Двойното гласуване е нарушение, реши РИК Смолян за случая със секретаря на Общината

След като Районната избирателна комисия в Смолян направи порверка по сигнала за двойно гласуване от страна на секретаря на Община Смолян Момчил Николов, Комисията излезе с решение, че това е нарушение на изборните правила. След провеждане на телефонен разговор с представители на ръководството на съответния СИК е установено, че действително комисията неволно в самото начало на изборния ден е допуснала гласоподавателят да гласува два пъти, веднъж с хартиена бюлетина и втори път машинно, което е нарушение на изборните правила. 

Сигналът за двойното гласуване е бил подаден в РИК 22 –Смолян от наблюдател -упълномощен представител на института за социална интерграция от Иван Френкев. 

Във тази връзка РИК даде указания на ръководството и членовете на въпросната СИК , в която е извършено нарушението, да следят стриктно за спазване на нормативните разпоредби на Избирателния кодекс, регламентиращи начина и реда за гласуване, като не допускат повторно нарушение на изборните правила.  Ръководството и членовете в СИК са предупредени, че при повторно нарушение на изборните правила ще бъдат санкционирани съобразно разпоредбите на Избирателния кодекс,  а въпросното решение подлежи на обжалване в 3-дневен срок от неговото обявяване пред ЦИК.

СмолянБГвести.нет
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини