Яне с чета в парламента. Преглед на националния печат

„Новинар":Станишев се зарови предизборно в боклука на София
Правителството прегърна предизборно проблемите със столичния боклук. Вчера премиерът Сергей Станишев обяви, че столицата е пред апокалипсис заради некадърността на Столична община и неспособността й да се справи с почистването на София.
Поради тази причина Министерският съвет прие решението да бъде обявено кризисно положение в столицата, заяви Станишев. Според него ситуацията с боклука заплашва живота и здравето на гражданите, както и екологичното равновесие в района. Това обаче беше опровергано от зам.-министъра на здравеопазването Валери Цеков.

„24 Часа": Изненада! Няма да гласуваме мажоритарно
Този парламент няма да променя системата за гласуване. Вчера депутатите от изборната комисия отхвърлиха всички варианти за промяна в закона, включително намерението да избираме 31 мажоритарни депутати. За това решение изненадващо надделя гласът на Татяна Дончева "въздържал се".
Последователно бяха гласувани искането на НДСВ за преференциални листи, идеите на БСП за смесена система и 31 мажоритарни депутати, както и първоначалното им предложение за 58 преки избраници. И трите варианта бяха отхвърлени след 2 ч общи приказки и спорове.
Уморихте се, да направим фитнес, че вече не можете да си вдигате ръцете, развесели колегите си Дончева. Депутатите дотолкова си доскучаха със стари тези, че тя и Христо Бисеров от ДПС се хванаха на бас кой колко дълго ще говори. Познаваме се толкова добре, че грешките ни варират около минута-две, засмя се соцдепутатката.

„Труд": Отвлечените моряци - в каютата на капитана
Всички моряци, включително 16-те българи, на отвлечения кораб "Маласпина касъл" са в капитанската каюта. Поне един от тях - боцманът, се е свързал по телефона със семейството си и е съобщил, че членовете на екипажа са живи и здрави. Това заяви от Москва пред "Труд" зам. външният министър Милен Керемедчиев, който оглавява кризисния щаб за отвлечените българи. Той добави, че корабът е достигнал крайната си дестинация - пристанище в южната част на Сомалия. Това е било установено със спътниковото наблюдение, което мисии за борба с пиратите на САЩ и ЕС имат в региона.
Външно активно чака по случая "Сомалия"
Българското външно министерство активно седи и чака по случая с отвлечения от сомалийските пирати кораб с 16 наши моряци и съди за състоянието им по "странични белези".
Така говорителят на Външно Драговест Горанов обобщи вчера ситуацията по случая "Сомалия".

„Стандарт": Русия пак поиска "Булгартабак"
Зададат ли се тежки преговори между София и Москва, Кремъл вади "Булгартабак" от нафталина. В разгара на пазарлъка за тръбите на газопровода "Южен поток" Русия поднови претенциите към свои бивши собствености, сред които и тютюневия ни холдинг. "Москва има намерение да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз. Включително предприятието "Булгартабак". Това обяви началникът на стопанския отдел в администрацията на руския президент Владимир Кожин в интервю в московското издание "Трибуна".
Претенцията на руската страна периодично се подновява в последните години. Позицията на властите в София обаче е неизменна - исканията са неоснователни и Москва не разполага с документи, които да доказват собствеността й върху въпросните имоти у нас.
За първи път въпросът бе повдигнат през 2002 г., когато течеше процедура за приватизация на холдинга. В надпреварата участваше и руска компания и след нейното отпадане Кремъл обяви, че ще постави искането си пред новия частен собственик.
Предприятието "Булгартабак" бе прехвърлено на Съветския съюз в рамките на репарациите след Втората световна война. Преди няколко години в руското предприятие "Госзагрансобственост" бе формирано специално поделение за издирване на активи в чужбина, припомня РИА Новости.

„Дума": Яне Янев си създаде парламентарна група
Нова парламентарна група на "Ред, законност, справедливост" бе обявена в парламента вчера. Новината бе съобщена пред журналисти в Народното събрание от председателя на пратията Яне Янев. След проведените консултации с помощта на напусналите СДС народни представители се събраха общо 11 парламентаристи, които според правилника на НС могат да образуват група, която ще е осмата в този парламент. Председател на новото формирование е Яне Янев, а зам.-председатели са напусналите СДС Иван Колчаков и Румен Ангелов. Заявлението за регистрацията на новата група се очаква за днес.
Според Яне Янев може да се очаква групата на РЗС да достигне до 20 души с помощта и на други независими депутати. Партията щяла да се яви самостоятелно на изборите за евродепутати. Напусналият СДС Димитър Димитров пред ДУМА обясни, че има готовност цели сини структури от Варна, Велико Търново и Пазарджик да прелеят към РЗС заради несъгласието с политиката на Мартин Димитров. Той подчерта, че противно на твърденията, че отишли в новата партия заради постове, той се отказва от депутатството занапред. Подобна ситуация имало и в СДС в София, където също Янев и по-конкретно Димитър Абаджиев имали своето лоби. До последния момент Димитров беше убеден, че може да участва в коалиця с РЗС и да остане член на ДСБ.

„Сега": Депутати отказаха достъпа на МВР до телефонните и интернет разпечатки
Депутатите отново отхвърлиха предложението МВР да има достъп до данните от телефонните и интернет разпечатки при сериозните престъпления. Това стана като не беше прието предложението за промяна в Закона за електронни съобщения.
Според сегашния закон вътрешното ведомство има право на достъп да разпечатките само при тежки престъпления, а промяната по настояване на министър Михаил Миков целеше да се разшири кръгa от случаи. След като преди месец искането беше отхвърлено с гласовете на опозицията и НДСВ, сега то отново не беше прието с техните.
При първото гласуване днес депутатите приеха предложението, но след като Минчо Спасов от НДСВ поиска прегласуване, а председателят на парламента Георги Пирински предупреди да не се гласува с чужди карти, идеята бе отхвърлена.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини