Уникално: Замисляли митинг в прослава на властта. Преглед на националния печат

"Дума": Губим 169 млн. лв. от газовата криза. Загубите за българската икономика от газовата криза досега се оценяват на 169 млн. лева. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера, след като заедно с премиера Сергей Станишев инспектира диспечерското звено на "Булгартрансгаз". След като бъде възстановено нормалното газоподаване за България, най-напред ще бъдат захранени торовите заводи и предприятията от металургичната промишленост. На първо време топлофикациите ще продължат да работят на мазут, каза министър Димитров.
Министърът посочи, че компенсациите за България могат да бъдат чрез допълнителни количества газ на цени с отстъпка или чрез финансови средства. Той отново изтъкна, че България има няколко писма от "Газпром", в които се препоръчва страната ни да търси компенсации от Украйна. Що се отнася до компенсациите за самия "Булгаргаз", беше съобщено, че вече са отправени претенции към една от фирмите доставчици. Освен това по думите на Гогов по всяка вероятност ще бъде поискано от "Газпром" да бъдат преразгледани базисните стойности, по които се изчисляват цените на газа за страната ни. Гогов също каза, че компенсациите от страна на "Газпром" могат да бъдат евентуално два вида - или чрез доставка на известни количества на по-ниски цени, или пряко в парично изражение.
Предстои да бъдат предоговорени параметрите за доставка на руски газ, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Той посочи, че в меморандума за продължаване развитието на българо-руските отношения в сферата на газовия пазар, който е подписан в края на 2006 г., е записано, че от началото на 2009 г. двете страни ще се договорят за конкретните параметри за доставка на руски природен газ след изтичането на настоящия договор. Ние сме инициирали започване на такива разговори още през април миналата година, а сега изпратихме две писма, с които молим да бъдат определени хората, с които ще преговаряме, каза Гогов.
"Стандарт": 170 млн. загуби заради газа. Почти 170 млн. лв. са загубите за икономиката ни от началото на газовата криза до вчера. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Сумата се изчислява на базата на постъпилата в Кризисния щаб информация от засегнатите предприятия. Недоставените количества газ са 180 млн. кубика. Сметката е направена на база на средното потребление от около 12 млн. кубика на ден.
Все още не е ясно кой ще плати обезщетенията на фирмите ни. Получихме писмо от "Газпром", в което за кризата се обвинява Киев и се препоръчва да търсим компенсации от нея, каза Петър Димитров. От украинската "Нафтогаз" обаче заявиха, че не са получили писмото и затова не могат да коментират. Една от опциите е да получим допълнително количество газ с 8% отстъпка от цената, каза Димитров. Под въпрос е дали "Газпром" ще се съгласи да преговаряме за пряк договор, но вероятно ще може да се изменят компоненти от формулата за определяне на цената, коментира шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Има вероятност и обезщетения да се искат от доставчиците. Вече са предявени претенции към единия, каза Гогов, но отказа да го назове.
Гласът на Европа: Мафията извращава икономиката ви, пише "Новинар". Организираната престъпност е отрова, а мафиите водят до извращение и са спирачка за икономическото развитие. Това каза вчера заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро, който е на посещение у нас. Той присъства на конференция по повод двегодишнината от приемането на България в ЕС заедно с министъра на правосъдието Миглена Тачева, главния прокурор Борис Велчев и членове на Висшия съдебен съвет. Баро призова България да се мобилизира с всичките си сили срещу организираната престъпност и корупцията.
"Трябва да се произнасят твърди присъди срещу престъпниците. Да се осъждат както корумпиращите, така и корумпираните", каза еврокомисарят. Той добави, че има хора, които искат да заложат на България заради отличната й геостратегическа позиция, но се колебаят заради проблеми, свързани с корупцията и престъпността.
"Монитор" ЕК: Правосъдието ви не работи. Българската съдебна система произвежда съвсем малко действителни резултати. Това заяви вчера зам.-председателят на ЕК и комисар по сигурността Жак Баро, който е на посещение у нас. Според него има спешна нужда от ремонти на Наказателно-процесуалния кодекс, а Наказателният е много остарял. Делата у нас се точат с години, което пък давало възможност на големите риби - тарторите на организираните групи, да реагират и да се измъкнат, стана ясно още от думите на еврокомисаря. Сред слабите места в правораздавателната ни система е и липсата на степенуване на престъплението, смята още Баро. "Реформите трябва да станат бързо", отсече в заключение той. "Всичко казано от Баро е абсолютен факт", коментира по-късно критиките на зам.-шефа на ЕК вътрешният министър Михаил Миков.
Комисарят по сигурността открои и двата основни проблема, за които ЕК отдавна ни натяква - нуждата от борба с корупцията на всички нива и с организираната престъпност. Всички критики ще бъдат отразени в междинния доклад за България, който чакаме в средата на следващия месец. Механизмът за сътрудничество и мониторинг няма да отпадне след 3-годишния период, стана ясно още от думите на Баро. Главният прокурор Борис Велчев заяви от своя страна, че областите на действие на организираната престъпност и техните носители не са тайна за правосъдната система и е само въпрос на време да има резултати срещу тях. Той се съгласи с мнението на Жак Баро, че за страната ни няма други приоритети освен престъпността и корупцията.
"Труд": Обама поема властта. Първият тъмнокож президент в историята на САЩ Барак Обама се закле вчера на грандиозна церемония във Вашингтон, след което трябваше да се оттегли, за да изпълни един от най-важните ритуали при предаването на властта - да получи ядреното куфарче.
Официалната церемония по встъпването в длъжност на 44-тия президент на САЩ Барак Обама, която е най-скъпата и най-строго охранявана в американската история, започна вчера в 10 ч местно време (17 ч наше време).
Обама и съпругата му Мишел напуснаха резиденцията "Блеър хаус" и гостуваха за кратко на чаша чай при отиващия си президент Джордж Буш.
По традиция, поставена от Рейгън, той остави бележка за наследника си на бюрото му в Овалния офис, но отказа да разкрие какво е написал в нея. Рейгън нахвърлил в последния момент следните думи на наследника си Джордж Буш-старши: "Не позволявай на некадърниците да те провалят!"
А навън, въпреки минусовите температури във Вашингтон, милиони американци се стичаха в приповдигнато настроение край хълма Капитолия, където се състоя същинската церемония. Въоръжените до зъби полицаи и снайперисти по покривите на всички високи сгради в центъра на столицата изобщо не ги притесниха.
Много от ликуващите бяха тъмнокожи, дошли от всички краища на САЩ, за да почетат историческата победа на първия чернокож президент на страната.
"Човек ще си помисли, че е в столицата на ДР Конго Киншаса, а не във Вашингтон", коментира един от празнуващите.
"Стандарт": Hi, Обама! Барак Обама влезе в Белия дом. Точно в 11,40 местно време новият US президент положи ръка върху Библията на своя политически идол Ейбрахам Линкълн и се закле, сбъдвайки мечтата на поколения американци. Церемонията гледаха милиарди тв зрители по целия свят.
Само до 6 ч сутринта метрото във Вашингтон извози 450 000 души до Капитолия. По същото време 10 000 автобуса от цяла Америка докараха още фенове на първия тъмнокож президент.
Буш пожела успех на своя наследник с бележка върху бюрото му преди прощалното кафе.
През целия ден улиците във Вашингтон се пукаха по шевовете, въпреки че вън бе минус 12 градуса и според мерките за сигурност никой нямаше право да носи одеяло, стол и мобилен телефон. Телеграми с приветствия от цял свят заваляха в Белия дом веднага след клетвата на Обама.
"24 часа": Социалисти мислили митинг в прослава на кабинета. Контрамитинг срещу дестабилизацията на държавата обмисляли в БСП.
Новината обиколи вчера кулоарите на "Позитано", но нито един член на соцръководството не пожела да коментира официално кой е авторът на идеята.
"Няма да има митинг в подкрепа на правителството", увери на пресконференция вчера членът на Изпълнителното бюро и лидер на парламентарната група Ангел Найденов.
"24 часа" обаче научи, че въпросът наистина е коментиран, макар и не като официална точка от дневния ред на вчерашното заседание на червеното ИБ. Въпреки че евентуална подобна проява е по линия на младежката политика на партията, секретарят на червените по тази дейност Кирил Добрев отрече темата изобщо да е обсъждана. Дори се ядоса, че някой разпространявал подобна информация, и също като Найденов отсече: "Митинг няма да има!"
"Принципно не е отхвърлена идеята за голяма младежка проява, но не сега", призна обаче техен колега от партийното ръководство. Ще е смешно, дори голяма глупост, коментираха редови леви депутати.
"24 часа": И в МВР договориха повече пари. Увеличение на заплатите в МВР от 1 ануари т.г. с 5% вместо с 10% от 1 юли.
Това се договориха вчера синдикатите в МВР и зам.- министърът на вътрешните работи Соня Янкулова на заседание на съвета за социално партньорство.
Синдикатите и ръководството се договориха да предложат този вариант на министъра на вътрешните работи Михаил Миков.
По-кратки срокове за доставки на униформено облекло и обувки за полицията също бе сред договорките между синдикатите и зам.-министър Янкулова.
На последния полицейски протест миналата съботана ръководството на МВР бяха предадени общо 6 искания на полицаите. Сред тях бе увеличение с 50% на полицейските заплати и двойно увеличение на парите за храна и облекло.
Вчера на заседанието на съвета за социално партньорство присъстваха хора от Националния полицейски синдикат и профсъюза на пожарникарите "Огнеборец". Протестиращите пък подготвят нов синдикат.
"Новинар": Първанов ще се среща с Путин и Медведев. Георги Първанов ще направи официално посещение в Руската федерация по покана на руския си колега от 4 до 6 февруари, съобщиха вчера от пресслужбата на държавния глава. По време на визитата с представителен концерт на български изпълнители в Болшой театър ще бъде открита "Годината на България в Русия".
Официалната програма включва срещи с руския президент Дмитрий Медведев, с руския премиер Владимир Путин, с московския кмет Юрий Лужков. В рамките на посещението ще бъде организиран и бизнес форум и ще бъде открита изложба на български вина, туризъм и недвижими имот.
Преди това на 22 януари президентът ще бъде на работно посещение в Азербайджан. По време на визитата ще бъдат обсъдени въпроси от двустранните отношения, търговско-икономическите връзки и развитието на сътрудничеството в енергийната област. От 25 до 29 януари Първанов ще направи официално посещение в Япония по покана на японското правителство.
"Труд": Шефът на БНБ бойкотира Брюксел заради WC. Шефът на БНБ Иван Искров заплаши, че ще бойкотира среща на европейски лидери, ако не бъде свален обидният символ на България - турска тоалетна, от инсталацията "Ентропа" пред Съвета на Европа в Брюксел.
"Ако този оскърбителен за България символ не бъде премахнат, няма да участвам на срещата на Съвета на финансовите министри и управителите на централни банки в Прага на 3-4 април 2009 г.", пише гуверньорът до чешкия си колега Зденек Тюма, чиято страна председателства ЕС. Междувременно вчера скандалното изображение бе покрито с черен креп.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини