Изкуствен ден ще пази очите през нощта

Клин клина избива! Тази сентенция е използвала в развойната си работа немската фирма Uwe Вraun. В случая със светлина светлината. Не особено сложно нещо, но решава един стар проблем и навярно ще спаси доста хора на пътя с премахването на заслепяването от насрещни фарове пред нощта. Интересното е че решението всъщност е страничен ефект от друга разработка.

В портфолиото на фирмата има множество разработки, свързани със светлинни прибори и различна оптика. В основен план става дума за специфични и интересни само за специалистите неща, като произвежданата от компанията система за контрол на формата на големи щамповани части от автомобилните каросерии. При тази система комплекс от силни цветни светодиоди осветява повърхността на детайла под остър ъгъл, при което и най-малките вдлъбнатини или неправилност на формите се виждат отлично по неправилните им сенки. Те се следят с цифрова камера, която изпраща изображението на компютър, преценяващ годността на детайла. Изящно и ефективно решение с очевидна икономическа изгода за производителите.

Но не то направи популярна тази високо специализирана фирма, а изобретението Antiblendlicht — ABL /антиослепяваща светлина - нем./. Не става дума за някакво допълнително осветление, въпреки странното сияние под тавана през нощта, което наблюдават околните. Допълнителният плафон в купето е почти незабележим, дори и от шофьора.

Стартът на ABL е в 2003-а, когато босът на компанията Уве Петер Браун се връща от изложение в Потсдам с престижен приз за иновация — Innovationspreis Berlin Brandenburg. Наградата му печели именно системата, предотвратяваща заслепяването на шофьорите, което тогава се казва Sebili и е първото поколение на ABL.

В 2004-а след тестове апаратчето излиза на пазара и днес е широко разпространен в Европа, включително при тировете с вариант 24 волта, в такситата и при полицейски автомобили. Устройството е използвано и в многочасови автомобилни състезания /24-часа на Нюрбургринг/.

Размерът на устройството е 272 х 110 х 13 мм, включва се в запалката с помощта на триметров кабел, а цената му в Европа е 229 евро. Представлява светодиоден панел с млечно бяло стъкло, който лесно се монтира над главата на водача с лентови котешки езичета към сенника. Приборът има три светлочувствителни сензора и микросхема, която постоянно регулира яркостта на панела в зависимост от промените във външното осветление. Два от датчиците са насочени напред, един назад. Шофьорът регулира най-комфортната за него сила на светене, като разсейвателят осигурява промяна на яркостта на панела в зависимост от ъгъла на гледане, за да не заслепява самото устройство водача. Светлината заставя водача леко да свие зениците си без да влияе на качеството на гледане, но вече насрещната светлина не удря така силно, както и светлините в огледалата.

Не по-малко важно е че разминаването вече не е съпроводено с резки скокове на осветеност и видимост, което не налага рязка промяна на мускула на зеницата и очите се уморяват по-малко. В същото време мозъкът съкращава изработката на хормона на съня мелатонин и водачът се чуства доста по-свеж и бодър.
Източник: auto-press.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини