Разпускат комисията за разследване на Русия и Турция. Преглед на печата

Вестниците съобщават, че се водят разговори за отмяна на парламентарната комисия, която трябваше да установи дали има намеса във вътрешните ни работи от страна на Русия и Турция.

„Временната парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България ще бъде заличена тази седмица. Това потвърдиха тази вечер пред "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ.
В последните два дни председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов е възложил на шефа на въпросната временна комисия Валентин Радев да направи консултации със съответните институции, които трябва да вземат отношение по работата й. Цветанов е инициирал разговори за разформироването на комисията и с останалите политически партии в Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева и шефът на комисията по външна политика Джема Грозданова също работят по казуса с прекратяването й. "Може би не е необходимо да има такава специализирана комисия, която да бъде формирана в парламента", отбелязал специално Цветанов по време на двудневния форум на ГЕРБ в Сандански. И още: "Може би се подведохме малко повече по медийните публикации, които бяха с определени персонални насочености към партии, формации. Смятам, че би могло да се вземе разумно решение, защото в никакъв случай не трябва да застрашаваме двустранните отношения България - Турция, България - Русия".
Темата за съществуването на временната комисия за Русия и Турция бе засегната специално от премиера Бойко Борисов пред участниите в семинара на ГЕРБ в Сандански...
Както вече стана ясно, София и Москва размениха остри изявления заради комисията. Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова определи създадената комисия като нелепа, а наименованието й - като абсурдно. От турското дипломатическо представителство у нас също определиха създаването й като "инициатива с политически мотиви"...” – в. „Стандарт”.

„В събота премиерът Бойко Борисов се обърна към заместника си Цветанов с въпроса нужно ли наистина съществуването на тази комисия. Борисов говори на семинар на младежкия ГЕРБ в Сандански.
"Нищо добро няма да произлезе от комисията", отбеляза Борисов и добави: "Точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и дойде създаването на тази комисия".
Министър-председателят каза още, че Русия е направила "голям завой по темата с туризма". Руските туроператори се пренасочват в момента да работят у нас, като само за Бургас заявките им са с 67% повече от миналата година. Турция пък не реагира остро за загражденията по границата, които правим, за да се справим с мигрантската вълна...” – в. „24 часа”.

Всекидневниците отново отделят място на състоянието на армията и конкретно на предложенията за възстановяване на наборната служба.

„За връщането на задължителната казарма е необходима сериозна дискусия и промени в конституцията.
Това каза военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия.
„Това може да стане със сериозна дискусия. Трябва промяна в конституцията. Трябва да се помисли за какво време – за една година или повече, а за това са необходими допълнителни средства. Какво правим с българите в чужбина, а те са 2.5 милиона, техните деца също подлежат на казарма. Ако върнем казармата, те може да се откажат от българско гражданство”. Тези теми очерта министърът като възможност за предстоящи „интензивни разговори” в парламента. Попитан дали подготвя връщането на казармата след като има толкова идеи, Ненчев каза, че „не бих могъл да не разсъждавам по темата, след като такива предложения има в НС. Аз съм за това България да има професионалната си армия, аз съм на тази позиция. Ние даваме възможност всеки, който пожелае, да мине обучение за 5 -6 месеца и после да остане в резерва”. „С промени в Закона за въоръжените сили ние искаме да имаме списъците с резерва на младежи от 18 до 32 години. При въвеждане на военно положение ние имаме право да призовем някои от тези хора”, коментира още Ненчев и подчерта, че тези промени още не са гласувани в НС. За охраната от военни на границата министърът посочи, че Българската армия и досега е оказвала логистична подкрепа. „До момента се справяме чудесно. Вижте какво се случва в Гърция, в Турция. Ние се справяме успешно. Законът е приет, имаме пълна готовност във всеки момент, в който имаме нужда да изпратим военни на границата. Патрулите ще бъдат съвместни, ако се наложи. Вземаме превантивни мерки и ако се наложи, ще бъдем там и ще защитим териториалната цялост на страната”, каза военният министър. За политическата ситуация в управляващата коалиция той отново подчерта, че е получил пълна подкрепа на БЗНС и на премиера. Ненчев иска още един – два дни за разговори за подписване на коалиционното споразумение. „Трябват ми 1 – 2 дни за интензивни разговори с колегите от РБ и вярвам, че ще подпишем споразумението”, каза той...” – в. „Сега”.

"Вземам обществените поръчки под пряк контрол". Това обяви пред Нова тв днес военният министър Николай Ненчев.
"Ще оставя само тези, които са от национално значение и които са наложителни. Не можем да не купуваме горива, не можем да не купуваме оръжия", допълни той. Но всички останали поръчки, които търпят отлагане, ще бъдат спрени. Още през новата седмица ще се вземат първите решения за стопиране на процедури в сферата на отбраната.
Във военното ведомство няма съмнителни общински поръчки и това не е причина за предстоящите действия, увери Ненчев. Коя ще е най-голямата спряна поръчка щяло да стане след въпросното "вземане под пряк контрол", детайлно запознаване и анализ в рамките на предстоящата седмица...” – в. „Стандарт”.

„Министерството на отбраната ще направи преглед на обществените си поръчки и ще отмени всички, които не са от първа необходимост. Това съобщи пред Нова телевизия министър Николай Ненчев, който вчера получи мандат от партията си БЗНС да продължи работата си в министерството и да се фокусира върху отбраната и сигурността на страната.
Ненчев не мисли, че има съмнителни поръчки във ведомството, убеден е, че се провеждат прозрачно и в съответствие със закона. В същото време каза, че тези, които търпят отлагане, ще изчакат.
Запитан дали предприема стъпката под въздействието на премиера Бойко Борисов, министърът отговори, че това е вътрешното му убеждение...
Ненчев съобщи, че е получил от министър-председателя категорична подкрепа за работата си и това е станало преди решението на БЗНС да остане в изпълнителната власт.
В близките дни министърът ще уведоми колегите си от Турция, Гърция и Сърбия, че Българската армия започва да охранява държавната граница с промяната в закона...” – в. „Дневник”.

Несъстоялата се съдебна реформа също остава във фокуса на всекидневниците.

„Бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който подаде оставка в края на декември, след като парламентът отстъпи от първоначалните промени в конституцията, не вижда достатъчна аргументация в действията на представителите на изпълнителната власт по спирането на обществени поръчки.
Нека да кажем,че самата изпълнителната власт не дава ясна мотивация за тези свои действия. Първо нещо виташе, после се оказа, че това не се споделя от премиера. Аз не мога да видя нищо повече от кризисен пиар. Заявлението за това дойде дойде в деня, в който в Брюксел беше казана реалността, че България и Румъния най-вероятно ще бъдат разделени по механизма за мониторинг. Нямам особено съмнение, че това е причината и за действията на изпълнителната власт", заяви пред БНР Христо Иванов.
Помолен за коментар на обещанието, че ще догоним Румъния, Иванов заяви: "Мен това ми напомня хрушчовски времена, когато се убеждаваше, че социализмът ще догони Америка. За да скъсим дистанцията, единственият акцент трябва да е върху борбата с корупцията по високите етажи. Вместо това ни се говори за отделни хаотични действия", допълни Иванов. По думите му приемането на пет закона или изменения на фона на същите условия няма да промени ситуацията.
Според Иванов във всички доклади на Европейската комисия досега е отбелязвано, че няма конкретни резултати в борбата с корупцията. Заради това трябва отговорните лица и от гледна точка на бизнеса, и на властта да понесат своята отговорност...” – в. „Дневник”.

„Списъкът с магистратите за “разжалване” е ясен, изготвен и съхраняван от Българския институт за правни инициативи, чийто основател е именно агентът на задкулисието Христо Иванов.
Не й върви на съдебната реформа. Тъкмо имаше изгледи да потръгне, особено след като бившият правосъден министър Христо Иванов се опита да прикрие тежкия си провал с театралното му оттегляне от поста, но в навечерието на внасянето на промените в Закона за съдебната власт първо в Министерския съвет, а след това и в Народното събрание ръководството на правосъдното министерство отново се постави в услуга на нечисти интереси, водещи вече година и половина война срещу правосъдието с прозрачната цел - овладяване на съдебната власт.
Неприемливо и непочиващо на никаква юридическа и политическа логика, Министерството на правосъдието в рамките само на една седмица се отказа от адекватните текстове в проекта за промени в ЗСВ, които гарантираха осигуряването на нужния баланс между властите и в квотите на Висшия съдебен съвет.
На 18 февруари от ведомството на министър Екатерина Захариева анонсираха проект за ЗСВ, в който се предлагаше по-важните решения - избор и освобождаване на административни ръководители в съдебната власт, повишаване, както и решенията по дисциплинарни производства (все теми, които предизвикват напрежение при работата на ВСС – бел.ред.), да се взимат от квалифицирани мнозинства от двете бъдещи колегии на ВСС - съдийската и прокурорско-следователската.
Предложението е повече от адекватно, защото гарантира, че нито съдийската, нито прокурорско-следователската колегия няма да се капсулират вътрешно. За да се вземе едно кадрово решение, ще е нужна подкрепа на член на ВСС, излъчен от парламента или излъчен от съдебната власт. Още с анонсирането на тази идея обаче от екипа на правосъдния министър допускат, че тя може да претърпи промяна.
Така се и случва. Под диктат, под натиск, който за пореден път е дело на защитниците на задкулисните интереси по овладяване на съдебната власт, т.нар. Съюз на съдиите в България, играещ повече ролята на нарушаваща конституцията политическа партия в храма на Темида. На 25 февруари МП оповестява редакция на проекта на ЗСВ, който предвижда и важните решения на колегиите на ВСС да се вземат с обикновено мнозинство.
Оказва се, че против квалифицираното мнозинство са точно тези кръгове, които обслужват олигархичните интереси, организиращи и провеждащи кампаниите срещу правосъдието в последните години. Все по-очевиден става и планът на задкулисието да използва разделянето на ВСС, за да успее тотално да овладее първо съдийската квота, а на по-късен етап - да внесе раздор и в прокурорско-следователската. Съюзът на съдиите в България и олигархичните кръгове, представител на които е проваленият бивш министър на правосъдието, са естествените противници на вземането на решения с квалифицирано мнозинство от колегиите на ВСС, защото това би била най-голямата пречка пред готвената от тях саморазправа с административните ръководители на съдилищата в голяма част от страната...” – в. „Труд”.

„Какво мислят българите за съдебната реформа?
Само 14% смятат, че тя ще стане с промяна в конституцията, 37% залагат на промени в законите.
Слаба е подкрепата за намаляване на правомощията на главния прокурор.
30% припознават като важни проблеми оправдателните присъди и върнатите дела, едва 7% - скандалите около “двете каки” и есемесите.
През последните месеци съдебната реформа е сред най-обсъжданите теми у нас, като дебатът се води при дефицит на точна информация за това какво мисли обществото.
Чисто по български мненията са поляризирани. Ето и някои от тях: 1) прокурорите са лоши, а съдиите са добри (или обратното); 2) всички са маскари; 3) който защитава дадена теза, е грантаджия (или рубладжия); 4) конституцията е важна, законите са следствие (или обратното).
При това всички са единодушни, че те са добри, а опонентите им са лоши.
Всеобщо е усещането за липса на справедливост.
За обикновените хора е обяснимо, но елитите също са недоволни. Те пък защо? Оказва се пак заради липса на сигурност и нисък обществен престиж...
В съвременния свят нежеланието да се види истината и опитите тя да се скрие с политически коректно празно говорене донесоха усещане за предстоящ политически, финансов и икономически колапс. А това е самосбъдваща се прогноза.
С цел да разбере какво мислят българите за съдебната реформа и после да ги запознае със собственото им мнение Агенцията за прогнози и анализи проведе национално представително проучване в периода от 17 до 21 февруари сред 998 респонденти...” – в. „24 часа”.

Случаят с 16-годишния младеж, който простреля друго момче, също е сред темите с продължение.

„Съдът остави в ареста младежа, стрелял по връстник в София
Софийският градски съд остави в ареста 16-годишния Ивайло Гаджов, който в петък простреля с пистолет с година по-малкия Даниел Чавдаров. Според съдия Николай Младенов става дума за изключителен случай, което налага тийнейджърът да бъде задържан под стража.
В съда днес 16-годишният тийнейджър заяви, че съжалява и се извинява за постъпката си. Родителите му също се извиниха и казаха, че не могат да си обяснят защо е постъпил така. Бащата на обвиняемия обаче заяви, че все още не е имал възможност да разговаря със сина си.
Прокурорът по делото Чавдар Пастованов представи доказателства през съда, според които в деня на престъплението Ивайло Гаджов е изпратил до свой приятел снимка на оръжието, с което по-късно стреля по непълнолетния Даниел. Часове преди инцидента в дома си Гаджов показал на друг свой приятел как стреля с пистолета.” – в. „Сега”.

„Деветокласникът Ивайло Гаджов остава в килията за непълнолетни престъпници, защото е планирал да убие връстник и е опитал да го стори. Това реши вчера съдия Николай Младенов от Софийския градски съд.
На 26 февруари Ивайло простреля с бойния пистолет на чичо си 15-годишния Даниел Чавдаров. Макар да били приятели, двамата напоследък били в обтегнати отношения.
„Поводът било друго непълнолетно лице, по отношение на което двамата са имали някакви тийнейджърски емоции“, обясни прокурор Чавдар Пастованов.
Кое е момичето не е ясно. Но в съдебната зала се разбра, че преди да натисне спусъка, Ивайло изпратил снимка на оръжието на своя съученичка на име Даниела. Преди това пък в дома си Ивайло поканил приятеля си Георги и стрелял два пъти пред него.
Подготовката за убийството траела само няколко часа. След като се похвалил с пистолета, Ивайло отишъл на игрището срещу 26-о училище в столичния кв. „Княжево“.
Приближил се към децата, които били там, и извадил оръжието от джоба си. Насочил го към Даниел и натиснал спусъка. Оръжието обаче засякло. Тогава Ивайло отново опитал да стреля. Този път успял и куршумът пронизал момчето в корема. Даниел се свлякъл, облян в кръв, на земята. Но и това не спряло Ивайло. Той отново натиснал спусъка и произвел изстрел, който за щастие не успял да уцели момчето.
Тогава се намесили очевидци и обезвредили Ивайло. Така според съдия Младенов, до убийство не се стигнало по независещи от стрелеца причини.
Самият той в съда не каза нищо. Помоли само да не бъде задържан...” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини