Свинското поскъпва. Преглед на печата

Вестниците във вторник проследяват ставащото около заразата от африканска чума.

"Най-високо е напрежението във ферми, в които се извършва нерегламентирана стопанска дейност. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в коментар на изпълнението на мерките за ограничаване на заболяването африканска чума по свинете и започналите протести срещу умъртвяването на животните. По думите на министъра при изпълнение на мерките най-голяма съпротива се оказвала във ферми, в които на практика се извършва развъдна дейност, извън всякакви ветеринарномедицински правила, тъй като обектите не са регистрирани и не прилагат никакви мерки за биосигурност. Тя каза, че подобни стопанства изобщо не са в порядъка "заден двор" - до пет свине за угояване. Повечето от тях били със свиня-майка и извършване на развъдна дейност. "Изключително недопустимо по закон, а от ветеринарномедицинска гледна точка - нов сериозен източник за разпространение на зарази " , добави тя. Такива са били идентифицирани в Сливенска област, където нерегламентирано са отглеждани домашни свине около 5500 на брой, в Монтана тази бройка е била около 800. Такава ферма е установена и в Бургас. "Там, където са направили стопанства, без мерки за биосигурност, там са основните точки на напрежение. Те са и основен източник за пренасяне на вируса", посочи Танева. Утре (днес - б.р.) Танева заминава за Брюксел, където ще обсъди борбата с африканската чума по свинете с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис." - "Дневник".

"Грета Ганева е адвокат. Водила е дела по правата на човека пред съда в Страсбург. Текстът е от профила й във "Фейсбук". Нека го кажа достатъчно ясно: Хората с прасета в задния двор не желаят да унищожат здравите си животни, за да спасят, евентуално, други здрави в стопанствата. Не желаят също да убиват бременни и майки с малки прасенца. И никой не можеда иска от тях да го направят. Защо ли? Защото не е хуманно. Няма човещина в такова отношение към животните. А ако няма човещина, в какво очакваме да се превърнат тези хора, за да го сторят. Всъщност, отказвайки да изпълнят разпорежданията, хората отказват да променят човешкото в себе си. И намирам това за напълно оправдано. Аргументът, че малките стопани не били регистрирани не е от значение в случая. Регистрацията е във връзка с търговските цели на стопаните и отношенията им в контекста на земеделската политика на държавата и ЕС, а в случая няма търговски елемент при този вид добиване на храна за собствени нужди. Освен това, касае се за собственост. Животното, което отглеждат вкъщи, се третира като вещ, следователно не е достатъчно да бъде издадена заповед на агенцията за безопасност на храните (БАБХ). За да влезе принудително представител на държавата в дома ти и да унищожава каквато и да било вещ в нея, ще трябва много повече от една заповед. Много повече!" - в. "Дневник".

"С нова заповед от днес земеделският министър Десислава Танева забранява лова в инфектираните от африканска чума по свинете райони. Инфектираните зони са не по-малко от 200 кв км около официално обявените случаи на чума при дива свиня. Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода на ограничен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая - за индивидуален лов и 6 месеца - за групов лов. Остава в сила и обещаното възнаграждение от 150 лв. за хора, подали сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лв. за отстрел на дива свиня извън тях. В сила продължава да бъде и забраната за достъп до ловностопанските територии на берачи на билки , гъби и трюфели, предаде БНР. Заради африканската чума по свинете в община Свищов от днес до 11 август е обявено бедствено положение. В ликвидирането на животните в свинекомплекса в село Българско Сливово се включва и личният състав на военното поделение в Белене. В няколко други области на страната също започнаха проверки дали животните в личните стопанства са умъртвявани. Близо 100 населени места се проверяват в Сливенска област, а недоволни от изискването за унищожаване на домашните прасета продължават четвърти ден да блокират главния път Сливен-Ямбол при село Крушаре. Близо до военното летище в Добрич беше открито нерегламентирано стопанство с около 150 прасета. На собственика е даден срок от 48 часа да умъртви животните. Заради потвърдения случай на африканска чума в диво прасе в Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско, на територията му не се допускат външни лица и туристи. В същото време от Агенцията за безопасност на храните не успяха да кажат дали проверките за умъртвяване на домашните прасета са започнали във всички области, за които днес изтече крайният срок за доброволното им ликвидиране. Не е ясен и общият брой на вече умъртвените прасета в индустриалните свинеферми." - в. "24 часа".

"Най-късно до Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лв. Това заяви по бТВ експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване, каза той. Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни. Мухи и комари също могат да пренасят заразата от африканска чума по свинете, каза микробиологът проф. Христо Найденски. Правени са такива опити със заразени мухи и е научно доказано, че този път на разпространение на болестта е наравно с разпространението чрез дивите свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и според проф. Найденски поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта." - в. "Стандарт".

Президентското вето върху промяната в Закона за военното разузнаване също е сред тематичните акценти.

"Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, съобщават от пресцентъра на президентството. Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи..." - в. "Сега".

"...Според президента с поправките се създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. "Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността", смята още Радев. Промените в закона, приети от депутатите на 26 юли, засилиха съмненията, че обвиненията, повдигнати наскоро срещу настоящия и бившия директор на "Военна информация" Пламен Ангелов и Светослав Даскалов, са измислени, за да се овладее и последната специална служба, която е извън контрола на Делян Пеевски. Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане на 17 юли. Парламентът няма да заседава извънредно заради ветото, обясниха от ГЕРБ пред "Дневник". Депутатите са в лятна ваканция до 4 септември, а при това положение срокове не текат..." - в. "Дневник".

Вестниците проследяват и предизборното раздвижване, което е вече осезаемо, макар че изборната кампания далеч не е започнала.

"Мая Манолова няма да играе за кмет на София, научи "Труд" от високопоставени партийни източници. Омбудсманката се отказала след разговор с политически играчи, които й представили реалната картина. Дългото уговаряне на Мая Манолова било част от плана на Корнелия Нинова да я вкара в битката за кмет на София и след като загуби да я елиминира като политически играч. След изборния провал се прекъсвали всички възможности за кариера на омбудсманката. Освен това Манолова била попитана как си представя да победи в синя София, в която традиционно се ес гласува за десни кандидати. Изтъкнат бил аргументът, че столичани не биха допуснали кюстендилка начело на общината. В най-оптимистичния вариант като кандидат за кмет омбудсманката можела да стигне само до балотаж, където да загуби от кандидата на ГЕРБ... На Манолова било обяснено, че е здравословно да изкара мандата си на омбудсман докрай и от тази позиция да изчака да й се отворят нови възможности. Едната от тях била да стане служебен премиер в случай на предсрочни избори, а втората да се хвърли в битката за лидер на БСП..."

"Слави Трифонов ударно прехвърля фирмите си на дясната си ръка Евгени Димитров-Маестрото, съобщава Lupa.bg. В последните две седмици се наблюдава сериозно движение в данните на дружествата, в които шоуменът или участва като представител, или е съсобственик и шеф на борда на директорите. По наша информация той се готви да оглави партията си "Няма такава държава" на 5 октомври и за целта се разделя със собствеността и капиталите. Любопитно обстоятелство обаче е, че учиндолецът е декларирал пред Агенцията по вписванията миналата година, че фирмата му "Седем-осми" АД, която бе двигател на продукцията "Шоуто на Слави", че в следващите години няма намерение да променя дейността си, както и че телевизионното предаване няма да спира. "През 2018 и следващите години дейността ще продължи да се развива като се утвърждава успешния формат "Шоуто на Слави" като същевременно предлага нови формати и предавания, както в рамките на шоуто, така и като самостоятелни програми. Възможност за развитие дава и разширяването на приходите от реклама, както в мероприятията, организирани от дружеството, така и от индивидуалните изяви на основните лица участващи в шоуто, издаването на музикални албуми и др.", пише в Годишния отчет за дейността на фирмата, гласуван и публикуван в Търговския регистър през април тази години (оригиналният правопис е запазен - б.р.). От финансовите справки на "Седем-осми", която е с внушителния капитал от над 9 милиона лева, става ясно, че всяка година компанията е генерирала чиста печалба от близо 200 бона, като най-добри са били 2017 и 2018 г. Същевременно в началото на тази година Трифонов е бил преизбран за председател на борда на директорите на дружеството с мандат чак до 2024 г. Сега обаче с формирането на "Няма такава държава" той ще трябва предсрочно да оваканти поста си. Очаква се Маестрото да го наследи в "Седем-осми"." - в. "Стандарт"...

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    07
    07980-
    2 0
    09:51, 6 авг 2019
    Голям празник е днес ....
    Китай спря покупката на американски селскостопански продукти ......
    И сега вместо българско свинско ще набивате американско свинско даее тия майки прости гяурски ..... ........
    А славчо импотентния и боци маймуната между сеансите орален **** ще ви викат
    "чабук чабук" .....
    Тъп , по-тъп, най-тъп , американец , мутра , бей , гяур
Последни новини