Христо Ковачки се съгласи на отстъпки пред миньорите

Собственикът на "Мини Бобов дол" Христо Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник „Бабино". Но има уведомление за масово уволнение.

Около 120 миньори от вчерашната първа смяна отказаха да излязат от забоите и останаха на 500 метра дълбочина. Протестът им е заради нередовното изплащане на заплати и ваучери и предстоящото съкращение на 650 души. Вчерашните преговори между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат.

През нощта на петима миньори им е прилошало и са били изведени от рудника, но останалите им колеги още са под земята. 

Регионалният лидер на КТ „Подкрепа“ в Дупница Йорданка Германова съобщи, че от ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ е изпратено писмо, с което се оттегля уведомителното писмо за спиране на добива на рудник „Бабино“, предаде БНР.

Уведомлението е било депозирано пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и след това оттеглено. 

"Може би при по-трудни условия, но от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалният режим на работа. Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи, каза още Германова. 

В Министерски съвет министър Петкова потвърди, че вчера е било получено уведомление от дружеството "Бобов дол - въгледобив", в което се посочва, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще бъде преустановена дейността на рудник "Бабино". Тази сутрин в министерството е постъпило ново писмо от дружеството, в което се посочва, че се оттегля вчерашното уведомление за преустановяване на дейността, допълни тя.

Миньорите обаче вярват, че това е само временно решение, за да се успокои специфичната обстановка.

В момента в "Мини Бобовдол", която е собственост на Христо Ковачки, работят 1700 души, като в рудник "Бабино" броят им е 700.

Пред журналисти в Министерски съвет социалният министър Зорница Русинова коментира, че вчера в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека от рудник "Бабино", предаде БТА. 

"От тях 150 са пенсионери, а за останалите има възможност да им бъде намерена работа, като има 150 обявени работни места в Бюрото по труда в Дупница, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда в Кюстендил също има обявени работни места, като още днес около 50 човека могат да бъдат насочени към строителен обект", коментира министър Русинова. 

По думите й, за останалите хора има възможност на квалификация.

Коментари в сайта

Последни новини