничество между Момчиловци и „Брайт” изтича през 2018 г.



Обществена помощ към селото

Азиатските гости подариха на детската градина в селото мултимедия и спонсорираха довършването на мултифункционалната спортна площадка с 8 000 лв.

„Това не е само реклама и маркетинг за компанията, те са отворени към селото и хората тук, контактът с тях е изключително интересен и е голяма радост за всички нас“, разказа Никова, която също беше домакин на 22 годишна „звезда“-студентка по журналистика в Шанхай.

Кметицата била много изненадана от мащаба и организацията на цялата продукция и твърди, че въпреки всички предварителни разговори, не е очаквала такава грандиозната и перфектна организация на риалити шоуто.

Родопски китайци броиха звездите

Цялото село им се радва, хората са впечатлени от любезността и приветливостта на гостите от Китай, които пък са изненадани, защо в Момчиловци всички се поздравяват по улиците, а в София не видели това.

Домакините в селото пък очаквали, че те ще се прехласнат по великолепната природата на планината и панорамните гледки от хълмовете, върху които е разположено. Самите сървайвъри обаче били изумени от звездите и небето, което не спират да снимат от мига на пристигането си. С часове големият екип оператори и фотографи снимат небето-от изгрев до залез, защото не били виждали такова нещо. Прехласвали се по ясното небе, слънцето, нощните светила, които в родината изобщо не можели да зърнат заради гъстия смог над мегаполисите. Шокирани били и от слънчевия загар, който цялата група получила докато живее в Родопите. „Трудно им обяснихме, че това е тен от слънцето, защото се оказа, че те имат дума в китайския само за „плажен морски тен“, разказа кметицата. В България обаче най-много им харесало спокойствието и редуването на работа с почивка, а повечето от годстите споделили, че в родината те не мотаг да разпускат и да се насладят на отдиха.

Кулинарни страсти и родопски деликатеси

Напук на всички очаквания, гостите не си паднали особено по родопската кухня- деликатно споделяли, че им липсва националната китайска кухня.

Ядат много люто, разказа местна кулинарка, но българските люти чушки им се видели слаби, а шопската салата странна заради смесените зеленчуци. Предпочитали домата като плод със захар, а краставиците хрупали отделно. Влюбили се в киселото мляко, но пък категорично не приели млечните продукти на местните майстори-сирене и кашкавал. Всички обче високо оценили родопската ракийка, с която местинте хора с радост ги черпят. От българсикте ястия най-високо оценили зелето със свински ребърца.

Родопчани пък не останали впечатлени от китайските вкусотии и разядки, с които гостите щедро ги черпели- особено странно им се видяло десетрното блокче с вид на шоколад, което с изненада разбрали, че е направено от фасул и яйце.

 Снимки:Мария Никова

Въпреки езиковата бариера, различните вкусове , навици и традиции, родопчани и китайци се сближиха толкова искрено и сърдечно, че местните хора вече с надежда чакат следващото лято, в което животът им да се оцвети от нови гости и интересни преживявания.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини