Само за месец в Смилян събраха почти 10 хиляди лева за лечението на малките Радина и Денислав

Изображение 1 от 2

    Над 9 500 лева бяха събрани в благотворителната инициатива за лечението на 10 месечната Радина, която  е с диагноза микроцефалия и 8- месечния Денислав Сираков, който страда от хидроцефалия от село Смилян. Каузата за лечението на двете дечица обедини цялото село, включиха се институции, местна власт, фирми и учреждения и много хора от страната и чужбина. Желаещите да се включат са много затова родителите на двете дечица ще открият обща дарителска сметка, тъй като на този етап са събрани средства за един курс на лечение и рехабилитация.

    “Тази Коледа е специална за нас - защото тя ни обедини като общност да помогнем двама от най-малките жители на Смилян да получат шанс да имат щастливо бъдеще!Специална е, защото потвърди, че общността ни е силна и готова да помага на нуждаещите се от подкрепа.Това, което се случи от началото на кампанията ни в подкрепа на Радина и Дени го потвърди.“, обобщи Илия Годев, секретар на читалище „Проф.д-р Асен Златаров“, което беше сред основните организатори на кампанията с два големи концерта, коледен благотворителен базар, кутии за дарения.
    На първия от тях са събрани 3200лв., а на втория, проведен на 20 декември, който препълни отново залата от вход и дарения по време на концерта още 1569 лв. От читалищната управа благодарят на талантливите възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства - Широка лъка и РУО на МОН-Смолян, което помогна концертът да стане факт.

    Поздравителни картички и други подаръчни изделия в подкрепа на каузата могат да се закупят от магазин "Виктория-Нели" и магазин на Елвира Табакова в центъра на селото, както и от Посетителския информационен център при читалището. “Поради множеството запитвания на хора от страната, желаещи да дарят в подкрепа на децата, двете семейства ще разкрият обща дарителска банкова сметка, която ще публикуваме на страницата на читалището и тази на Кметство - с. Смилян веднага след като тя стане факт”, каза още Годев.

    В дните между двата концерта продължиха да постъпват дарения от организации и институции от които се събраха общо над 9 500 лв. Средства са изпратили училища и детски градини от Смолян и Общината, кооперации, студенти от Пловдивския университет, кметства в населени места, работници в предприятия, благотворителни инициативи на ученици от Смолян, както и много и индивидуални лица.

    Община Смолян също се присъедини към каузата ни като обяви, че средствата от продажба на отпечатаните от нея календари за 2020 г. ще бъдат предоставени за лечението на малките Радина и Дени. Календари може да се закупя от търговски обекти в град Смолян както и в магазините в с. Смилян и от Посетителски информационен център при читалището.

    Семействата на Радина и Дени вървят заедно в битката за бъдеще на двете деца. Събраните към момента средства ще са достатъчни да покрият таксите и разходите за 1 курс на рехабилитация в Турция, затова дарителската кампания остава отворена и продължава.

    Огромна благодарност към Кмета на с. Смилян и служителите в Кметство - с. Смилян за енергията и сърцатостта, с която се включват в провеждането на кампанията в подкрепа на Радина и Дени, каза още Годев от името на всички, участвали в кампанията и пожела на всички светли коледни празници.

    „Благодарим ви, че със своята съпричастност всеки от вас ще оставя светла следа в живота на двете наши дечица - давайки надежда на техните семейства и на тях, че ще имат шанс за детство в игри и достоен живот. Нека 2020 година бъде здрава и щедра към всички вас и към вашите семейства!“

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини