Касим Дал: Пеевски е проекция на Доган в ДПС. Вестниците в неделя

Трусовете в ДПС и в политическата система като цяло са във фокуса на вестниците в неделя.

„Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не може да се разграничи от депутата Делян Пеевски, защото именно той е упълномощил Пеевски за действията му - така обобщава труса в ДПС един от учредителите и впоследствие дългогодишен зам.-председател на ДПС Касим Дал в интервю за новия брой на седмичника "Капитал".
Дал напусна през 2011г. в знак на несъгласие с лидера, а след това беше изключен от партията и основа своя - Народната партия "Свобода и достойнство", която сега е в Реформаторския блок.
"Делян Пеевски е проекция на Ахмед Доган в ДПС. Доган е упълномощил Пеевски да върши тези неща. Доган не може да се разграничи от Пеевски, защото това означава да се разграничи от себе си", заявява Касим Дал, попитан дали Пеевски, който по думите му е "лице на олигархичната клика в ДПС", е самостоятелен фактор в партията и защо тя не успява да се раздели с него. В телевизионно интервю през юни миналата година лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обяви, че ДПС ще стане "приемлива за разговори", когато се отърве от Делян Пеевски.
Според дългогодишната дясна ръка на Доган ръководство на ДПС е профилирано и селектирано с една-единствена цел - да слуша почетния председател и да обслужва корпорацията и бизнес интересите му. Той обяснява и разрива между Доган и наложения лично от него за председател през 2013 г. Лютви Местан през призмата на засегнатите интереси. По думите му в речта си на коледното тържество на движението Доган всъщност е преориентирал посоката на развитие на България и е поставил под въпрос членството в НАТО и ЕС. "Пак ще повторя, че явно става въпрос за много пари. Очевидно в самата организация има накърнени интереси. Вероятно Местан се е опитал да се еманципира от ролята на мъжка секретарка", казва Дал.
В интервюто Касим Дал повтаря много от критиките, които отправи към ДПС при напускането си през 2011 г. - че партията е тоталитарна и изцяло подчинена на самозабравил се лидер, и че ръководството се състои от безлични и зависими хора, които търпят унижения в името на това да получат "парченце от тортата".
Според него няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между основните партии в България и службите работят за тях...” – в. „Дневник”.

„Всички гласуваха единодушно за изключването на Местан. Това заяви Хасан Азис, кмет на общината и временен ръководител на областната структура на ДПС в Кърджали, който коментира оттеглянето на Лютви Местан от движението...
„Вчера беше задействан партийният инстинкт за самосъхранение. Хората имаха нужда да са на едно място и те бяха, което ни даде повод да усетим силата на сплотеността”, каза той пред Нова тв.
По думите му ДПС очаква, че Лютви Местан и хората около него да останат в политиката и да създадат нов политически проект.” – в. „Сега”.

„В следващите седмици на новия парламентарен сезон през 2016 година „БСП лява България” ще поиска вот на недоверие към правителството. Това каза пред „Фокус” Манол Генов, депутат от БСП.
„Основният извод от събитията през изминалата парламентарна година дават достатъчно основания да се видят ясно провалите на правителството”, смята Генов. Според него, формални, неформални, реални аргументи и поводи за това има достатъчно.
„Управляващите прокараха една съдебна реформа, която отразява резултатите от сблъсъка за влияние между две определени групи в политиката и съдебната система. Достатъчно ясен знак за това бе оставката на правосъдния министър и неговата замяна с приближена на президента фигура”, каза Манол Генов...
Друг голям проблем, според депутата Манол Генов, който засяга една огромна част от българските граждани – това е невъзможния достъп до здравеопазване. „Този проблем ще се задълбочава, ще става още по-голям и по-нерешен”, смята депутатът.
„Здравна реформа, която дели пациентите на социално значими и социално незначими, тази здравна стратегия, която бе предложена е един разказ за едно наивно бъдеще за българското здравеопазване, защото не отразява реалните проблеми, които съществуват в никоя област на здравеопазването”, каза още Манол Генов.” – в. „24 часа".

„Мисля дали да се кандидатирам за президент. Това обяви лидерът на Движения 21 Татяна Дончева. Тя обаче уточни, че има достатъчно време до президентските избори, за да вземе окончателно решение за включване в битката. На въпрос дали все пак не е време жена да стане президент, Дончева заяви: "Сексизмът в България е известен, но в критични ситуации в партиите винаги напред се изтикваха жени. И ако жена не спечели изборите за председател на БСП, не значи, че няма да ги спечели следващия път. В СДС се случи. Обществото сега е много по-готово да приеме жена за този пост, отколкото преди 10-20 години".
Дончева призна, че за евентуалното кандидатиране на който и да е "необходима е мащабна подкрепа, а такава извън ГЕРБ засега няма"...” – в. „Стандарт”.

Всекидневниците цитират и Сашо Дончев – директора на „Овергаз”, който се оказа в центъра на множество медийни коментари след проблема с газовите доставки.

„Изпълнителният директор на "Овергаз Инк" Сашо Дончев нарече "водевил" възникналото напрежение около компанията му и обяви, че се надява премиерът Бойко Борисов да не е сценарист в него.
В последните дни на миналата и първите на новата година "Овергаз" и държавните дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) влязоха в конфликт, след като руската "Газпром експорт" (която е съакционер в "Овергаз") прекъсна доставки за нея, а а снабдяването на потребителите беше поето от държавната "Булгаргаз". Спорът възникна на фона на намерението на акционерите да се разделят, а премиерът Бойко Борисов видя в него заговор срещу правителството.
"Преди Нова година станахме свидетели на някакъв фарс, на който и до този момент не мога да разбера каква му беше целта. Аз не знам кои са сценаристите, но във всеки случай беше много лошо изиграно всичко.
От нещо, което е ежедневие на технолозите в нашия бранш, се направи проблем, също непонятно какъв", заяви Сашо Дончев пред телевизионни репортери в първата си поява на живо от възникването на спора. Той се появи на откриването на детската волейболна школа на Радостин Стойчев, която се помещава в "Българско школо" на Дончев.
Попитан дали правителство му е оказало натиск Дончев отговори: "Е, как, какво правеше министър-председателят в този водевил там? Да се надяваме, че той не е сценарист, а че участва е очевадно".
Дончев заяви, че няма никакъв конфликт между "Овергаз" и "Газпром" и че фирмата му регулярно е изпълнявала ангажиментите си по договора и не дължи нито цент по него. Той уточни, че му предстоят преговори още в понеделник, когато свършват коледните празници в Русия и бизнесът се връща в деловия си ритъм. "При всички случаи позицията на Европейската комисия ми е ясна и тя е в защита на конкуренцията, а не в защита на Сашо Дончев или "Овергаз", подчерта Дончев, който седмица преди да стане известно за спирането на газовите доставки за компанията му от Русия е предупредил Брюксел, че Москва опитва да съживи проекта "Южен поток" в България...” – в. „Дневник”.

„Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев присъства на официалното откриване на волейболната академия "Стойчев-Казийски" в събота преди обяд в София...
Тренировките се провеждат в "Овергаз Арена"...
При откриването Сашо Дончев говори само за волейбол. По-късно той сподели по газовия въпрос, че „Овергаз“ не дължи и цент на „Газпром“, както и че събитията по Нова година са фарс.” – в. „24 часа”.

Вестниците съобщават и за убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов.

„Собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов е бил застрелян, съобщи БНР. Тялото му е било намерено късно снощи в Бистрица с огнестрелни рани.
По първоначална информация възрастният мъж е излязъл да разхожда кучето си, след което не се е прибрал. Негови близки са подали сигнал в полицията и при издирването късно през нощта тялото на убития е било открито.
Нова тв съобщи, че Антов е прострелян с два куршума в главата.” – в. „Сега”.

„Собственикът на модна къща “Агресия” Александър Антов бе разстрелян в петък вечерта в село Бистрица в подножието на Витоша. Убийството му стана само 24 часа след като в жилищния комплекс “Макси” бе извършено покушение срещу Веселин Стоименов (53 г.), отговарящ за хотелите на бившата групировка ВИС.
Една от версиите на криминалистите е, че екзекуцията е поръчана от човек, който иска да сложи ръка върху модната къща. Не е изключено и конкуренти да стоят зад убийството, тъй като в края на миналата година Антов подписал договор със световноизвестната марка “Армани”.
63-годишният моден бос бил убит с два куршума от пистолет в главата в горичка близо до дома му. Една от смъртоносните рани била зад лявото ухо, а другата - в челото. Малко преди да бъде екзекутиран, Александър Антов излязъл към 18 ч да разходи кучето си лабрадор в покрайнините на Бистрица. Бил облечен с дънки и кожено яке. Носел телефона си и сума под 100 лева. Близо три часа по-късно обаче в къщата се прибрало само животното. Това притеснило близките му и те започнали да го търсят...” – в. „Труд”.

„Създателят на култовата модна марка за дрехи "Агресия" Александър Антов бе открит застрелян с 2 куршума в тила. Полицаи заедно с планински спасители са го търсели в продължение на 9 часа, след като близките му подават сигнал, че е изчезнал. 63-годишният моден гуру излязъл да разхожда кучето си. Малко след 19 часа съседите чули изстрели, които отекнали в тишината на вилната зона в Бистрица, където живее Антов заедно с дъщеря си Мая и двете си внучета. Близките му обаче не са чули стрелбата. Те започнали да се тревожат за него едва около 21 часа, почти 2 часа и половина след излизането му, след като кучето се върнало пред къщата без стопанина си и започнало да вие. Тогава Мая се обадила на кмета на Бистрица Николай Гюров. Първоначално помислили, че е тръгнал нагоре към планината, затова решили да поискат помощ от планинската спасителна служба. След това звъннали и в полицията.
Първоначално униформените от 8-о РПУ в София започнали да работят по версията, че Антов е отвлечен. Полицаите търсели изчезналия бос на "Агресия" цяла нощ и го открили едва около 6 часа сутринта. Тялото било намерено едва на около 200 метра от дома му, в шубраци край пътя на ул. "Иглика". Антов бил прострелян с 2 куршума в тила, твърдят източници на "Стандарт" от СДВР.
Александър Антов живеел във вилата си в Бистрица от около 15 години. Тя се намира на пресечката на ул. "Стефан Стамболов" и ул "Просвета". Антов на два пъти я пристроява с кредит от "Емпорики банк", който заличава през 2009 г., показва справка в Имотния регистър...” – в. „Стандарт”.

Всекидневниците следят и версиите за убийството Веселин Стоименов, станал известен с принадлежността си към групировката ВИС.

„Руски убийци може да са наети за покушението срещу отговорника за хотелите по Черноморието на бившата групировка ВИС Веселин Стоименов. Това смята бившият шеф на отдел “Убийства” в националната полиция Ботьо Ботев. “Става въпрос за прецизна подготовка. У нас т.нар. килъри нямат тази професионална подготовка. В руските сфери обаче това го има - този почерк, този професионализъм”, каза бившият криминалист пред Нова ТВ.
Веселин Стоименов-Весо Дебелия бе разстрелян в четвъртък вечерта в комплекс “Макси” в София. Както “Труд” писа, една от основните версии на криминалистите е, че той е гръмнат заради война за хотелите на бившата ВИС по морето.
Вчера стана ясно, че Весо Дебелия цяло лято прекарал в курорта Слънчев бряг, за да управлява имотите. “Не виждаме кой ще го замести. Беше опитен, начетен, контактуваше с всички институции, за да управлява имотите”, коментира негов приближен.” – в. „Труд”.

„Весо Дебелия беше съвсем-съвсем в периферията на ВИС-2. Да, поемал е обектите, но е бил съвсем в периферията на нещата. Това заяви пред Нова телевизия Ботьо Ботев, бивш началник отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция", който бе поканен да коментира бруталния разстрел на бизнесмена Веселин Стоименов, станал в четвъртък към 20,30 часа в блок 19 на столичния комплекс "Макси".
Запитан дали е възможно след убийството на Веселин Стоименов да започне нова гангстерска война, той отговори: „Всичко е възможно. Но се промени и политическата обстановка, и самата нагласа в структурите на силовия бизнес. Тези момчета разбраха, че с бухалки не стават нещата”.
На въпрос какво говори начина, по който е извършено убийството, Ботев каза: „Става въпрос за една прецизна подготовка. Мое мнение е, че така известният Весо Дебелия не е бил кой знае каква личност в сферата на престъпния бизнес. Минавам към същността – подготвено е добре убийството, според стандартите, както са ставали не един или два случая".
Ботьо Ботев заяви, че у нас т.нар. килъри нямат тази професионална подготовка, каквато имат „колегите” им по света. „В руските сфери обаче това го има – този почерк, този професионализъм”, посочи топ ченгето.
"Убеден съм в едно – хората, които работят, имат желание да бъде разкрито престъплението. Въпросът е как ще се постигне в хода на работата. Работата по убийствата е изключително трудна. Всяко едно убийство понякога се явява изключително трудно за разкриване. Работата по убийствата е айсбергът в работата срещу криминалната престъпност и тя трябва да бъде поета от най-професионално подготвените хора”, заяви Ботьо Ботев...” - в. „24 часа”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини