Борисов няма да сменя министри. Преглед на печата

Смяната на кадри по върховете на властта отново е сред водещите теми на всекидневниците, този път - новата вълна от уволнения в митниците и липсата на промени сред министрите.

„Няма да има ремонт на кабинета. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод искането на лидера на АБВ Георги Първанов за смяна на 5-има министри.
"Всяка партия има право да си изявява своите претенции, програми, да си трупа точки пред избирателите. Всеки има право на мнение, това е демокрацията. Не смятам, че е необходим ремонт на кабинета. Аз съм доволен от военния министър", каза Борисов в радомирското с. Долна Диканя.
Той бе там, за да открие ново предприятие за  зеленчукопроизводство..." - в. „Стандарт".

„Не се налагат промени в  правителството, каза премиерът по повод вчерашните изказвния на Георги Първанов, който разкритикува петима министри от кабинета. Борисов уточни, че няма критики и към работата на министъра на отбраната.
Във връзка с уволненията на митничари в Свиленград премиерът заяви:
"Сигурно има защо? Гоним 1 милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава."..." - в. „Преса".

„От неделя Борисов говори  за необходимостта да бъде събрана въпросната сума и обвързва това с оставането или не на поста на сегашния шеф на митниците Ваньо Танов. В днешния си брой "Капитал Daily" коментира, че " числото не пасва никъде в изпълнението на косвените данъци в бюджета"  и може само да се гадае дали премиерът има предвид размера на приходите от мита, акцизи и ДДС за първото тримесечие или очаква увеличение на събираемостта им с тази сума, или може би говори за общата събираемост на косвените данъци..." - в. „Дневник".

„Борисов за уволненията в митниците: Всеки, който ми пречи, съдбата му е такава
"Сигурно има защо? Гоним 1 млрд. и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред медиите освобождаването вчера на 25 служители на агенция "Митници", работещи на пункта "Капитан Андреево", съобщи БНР.
...Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума и обвързва това с оставането или не на поста на сегашния шеф на митниците Ваньо Танов.
Днес Борисов каза, че не се налагат промени в правителството и че е доволен от работата на министъра на отбраната..." - в. „24 часа".

„...Вълната от уволнения обхвана общо 25 души на "Капитан Андреево", съобщи БНР. По неофициална информация, директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е бил вчера на пункта и се е срещал с ръководството на свиленградската митница. Конкретните мотиви за масовото освобождаване на служители се очакват по-късно днес.
Уволнението на митничарите идва, малко след като премиерът Бойко Борисов поиска увеличение на приходите от мита и акцизи и постави това като условие Ваньо Танов да запази поста си." - в. „Сега".

„Началникът на Гранична полиция Милен Пенев е бил освободен от вътрешния министър Румяна Бъчварова, съобщиха източници от МВР. Засега не са ясни причините за освобождаването му. Пенев бе назначен временно на длъжността, след като предишният титуляр Захарин Пенов подаде оставка заради инцидент при с. Горно Ябълково, при който загина полицай в края на миналата година. По-късно днес ще стане ясно кой е новият шеф на "Гранична полиция". От МВР обясниха, че Пенев ще бъде преназаначен и вече ще отговаря за контрола на летищата.
Освобождаването на Пенев идва няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов обеща затягане на работата по границата с Турция и се закани, че държавата ще удари каналджиите." - в. „Сега".

Разследването на Христо Бисеров и запорирането на негово имущество също са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„Установено е, че Христо Бисеров притежава огромни суми пари с неустановен произход. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, цитиран от "Дарик".
Вчера Софийският градски съд запорира имущество в размер на 1,55 млн. лв., собственост на бившия зам.-председател на парламента. "По случая с Бисеров се проверяват изключително много неща, включително сметките му в чужбина", обясни Георгиев. Той допълни, че  в момента се "купуват акции или дялове, които след това повишават цената си баснословно. Това е начин да преминат парите през друга фирма и да се перат пари. Отделно има преводи и към офшорни компании", разясни председателят на КОНПИ.
Комисията се е фокусирала върху преводите, които са направени от сметки на Бисеров към сметки на доведения му син Ивайло Главинков..." - в. „Преса".

„Христо Бисеров в схема за пране на пари чрез акции
Разследващи полицаи, прокурори и агенти от Комисията за отнемане на престъпно придобито имущество са открили схема за пране на пари чрез акции, в която е замесено семейството на бившия зам.шеф на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров.
"Купуват се акции или дялове, които след това повишават цената си баснословно. Това е начин да преминат сумите през друга фирма и да се перат пари", обясни шефът на комисията Пламен Георгиев. Той уточни, че цената на определени акции от 25 000 лв. за четири месеца е скочила над 800 000 лв. За толкова съпругата на Бисеров и сина й Ивайло Главинков ги продали на  японска фирма, която по-късно ги продала отново за 25 000 лв.  на българска фирма, в която има участие доведеният син на Бисеров - Ивайло Главинков.
„С парите са купени дялове в еднофамилна двуетажна къща. Комисията оспорва и средствата, с които е построена тя", каза Георгиев.
Той добави: „Наш екип изследва пазара по времето на продажбата на дяловете и не е установено да има икономическа причина за драстичните разлики в стойността. Правени са преводи към офшорки и фирми на Сейшелските острови."
Както писа „Труд", Софийски градски съд запорира имущество за над 1,26 млн. лв. на Бисеров и сина му. В иска фигурират къщата на семейство Бисерови в София, един лек автомобил и 9 банкови сметки. В иска, одобрен от Софийски градски съд фигурират и сумите, които съпругата Мария Бисерова е дала назаем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.
Срещу Бисеров е внесен обвинителен акт, но не за пране на пари, а за неплатени данъци (близо 26 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария..." - в. „Труд".

„...имало е много чуждестранни преводи, без да е ясен произходът на средствата, имало е и движение на средства към фирми на Сейшелите. Всичко това ще се изяснява през следващите три месеца.
"На първо място, сме взели преводите, които бяха направени от сметки на г-н Бисеров към г-н Главинков. В общественото пространство битува мнението, че това е син на г-н Бисеров. Той всъщност не е негов син, а е син на неговата съпруга Мария Бисерова. Освен това има и една сграда, еднофамилна къща на два етажа, която е построена с пари, на които ние оспорваме законния произход", каза Георгиев.
"Става въпрос за една сделка, която е сключена. Фирма, която е била на съпругата на Бисеров. В нея Бисеров и Главинков са имали по 25 дяла, които продават на една японска компания "Тошиба Корпорейшън". Закупили са ги за 25 хил. лв. След 4 месеца, по незнайни причини, цената на тези дялове вече е 850 хил. лв. Двамата продават по 25 дяла за 850 хил. лв. Още по-странното е, че малко след това японската фирма отново ги продава на българска фирма, част от която е г-н Главинков, така че ние категорично оспорваме тази сделка. Не виждам нито пазарни аргументи как може за 4 месеца дяловете на една фирма така да повишат цената си. Има няколко такива сделки. Има преводи от чужбина без обяснен произход на средствата. Направен е пълен анализ и сме установили, че има огромни суми с неустановен произход. Искът към Бисеров е малко повече от 2 млн. лв., като сме установили реално имущество за около 1,2 млн. лв. с незаконен произход. За Главинков имуществото, което сме установили, е много малко - близо 400 хил. лв., но искът е за малко повече от 5 млн. лв., защото това са суми, които постоянно се въртят в тези фирми", продължи той..." - В. „Стандарт".

„Бившият зам.шеф на парламента и ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков имат три месеца, за да предоставят пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество декларация за средствата с неустовен произход. Ако успеят да докажат произхода на средствата, запорът върху имуществото се отменя.
Това обясни днес шефът на комисията за конфискация Пламен Георгиев, цитиран от БГНЕС. По искане на комисията съдът запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Бисеров и Главинков.
Георгиев обясни, че комисията се е вместила в максимално кратки срокове с налагането на запор върху имущество на Бисеров и Главинков, тъй като е имало много неща за проверяване, включително и проверки на сметки в чужбина...
Когато се установи несъответствие между приходите и разходите на едно лица, комисията тръгва към отнемане на парите с незаконен произход. Съдът дава тримесечен срок на тези лица да представят пред комисията декларация за законен произход на средствата, след което тя трябва да направи анализ на тези декларации..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят случая с болница „Софиямед", където беше малтретирано новородено момиченце.

„Има установено неспазване на медицинските стандарти в няколко отделения на болница "Софиямед", чиято акушерка е в ареста по обвинение за опи за убийство на новородено, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия.
"Констатирани са нерегламентиран транспорт на пациенти към други лечебни заведения. Имало е неспазване на медицински стандарти - недобра медицинска практика в отделенията по Кардиология, Клинична лаборатория и Анестезиология и реанимация", допълни Шарков.
Според Шарков в родилното отделение на болницата е имало лош контрол. По думите на адвоката на обвинената акушерка, тя е била в края на 24-часово дежурство. "Графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, графиците на всички сестри се изработват от старшата сестра и се утвърждават от шефа на клиниката", обясни Шарков.
Може да има санкции от Главната инспекция по труда заради 24-часовото работно време, смята зам.-министърът. "Никъде не е предвидено да бъде закрито лечебното заведение, ние нямаме такива правомощия", добави той..." - в. „Днвеник".

„Ръководството на университетската болница "Софиямед" е решило да усъвършенства видеонаблюдението, така че всяка родилка да може непрекъснато да вижда бебето си и какво му се прави. Това каза управителят на лечебното заведение д-р Йордан Пелев на специална пресконференция, насрочена от ръководството, за да изясни позицията си по случая с битото 4-дневно бебе.
Болницата е една от малкото с камери и за вътрешно наблюдение, поставени от фирмата за охрана, с която "Софиямед" има договор, затова и ще опитимизираме тази практика, обясни управителят. Досега практиката била камерите да не се наблюдават в реално време, а записите да се пускат при нужда да се съдейства на "компетентните органи".
Уведомихме прокуратурата и полицията веднага щом разбрахме как се е влошило състоянието на бебето. В началото не се знаеше причината, първа майката е видяла промяна в събота сутринта и е казала на лекарите. В отделението са действали професионално и са прехвърлили детето в болница, с която имаме договор. Бях уведомен за това от началник на АГ отделението Валери Нецов. Веднага назначихме вътрешна проверка и започна преглеждане на видеозаписите от нощта срещу събота. На 22 април истината беше разкрита...
Шокът беше голям. Бяхме ужасени от видяното, разказа д-р Пелев. Освен него 3-ма други лекари са изгледали кошмарните кадри.
Бях длъжен да кажа на колегите какво сме видели да прави един човек, с когото довчера сме работили. Направих го още на следващата сутрин на рапорта, за който събрах целия колектив и всички плакаха, обясни д-р Нецов. Емилия е една от най-добрите ни акушерки, няма никакви оплаквания срещу нея. Когато тя е на смяна нощем, всеки колега знаеше, че всичко ще бъде направено, както трябва, обясни шефът й...
По време на нощната смяна, в която бие бебето, никой от другите 4-ма от екипа не е усетил промяна в поведението на Емилия.
Тя била на работа 24 ч по свое желание - предстоял годишният й отпуска и поискала след 12-часовото дежурство да вземи и нощната смяна.
Ковачева е работила 2-3 пъти по 24 часа  през тази година и винаги по нейна молба, обясни управителят на болницата...
Невъзможно било да стане принудително. Но се случва често да оставаме по свое желание, когато има нужда от нас. Аз като млад лекар и по две денонощия не съм излизал от клиниката, вметна проф. Константин Чернев...
Шокът от истината е труден за описване, но казах на родителите всичко, защото бях поел ангажимент да ги държа в течение на проверката. Съобщих им го веднага щом имахме конкретен виновник, разказа д-р Пелев. Той продължава да държи връзка с майката и бащата. В целия случай сякаш обществото забравя детето. За радост то е по-добре, допълни управителят.
От болницата твърдят, че не знаят дали семейството на бебето Никол ще заведе дело.
Правело впечатление, че въпреки трагедията родителите се държат изключително коректно..." - в. „24 часа".

В. „Труд" съобщава за нови разкрития във връзка с атентата на бургаското летище „Сарафово":
„Появиха се нови разкрития за атентата на летище "Сарафово" преди близо 3 години, при който загинаха 7 души, а много други бяха ранени, предаде АФП.
САЩ посочиха поименно и включиха в черния си списък предполагаемите извършители на атентата от юли 2012 година, който беше насочен срещу израелски туристи в България и за който бе обвинено ливанското шиитско движение „Хизбулла".
В американския списък с терористи са включени Мелиад Фара и Хасан ел Хадж, които през юли 2013 година бяха идентифицирани от българските власти като извършители на атаката в Бургас. Двамата са с ливански произход, но единият има австралийско, а другият - канадско гражданство. Смята се, че те са членове на въоръженото крило на „Хизбулла".
Държавният департамент на САЩ определи Мелиад Фара и Хасан ел Хадж като „международни терористи", замрази всички техни евентуални авоари в САЩ и забрани на американски физически и юридически лица да търгуват с тях. Вашингтон предполага, че двамата се намират в Ливан."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини