Роженският събор ще бъде през юли, ще има и нови атракции

Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ ще се проведе в дните от 19 до 21 юли 2019 година. Това стана ясно днес на пресконференция с кмета на Смолян Николай Мелемов и председателят на Сдружението организатор „Рожен-наследство в бъдещето“ Симеон Караколев.

Община Смолян се ангажира с организацията на фолклорната част на събитието, за което в бюджета са заложени 80 хил.лв. На 4 сцени, разположени на поляните в местността Рожен, ще се изявят самодейци от цялата страна. Те ще се състезават в Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи, словесен фолклор.

Ще има мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, която ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, като акцент ще бъде родопската каба гайда.

Общините Баните, Девин и Чепеларе са проявили интерес да се включат в подготовката на фолклорната част и да помогнат с разходите за нея.

Караколев уточни, че наемните отношения със собствениците на терени в местността не са били прекратявани и частните имоти ще бъдат наети и тази година.

За тридневния събор няма да има такси за вход и паркинги. За занаятчиите, които ще изложат своите произведения, ще бъдат изградени еднотипни щандове от 5 кв. метра, а наемът за трите дни ще бъде 250 лв. Караколев отбеляза, че ще бъдат фиксирани и максимални цени за петте най-търсени стоки- кебапчета, кюфтета, бира, хляб и вода. Търговците, които ще ги предлагат няма да могат да надхвърлят тази максимална цена, която обаче още не е уточнена.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени за събитието с над 8 000 кв метра трибагреник, а всеки ден в 12.00ч. ще има голямо Роженско хоро. За пръв път в тазгодишното издание на събора ще се проведе и конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия, и атрактивното й представяне.

Както и в предишните две издания на събитието в този му формат, се предвиждат детска творилница, изложения на животни, храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, нестинарски изпълнения, надигравания и големи вечерни концерти.

Организаторите добавиха, че за по-добрата организация тази година ще бъде разширен и палатковия лагер, както и зоните за паркиране. Разработена е и специална схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, както и маршрути за обществен транспорт. В първите две издания на събора от 2015 и 2016г след 9 годишно прекъсване, е било посетено от над половин милион души.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини