-3 °C

Роженският събор ще бъде през юли, ще има и нови атракции

Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ ще се проведе в дните от 19 до 21 юли 2019 година. Това стана ясно днес на пресконференция с кмета на Смолян Николай Мелемов и председателят на Сдружението организатор „Рожен-наследство в бъдещето“ Симеон Караколев.

Община Смолян се ангажира с организацията на фолклорната част на събитието, за което в бюджета са заложени 80 хил.лв. На 4 сцени, разположени на поляните в местността Рожен, ще се изявят самодейци от цялата страна. Те ще се състезават в Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи, словесен фолклор.

Ще има мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, която ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, като акцент ще бъде родопската каба гайда.

Общините Баните, Девин и Чепеларе са проявили интерес да се включат в подготовката на фолклорната част и да помогнат с разходите за нея.

Караколев уточни, че наемните отношения със собствениците на терени в местността не са били прекратявани и частните имоти ще бъдат наети и тази година.

За тридневния събор няма да има такси за вход и паркинги. За занаятчиите, които ще изложат своите произведения, ще бъдат изградени еднотипни щандове от 5 кв. метра, а наемът за трите дни ще бъде 250 лв. Караколев отбеляза, че ще бъдат фиксирани и максимални цени за петте най-търсени стоки- кебапчета, кюфтета, бира, хляб и вода. Търговците, които ще ги предлагат няма да могат да надхвърлят тази максимална цена, която обаче още не е уточнена.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени за събитието с над 8 000 кв метра трибагреник, а всеки ден в 12.00ч. ще има голямо Роженско хоро. За пръв път в тазгодишното издание на събора ще се проведе и конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия, и атрактивното й представяне.

Както и в предишните две издания на събитието в този му формат, се предвиждат детска творилница, изложения на животни, храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, нестинарски изпълнения, надигравания и големи вечерни концерти.

Организаторите добавиха, че за по-добрата организация тази година ще бъде разширен и палатковия лагер, както и зоните за паркиране. Разработена е и специална схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, както и маршрути за обществен транспорт. В първите две издания на събора от 2015 и 2016г след 9 годишно прекъсване, е било посетено от над половин милион души.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
24 яну 2020
Последни новини