Чудо е че Ивелин е оцелял, скитал се 10 дни в гората без ориентир

    Състоянието на намерения вчера Ивелин Узунов е стабилно и няма опасност за живота му, съобщиха днес от смолянската болница, където момчето е в реанимация. Ивелин е контактен и вече е споделил с баща си, че се е изгубил в гората. До момчето все още не се допускат други хора, освен най-близките.

    Бащата Велин Узунов и днес трудно намираше думи, с които да благодари на хората, участвали в десетдневното издирване на Ивелин. Според него е цяло чудо, че детето му е оцеляло само в гората. Ивелин не е ял нищо, само е пил вода по време на безпътното си бродене. Пред баща си Ивелин споделил, че на 5 май - когато изчезна, излязъл просто на разходка в гората над Смилян.
    "Вика, излезнах по гората, казва че се притеснявал за минали неща и това може би го е накарало да се отдалечи, но след това вече се е лутал, особено последните дни където е бил, той се е лутал, не е могъл да се ориентира", разказа Узунов.
    Дезорентиран и изтощен - така е открил Ивелин вчера Васил Вълчев, който с майка си и сестра си се прибирали от семейния си имот в село Пещера. Първи забелязали момчето, полегнало край пътя.
    "В първия момент като го видяхме, честно да си кажа, помислихме, че е възможно и да е починало, но като го попитахме: добре ли си, викнахме му отстрани, то се навдигна, отговори ни нормално", сподели Васил Вълчев. Като опитен пожарникар и шеф на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението в Смолян, Вълчев веднага се обадил на 112 и повикал помощ. Според него младежът е имал стремеж за живот и това го е крепяло през всичките дни, докато е обикалял гората. Пожарникарят не се чувства герой, смята че просто е изпълнил дълга си като човек и гражданин.
    Ивелин все още е в реанимацията на Смолянската болница, където беше приет снощи.
    Според лекарите в момента е стабилен, в съзнание, "Лекуваме измръзванията, обезводняването", коментира дежурният ординатор д-р Венцислав Проданов. Все още не може да се каже дали ще има по-сериозни последици за Ивелин от измръзването. Възстановяването му ще продължи дълго. Предстои момчето да бъде разпитано и от полицията.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини