7 °C

Роженският събор ще бъде през юли, ще има и нови атракции

Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ ще се проведе в дните от 19 до 21 юли 2019 година. Това стана ясно днес на пресконференция с кмета на Смолян Николай Мелемов и председателят на Сдружението организатор „Рожен-наследство в бъдещето“ Симеон Караколев.

Община Смолян се ангажира с организацията на фолклорната част на събитието, за което в бюджета са заложени 80 хил.лв. На 4 сцени, разположени на поляните в местността Рожен, ще се изявят самодейци от цялата страна. Те ще се състезават в Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи, словесен фолклор.

Ще има мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, която ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, като акцент ще бъде родопската каба гайда.

Общините Баните, Девин и Чепеларе са проявили интерес да се включат в подготовката на фолклорната част и да помогнат с разходите за нея.

Караколев уточни, че наемните отношения със собствениците на терени в местността не са били прекратявани и частните имоти ще бъдат наети и тази година.

За тридневния събор няма да има такси за вход и паркинги. За занаятчиите, които ще изложат своите произведения, ще бъдат изградени еднотипни щандове от 5 кв. метра, а наемът за трите дни ще бъде 250 лв. Караколев отбеляза, че ще бъдат фиксирани и максимални цени за петте най-търсени стоки- кебапчета, кюфтета, бира, хляб и вода. Търговците, които ще ги предлагат няма да могат да надхвърлят тази максимална цена, която обаче още не е уточнена.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени за събитието с над 8 000 кв метра трибагреник, а всеки ден в 12.00ч. ще има голямо Роженско хоро. За пръв път в тазгодишното издание на събора ще се проведе и конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия, и атрактивното й представяне.

Както и в предишните две издания на събитието в този му формат, се предвиждат детска творилница, изложения на животни, храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, нестинарски изпълнения, надигравания и големи вечерни концерти.

Организаторите добавиха, че за по-добрата организация тази година ще бъде разширен и палатковия лагер, както и зоните за паркиране. Разработена е и специална схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, както и маршрути за обществен транспорт. В първите две издания на събора от 2015 и 2016г след 9 годишно прекъсване, е било посетено от над половин милион души.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В работата си срещнете разбиране и с общи усилия ще приключите задачите си днес. Някои от вас ще получат очакваните финансови средства, с които ще започнат своя нов бизнес. Активността ви по отношение на предстоящо събитие ще е голяма и така си осигурявате безпрепятственото му осъществяване.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с търговска или някакъв вид посредническа дейност. Успявате да реализирате свой проект, който дълго време е чакал удобен случай. Очаква ви скорошна стабилизация във финансов план, която ще ви даде възможност да си отдъхнете. Зарадвайте свой близък с нещо, за което знаете че ще му хареса.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не бъдете нетърпеливи. Възможна е ситуация, провокирана от невъзможността ви да влезете в тон с околните. Изяснете пред себе си причините за подобно настроение. Ако ви измъчват парични проблеми, много скоро ще се зарадвате на неочаквани приходи. В любовта обаче ще ви се наложи да се разделите с обзелата ви апатия.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден ви предлага различни изненади в професионален и личен план. Заети сте с твърде много неща наведнъж, което в определен момент може да се окаже доста изтощително. Преценете на което можете да се посветите в момента и не се колебайте да отложите останалите си ангажименти. Сърдечният ви партньор ще ви разбере и подкрепи решението ви.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате добри професионални шансове днес, които обаче ще трябва да използвате докрай и без колебание. За предпочитане е да действате самостоятелно, тъй като това ви гарантира по-бърз напредък и независимост. Бихте могли да имате проблеми само когато ви се наложи да взимате важни решения, но бъдете сигурни че близките ви няма да ви лишат от съветите си в такъв момент.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
При част от вас днес се наблюдава временен застой в професионалното развитие, но това съвсем не бива да ви притеснява. Имате възможност добре да обмислите позициите си и да намерите своите бъдещи шансове за реализация. Ваш близък се заема с нещо, което е твърде неподходящо за него, вие можете да се произнесете деликатно по този въпрос.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате много добри шансове през този ден, но е желателно да не допускате емоциите да ви пречат при взимането на решения. Действайте трезво и имайте предвид мнението на околните, което при всички случаи ще ви е от полза. Увереността е ваша силна черта и тя ви извежда с крачка напред пред останалите. Превърнете това в основното си предимство днес.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С хубави мисли ще посрещнете утрото и ще се радвате на живота си. Все повече осъзнавате колко щастливи хора сте, щом имате възможността да се занимавате с нещата, които ви доставят удоволствие и до себе си имате своите близки. Благородното ви отношение към някого ще му помогне.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Можете да получите много добро предложение в личен или професионален план стига да проявите необходимата гъвкавост да направите компромис. Ще имате и достатъчно време за почивка и забавления, просто не пренебрегвайте непосредствените си ангажименти. Многообещаващ флирт вечерта ще ви донесе нужното ви разнообразие и ще отвлече мислите ви в много приятна насока.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обстановката около вас е благоприятна и някои съмнения, които сте имали до сега ще отпаднат сами. Желанието ви да успеете в дадено начинание е силно и в известна степен обременяващо. Изяснете за себе си приоритетите, които сте си поставяли и не робувайте на прекаления си максимализъм.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
По-малко говорете и повече слушайте какво се говори. С такова поведение е сигурно, че ще избегнете грешките и ще привлечете интереса към себе си. По отношение очакванията към вас се отнесете спокойно и направете необходимото, за да не разочаровате онези, които ви вярват.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен ден, особено за бизнеса. Задължително изпипвайте всички детайли при сключване на договори и сделки, за да спечелите. При общуването с околните бъдете по-търпеливи, за да не попаднете в конфликтна ситуация. Получавате средствата, от които отдавна имате нужда. Разбирателство и спокойствие у дома.
15.10.2019
Последни новини