Перник и Пловдив по-мръсни от Димитровград. Преглед на националния печат

Последната преграда за България към еврозоната е пред падане, отбелязва „Дневник"
Високата инфлация - последната преграда по пътя на България към еврозоната, е пред падане още през тази година. Единственият критерий, на който страната ни все още не отговаря за приемане на единната валута, е на път значително да се понижи в следващите месеци. Прогнозата на Българската народна банка е към края на годината нивото й да достигне 2.5%, (за миналата година тя е 7.8%), каза в четвъртък управителят й Иван Искров на форум, организиран от "Оксфорд бизнес груп".
Инфлацията е един от маастрихтските критерии за членство и тя не бива да надхвърля с повече от 1.5 процентни пункта средното ниво в страните с най-добра ценова стабилност. Очакванията за ниво от 2.5% на инфлация у нас ни отваря вратите към влизането в ERM II (т.нар. чакалня преди влизане в еврозоната) и последващото приемане на еврото като официална валута. "Когато видим успокояване на цените, което според прогнозите ни ще се наблюдава още тази година, ще направим следващата крачка в процеса по приемане на еврото", каза още гуверньорът. Въпросната крачка е присъединяване към ERM II.
През 2007 г. България се отказа да преследва конкретна дата за влизане в еврозоната, а в средата на 2008 г. инфлацията наближи 15%. През всеки от следващите седем месеца обаче тя намалява и през януари стигна 7.1%. През декември МВФ прогнозира 4.5% годишна инфлация за 2009 г., но заради финансовата и икономическата криза потреблението бързо се свива и тези очаквания скоро може да се окажат неточни, посочва агенция "Блумбърг". Европейската централна банка в четвъртък свали основния лихвен процент до рекордните 1.5% и обеща още понижения.
Приспособяването на българската икономика в условията на глобална криза ще се осъществи при настоящия валутен курс лев - евро (1.95583 лв. за 1 евро) и валутен борд до приемане на еврото, когато и да се случи това, посочи още Искров.
Преди дни германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал, че е възможно да се обмисли ускореното влизане в еврозоната за страните кандидати. "Има интерес за по-бързо включване към ERM II. Можем да го обсъдим", заяви Меркел, цитирана от радио "Дойче веле". Готовност да дискутира този въпрос изрази и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.


Перник и Пловдив най-мръсни¸ разкрива „Труд"
Перник, Пловдив и София са най-запрашените градове в България.
Рекорда държи Перник, където средногодишната стойност на фини прахови частици е 92 микрограма на куб. м. Нивата, отчетени в Пловдив, са 70,9 микрограма, а в пункт Гара Яна до металургичния комбинат "Кремиковци" - 61,65 микрограма, сочат данните от Изпълнителната агенция по околна среда.
Според европейските норми средногодишното замърсяване с фини прахови частици, на което можем да бъдем изложени, е 40 микрограма. Това означава, че нивата са значително превишени, коментира експертът от МОСВ Александър Григоров.
Григоров допълни, че много високи са и стойностите в Димитровград, където имаме 59,9 микрограма на куб. м. В София кварталите с най-лош въздух са "Красно село" със средногодишна стойност от 57,04 микрограма, "Надежда" - 56,4 микрограма и "Дружба" - 62,3 микрограма. С много по-чист въздух обаче не могат да се похвалят и останалите части на столицата.
Основни източници на замърсяване са автомобилният транспорт, индустриалните предприятия, сред които най-вече ТЕЦ-овете и металургичните комбинати, лошата инфраструктура и нередовното миене на улиците.
Битовото отопление на дърва и въглища също влияе мощно върху качеството на въздуха. Затова има голямо запрашаване и в планински градове като например Смолян. Лошото е, че не може да наредим на хората да спрат да се греят на твърдо гориво, посочи Александър Григоров.
Високите нива на прахови частици крият здравен риск, особено за чувствителните групи от населението - деца, хора с астматични заболявания и други. Затова са предприети мерки, така че към 2010 г. в нито едно населено място да няма превишение на нормите, посочи експертът.
Мерките са разписани в стратегия за опазване на околната среда до 2018 г., която се очаква да бъде одобрена от кабинета.
В нея страната е разделена на 6 агломерации, в които са посочени всички общини с влошено състояние на въздуха. Те са 32 на брой и за тях има разработени програми за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух. Предвидени са конкретни мерки по отношение на индустриалните източници, регулирането на трафика и т. н.
Има изисквания и към течните горива, които се продават в страната. До 2012 г. например "Лукоил Нефтохим" - Бургас трябва да постигне съдържание на сяра в котелното гориво от 1%, докато сега е 2,7%. С по-малко сяра от 1 януари т. г. са дизеловото гориво и бензинът.
По тази причина по време на газовата криза, когато ТЕЦ-овете минаха масово на мазут, бе регистрирано повишено съдържание на серен диоксид. За София бе измерено и превишаване на средночасовата норма на азотни оксиди в атмосферата.

Митничар работи с брадва и калашник, съобщава „24 часа"
С огромна брадва и калашник ходел на работа митничарят Иван Конов на ГКПП Калотина. Известният с прякора Рейнджъра Конов демонстративно трупал на масата пред проверяваните коли също метални тръби или ножове.
Това пишат в докладна до шефа на митниците Христо Кулишев над 20 колеги на Конов. Наричат го Рейнджъра, защото бил картечар в иракския батальон.
Нееднократно сме били свидетели на грубото и често пъти брутално отношение на Конов към пътниците, твърдят митничарите от смяната на Рейнджъра. Разказват как колегата им веднъж измъкнал през стъклото чужденец и го пребил.
20-ината митничари обвиняват Иван Конов и в корупция - пропускал цигари срещу заплащане. Шефът на митниците Христо Кулишев заяви пред "24 часа", че проверката по сигнала не е приключила. Според него Конов бил нарочен за предател от колегите си. Рейнджъра не бе открит за коментар вчера.

Задържат скока на тока, съобщава „Монитор"
"Тази работа няма да стане, и то в условията на криза." Така председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов коментира вчера намеренията на електроразпределителните дружества (ЕРП) да поискат 10% скок на тока от 1 юли. Според Шушулов увеличение на еленергията може да няма изобщо, а ако има такова, то ще е в много по-малък размер. "Помните, че миналата година ЕРП-тата поискаха 10-12% увеличение, но не получиха почти нищо", каза още шефът на регулатора.
Константин Шушулов обясни още, че трите енергодружества у нас - ЧЕЗ, ЕВН и Е.он, дават три основни довода за исканото поскъпване на тока. Първият е размерът на инвестициите, вторият - комбинираното производство и третият - енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
Според шефа на енергийния регулатор обаче през юли 2008 г. ДКЕВР е разрешила на трите ЕРП-та достатъчен размер на средствата за инвестиции, така че към момента първият им довод не изглежда особено основателен в исканията за по-скъп ток. По отношение на еленергията, произведена от комбинираното производство (парно и ток), Шушулов обясни, че наистина тя е поскъпнала с 40% от началото на година. Но този скок според Шушулов се плаща основно от Националната електрическа компания (НЕК), а не от енергодружествата.

Не мина номерът със скъпия ток, отбелязва и „Стандарт"
Няма да мине номерът с високия ток. Преди няколко дни Енергото се закани да вдигне с 10% цената от 1 юли. Поскъпване не се предвижда, отсече шефът на държавния енергиен регулатор проф. Константин Шушулов. Икономическият министър Петър Димитров също посочи, че във време на криза всички търпят лишения и дружествата трябва да си спестят инвестициите, заради които искат да надуват цените. Ако токът все пак се увеличи, то ще бъде съвсем малко, допусна проф. Шушулов. ЧЕЗ може да запази тримесечното отчитане на електромерите, но само ако от 1 април свали цената с повече от 2 лв. на мегаватчас, каза още Шушулов. На намалението на цената на дневния ток с 2 лв. чешката компания обаче контрира, че това ще я доведе до фалит.
Фалираха 20 000 фермери, разкрива „Дума"
Заради липсата на средства и невъзможността да погасяват кредитите си родни фермери започнаха масово да разпродават своята собственост, алармираха от Асоциацията на млекопроизводителите, цитирана от "Expert.bg".
По данни на асоциацията през миналата година повече от 20 000 фермери са фалирали и са разпродали стопанствата си заради липсата на средства. Заради високите лихви по заемите става невъзможно погасяването на дължимите вноски по кредитите. В същото време литър мляко се изкупува за 0,25 лв., а на отделни места в страната в момента няма и търсене заради избухналия скандал с производството на млечни продукти, алармират млекопроиззодителите.
Всичко това принуждава стопаните да продават двойно по-евтино модернизираните от тях по стандартите на Европейския съюз ферми. Друг проблем за животновъдите се оказват притежаваният от тях добитък. Те се принуждават да намерят алтернативни начини да се "отърват" от животните, тъй като купувачи има само за земята и техниката. Засега най-голям интерес към родните стопанства проявяват чужденци - предимно гърци и руснаци. Те нямат желание да купуват животните, защото не са от най-млекодайните породи.
От Асоциацията на млекопроизводителите предупредиха още миналата седмица, че на 11 март ще организират нов национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Исканията на животновъдите за по-висока субсидия за качествено мляко, определяне на минимална изкупна цена за литър и изграждане на национална идентификационна система на животните са до болка познати както на управляващите бранша, така и на българския потребител, който иска качествени и на поносима цена български млечни и месни продукти.

БСП ще превзема градове и паланки с розови обещания, разкрива „Сега"
3 месеца преди официалния старт на предизборната кампания БСП предприе мащабен десант из страната, въоръжена с кошница от обещания за социално благоденствие. Флагманът бе отново социалният министър Емилия Масларова, която откри вчера срещите на кабинета с народа с визита в Смолян. Въпреки икономическата криза и растящата безработица тя обеща още тази година нови 100 000 работни места, финансирани от ЕС.
Масларова не уточни къде ще бъдат разкрити новите позиции, но призна, че по предварителни данни безработицата през февруари отново леко се покачва и вече е 6.69%. Очакваше се само в първите месеци на 2009 г. да бъдат съкратени поне 25 000 души. Това обаче по никакъв начин не осуетявало плановете на кабинета.
Макар че преди година едва се пребори да изпрати 1100 пенсионери на море, а сега не среща подкрепа от хотелиерите, Масларова завиши сериозно намеренията си и по тази инициатива. Само за седмица квотата за почивките набъбна от 5000, колкото гласува кабинетът миналия четвъртък, на 8000. Като се застрахова, че бройката не е окончателна, Масларова обяви, че "при всички случаи пенсионерите ще бъдат 7-8 пъти повече от миналата година", предаде "Фокус".
90 000 листовки "План 2009" и "Изпълнихме каквото обещахме" ще помагат на соцминистрите и депутатите в агитацията, която ще продължи до 20 март. В цветните брошурки, отпечатани с пари на Висшия съвет на БСП, се обещават 27 млн. лв. за стимулиране на работодателите да не уволняват работници. Масларова се зарече първата от тези мерки да е факт от 9 март. Оттогава фирмите могат да подават заявления за бонусите, с които държавата ги поощрява да запазят работните места, като намалят работното време.
Крайно оптимистични са констатациите и по свършеното от правителството. Според Масларова през мандата на тройната коалиция са върнати на работа 360 000 работници, съкратени в периода от 1997 до 2001 г., а хората на социални помощи са намалели 4 пъти. В отчетите е впрегната даже и повишената раждаемост, която според социалния министър се дължи на активната държавна политика. В графики са изложени и промените в заплати, пенсии и ръст на БВП, с които премиерът отегчи парламента и при дебатите за вота на недоверие към правителството преди дни.
Големите инфраструктурни проекти - магистралите "Тракия", "Струма", "Люлин" и "Марица", обаче остават за изпълнение до 2013 г., става ясно от листовките. В този срок социалистите се заричат да изградят нови 7500 км пътища. Само тази година пък в енергийни проекти ще бъдат инвестирани 6 млрд. евро. Правителството обещава до края на 2009 г. да приключи проектирането на газопровода "Набуко", както и подготовката на предпроектното проучване за изграждането на газопровода "Южен поток".
В брошурите никъде не се споменава за корупционните скандали и за замразените пари от ЕС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини