Въвеждат термин за качество и специален етикет за "планински продукти"

Въвеждане на термин за качество „планински продукти“ предвиждат готвени промени в Наредба. Това стана ясно на информационна среща със земеделците от област Смолян, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с Областна дирекция „Земеделие“-Смолян. На срещата присъства и заместник-министърът на ведомството д-р Янко Иванов с част от екипа си.

По време на дискусията, заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов заяви, че България ще приложи регламент за етикетирането на планински продукти със специална наредба. Той уточни, че за да ползват етикет за планински продукт фермерите трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“, предложен за обществено обсъждане.

„Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони“, поясни зам.-министър Иванов. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини