Системи с отворен код ще се конкурират на мобилния пазар

Битката между консорциум от 32 компании и алианс около Google за превъзходство при мобилните платформи стартира в Барселона тази седмица.

LiMo Foundation, обединяваща софтуерни компании като McAfee и Purple Labs и гиганти като Samsung, показа 18 нови хендсета на световния мобилен конгрес в каталунската столица. Някои от устройствата вече са на пазара и ще са пряк конкурент на мобилните телефони, базирани на гугълската платформа Android.

От своя страна, компаниите от лагера на Android, като производителите на чипове Texas Instruments и Qualcomm, започнаха да представят прототипи на хендсети, базирани на мобилната платформа на Google. Дати за пускане на пазара обаче не бяха обявени.

Обещанието, с което идват и двете операционни системи, основани на софтуера с отворен код, е, че ще позволят на разработчиците бързо и свободно да добавят нови приложения. Всеки, който иска да създаде нови приложения за конкурентните платформи на Microsoft, Palm, Research In Motion (RIM) или Symbian, трябва да плати лицензионни такси. Тази отвореност на Android и LiMo може да спомогне за ускоряване на интегрирането на Интернет в мобилните телефони. Започналият процес вече кара много производители на хендсети, мобилни оператори и софтуерни компании да се обръщат към производителите на чипове, за да осигурят поддръжката на новите функции.

Организацията LiMo, която е съставила своето име от Linux и мобилни телефони, стартира дейността си през миналия февруари с цел да създаде мобилна платформа, която да позволи на повече устройства да работят заедно. Също през миналата година и Google започна да работи над своята платформа Android, заедно с индустриални партньори от алианса OHA (Open Handset Alliance). Инициативите се застъпват в много отношения, което се дължи на броя на компаниите, участващи и в двете организации. Такива са LG Electronics, Motorola и Samsung, както и производителя на чипове Texas Instruments. Общо, в LiMo членуват 32 компании, а в OHA - 34. Броят на членовете и на двете организации продължава да нараства.

Съществена разлика е това, че Google представя Android на своите партньори като изцяло завършена операционна система, докато при LiMo различните членове на организацията вграждат свои компоненти и ги свързват помежду си, съобщава текнюз. Оборудваните с LiMo хендсети, показани в Барселона, включват модели на Motorola, NEC, Panasonic Mobile Communications и Samsung. Всеки от тях съдържа само части от все още еволюиращата платформа. Някои анализатори са скептично настроени, че която и да е инициатива ще може да окаже значително влияние върху мобилния пазар. Това би означавало мнозинството устройства да използват една от двете системи, което е трудно постижимо на един сегментиран пазар.

Може би най-голямото препятствие пред двете инициативи е Nokia. Финландската компания контролира 40% от пазара на хендсети и разчита само на операционната система Symbian, част от която е нейна собственост. Другата голяма пречка се нарича Microsoft, тъй като софтуерният гигант стига до повече телефони, отколкото LiMo. Освен това Microsoft разполага и с по-голяма общност от разработчици. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини