Зам.-министър Кирил Хаджихристев: "С общи усилия ще постигнем по-малко жертви и ранени на пътя“

Заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев заяви категоричната подкрепа на вътрешното ведомство към поредното издание на инициативата „Алкохолът е лош шофьор“, организирано от „Каменица АД“.

Той благодари за идеята на организаторите, които в рамките и на това издание на кампанията да закупят още „алкохолни“ очила, които да предостави на БЧК. Зам.-министърът посочи, че подобни кампании формират нова култура в движението по пътищата.

„Надяваме се, че общите ни усилия ще доведат до по-малко жертви и ранени на пътя“, заяви Хаджихристев.

До този момент   20 000 хиляди млади водачи са преминали през курсовете по долекарска помощ в БЧК и с помощта на такива очила са усетили лично въздействието на алкохола върху реакциите на човека.


„Хората често подценяват въздействието на алкохола върху техните шофьорски умения. Трябва да променим  манталитета си и да  се научим да казваме „Не, не можем да седнем  зад  волана когато сме консумирали алкохол!“, заяви посланикът на Кралство Белгия у нас Н.Пр. Аник ван Калстър. Тя поздрави Министерството на вътрешните работи за ангажимента към кампанията за безопасно шофиране и подчерта, че е изключително важно правителството и частните компании да работят в един екип.
Над 86% от българите смятат, че шофирането след употреба на алкохол е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия в България, сочат резултатите от тазгодишното национално представително проучване на „Каменица АД“. От проучването става ясно още, че 70% от шофьорите, на които им е отнемана шофьорската книжка заради това нарушение, продължават да  употребяват алкохол преди да седнат зад волана. За първите 9 месеца на 2014 г. на територията на страната са регистрирани 5227 тежки пътно-транспортни произшествия – със 74 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В тези катастрофи са загинали 488 и са ранени 6449 граждани. В 146 от случаите /2.92 %/ е констатирана употреба на алкохол или други упойващи вещества, загиналите са 10, ранените 198. През  същия период  на 2013 година пътните произшествия са били 188, загиналите - 14, а ранените - 255 човека.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини