Роженският събор ще бъде през юли, ще има и нови атракции

Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ ще се проведе в дните от 19 до 21 юли 2019 година. Това стана ясно днес на пресконференция с кмета на Смолян Николай Мелемов и председателят на Сдружението организатор „Рожен-наследство в бъдещето“ Симеон Караколев.

Община Смолян се ангажира с организацията на фолклорната част на събитието, за което в бюджета са заложени 80 хил.лв. На 4 сцени, разположени на поляните в местността Рожен, ще се изявят самодейци от цялата страна. Те ще се състезават в Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи, словесен фолклор.

Ще има мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, която ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, като акцент ще бъде родопската каба гайда.

Общините Баните, Девин и Чепеларе са проявили интерес да се включат в подготовката на фолклорната част и да помогнат с разходите за нея.

Караколев уточни, че наемните отношения със собствениците на терени в местността не са били прекратявани и частните имоти ще бъдат наети и тази година.

За тридневния събор няма да има такси за вход и паркинги. За занаятчиите, които ще изложат своите произведения, ще бъдат изградени еднотипни щандове от 5 кв. метра, а наемът за трите дни ще бъде 250 лв. Караколев отбеляза, че ще бъдат фиксирани и максимални цени за петте най-търсени стоки- кебапчета, кюфтета, бира, хляб и вода. Търговците, които ще ги предлагат няма да могат да надхвърлят тази максимална цена, която обаче още не е уточнена.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени за събитието с над 8 000 кв метра трибагреник, а всеки ден в 12.00ч. ще има голямо Роженско хоро. За пръв път в тазгодишното издание на събора ще се проведе и конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия, и атрактивното й представяне.

Както и в предишните две издания на събитието в този му формат, се предвиждат детска творилница, изложения на животни, храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, нестинарски изпълнения, надигравания и големи вечерни концерти.

Организаторите добавиха, че за по-добрата организация тази година ще бъде разширен и палатковия лагер, както и зоните за паркиране. Разработена е и специална схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, както и маршрути за обществен транспорт. В първите две издания на събора от 2015 и 2016г след 9 годишно прекъсване, е било посетено от над половин милион души.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини