Коронавирусът – не по-опасен от грипа. Преглед на печата

 

Усложнената ситуация в Турция - заради сирийския конфликт, и мигрантският поток са сред водещите теми на съботните вестници.

"За по-малко от 24 часа разговорът за ситуацията в Сирия премина от надежда, че две основните въвлечени в конфликта външни сили - Турция и Русия - ще се разберат, както става винаги при ескалация, към притеснения за открит конфликт.

Какво се обърка, за да стане сирийската провинция Идлиб отново водеща тема в световните медии? "Дневник" обобщава най-важното, което доведе до поврата:

- Въздушен удар, нанесен от силите на президента Башар ал Асад, отне живота на 33-ма турски войници. Между Турция, която поддържа бунтовници в провинцията, и Русия, която подкрепя Асад, започна размяна на обвинения. Битката за Идлиб се ожесточаваше от седмици, с все по-чести атаки срещу турски патрули и убити войници в район, който се смяташе за зона на деескалация между враждуващите сили. Президентът Реджеп Тайип Ердоган бе отправил "последно предупреждение", след като поиска от силите на Асад да се изтеглят от районите, където турските патрули са разположили наблюдателни пунктове съгласно руско-турска сделка, а от Русия - да упражни влияние върху Асад, за да може това да се случи. Срокът бе до края на февруари.

- Турция реши да обяви, че отваря границите си за сирийци, опитващи да стигнат до Европа. След кризисно заседание, председателствано от Ердоган, страната обаче направи това неофициално. Източници от правителстото казаха за "Ройтерс", "Ал Джазира" и други медии, че сирийците ще имат 72 часа както да преминат от Сирия в Турция, така и да влязат в Европа, противно на сделката с Турция, която трябва да ограничи мигрантския приток през границата и която е в сила от 2016 г. Връзката между атаката срещу турски войници в Идлиб (последвана от обвинения между Русия и Турция) и мигрантите бе, че ескалацията в Идлиб доведе до разселването на стотици хиляди сирийци в северна посока, към турската граница. Анкара многократно е предупреждавала, че няма да устои на натиска, а с всяка следваща атака на режима на Башар ал Асад броят на избягалите от домовете си набъбваше.

- Турски медии показаха кадри с мигранти, запътили се към границите с България и Турция, някои - недалеч от нея. Представители на Анкара предупредиха, че ако не помогне в тази ситуация, Европа я чака нова бежанска вълна. Това принуди България и Гърция да подсилят охраната на границите си. Анкара междувременно отрече да е променяла мигрантската си политика, а Турският червен кръст съобщи, че границата между Турция и Сирия остава затворена.

- Русия изпрати самолетоносачи в Средиземно море заради кризата в Идлиб, докато нейна делегация продължи разговорите за сирийската криза с турски колеги в Анкара. НАТО поиска Русия и Сирия да спрат атаката в Идлиб.

- Сирийци в Турция започнаха да организират превоза си до границите и анализатори допускат, че натискът по тях ще нарасне.

Очакват се нови преговори между руски и турски делегати, възможна е и среща на Ердоган с руския му колега Владимир Путин в началото на другия месец. Среща на българския премиер Бойко Борисов с турския лидер ще има още в понеделник." - в. "Днвеник".

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов и президента Ердоган се разбраха двамата да проведат среща в понеделник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът Борисов беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Българският министър-председател изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Българският премиер изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Премиерът Борисов подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение. Премиерът Бойко Борисов определи като ключово прилагането на споразумението ЕС - Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов заяви, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път." - в. "24 часа".

"Обстановката в Турция не е спокойна. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщава БНР. Той посочи, че ситуацията на пункта е спокойна и увери, че турските власти спазват споразумението с ЕС. Изказването му е по повод струпването на мигранти край Одрин, поради което страната ни засили с жандармерия контрола по границата с Турция. По думи на Маринов на границата с южната ни съседка са съсредоточени достатъчно сили, а при нужда могат да се включат и допълнителни сили от армията." - в. "Стандарт".

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на разговора, състоял се по искане на българския премиер, Борисов информира председателя на Комисията за обсъдените по-рано днес въпроси между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Премиерът Бойко Борисов апелира за това ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог. Премиерът Борисов заяви, че все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което по думите му не е в интерес на никой. Българският министър-председател подчерта, че високо цени добросъседските отношения с Турция и изтъкна сътрудничеството, което страната ни има с Турция във връзка с опазването на нашата граница, която е и външна граница на ЕС.

Сигурността на външните граници има пряко отношение към общото ниво на сигурност на Европейския съюз, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонния си разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, допълват от правителствената пресслужба. Премиерът Борисов изтъкна, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока. Българският министър председател открои сътрудничеството с турските ни партньори, които носят сериозна тежест по отношение на мигрантите. Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че Турция се намира в трудна ситуация и е добре когато тази държава, а също така и целият регион усещат подкрепата на ЕС. Министър-председателят посочи, че България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията. По думите на премиера е ключово да има стабилен баланс между солидарност и отговорност." - в. "24 часа".

"Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на еврокомисията отбеляза, че в момента в страната са около 70 граничари от "Фронтекс". От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите, добави говорителят. България спокойно може да поиска допълнителна помощ, посочи той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се осигури на страната, е финансова или с изпращането на още европейски граничари. Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни, посочи говорителят. Той добави, че споразумението ЕС - Турция за миграцията продължава да действа. Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението, заяви говорителят. По неговите думи досега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите. Може да се очаква ЕС да продължи да осигурява жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже точно как, докато не са приключили преговорите за европейския бюджет до 2027 г., поясни говорителят. Той определи обстановката около Идлиб като много опасна. Според оценката на комисията съществува заплаха от международен сблъсък в Сирия. Това става в момент на нарастващо напрежение заради контрола върху сирийската провинция Идлиб. Десетки турски войници загинаха, а представители на Анкара обявиха, че отварят границите - и южната, и северната - за да могат сирийци, които влизат в страната, и тези, които вече са в Турция, да преминават към Европа." - в. "Дневник".

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС. В хода на разговора българският министър-председател отбеляза, че само с постоянен диалог и общи усилия може да бъде постигнат мир и сигурност в районите, изправени днес пред сериозни изпитания и трудности. Премиерът Борисов подчерта пред хърватския си колега, че от години Турция всеки ден среща огромни трудности заради ситуацията, в която се намира. "Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността и борбата с тероризма, не трябва да бъде оставяна сама и без подкрепа", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Хърватия. Борисов подчерта, че дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона. "Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет", изтъкна още Бориков пред Пленкович." - в. "24 часа".

"Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на еврокомисията отбеляза, че в момента в страната са около 70 граничари от "Фронтекс". От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите, добави говорителят. България спокойно може да поиска допълнителна помощ, посочи той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се осигури на страната, е финансова или с изпращането на още европейски граничари. Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни, посочи говорителят. Той добави, че споразумението ЕС - Турция за миграцията продължава да действа. Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението, заяви говорителят. По неговите думи досега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите. Може да се очаква ЕС да продължи да осигурява жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже точно как, докато не са приключили преговорите за европейския бюджет до 2027 г., поясни говорителят. Той определи обстановката около Идлиб като много опасна. Според оценката на комисията съществува заплаха от международен сблъсък в Сирия. Това става в момент на нарастващо напрежение заради контрола върху сирийската провинция Идлиб. Десетки турски войници загинаха, а представители на Анкара обявиха, че отварят границите - и южната, и северната - за да могат сирийци, които влизат в страната, и тези, които вече са в Турция, да преминават към Европа." - в. "Дневник".

Разпространението на коронавируса също е топ тема за всекидневниците.

"Да поуспокоим хората, никой не слуша какво горим и настава хаос. В сезонен грип в България няколко хиляди души умират, главно възрастни. Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и част от оперативния щаб за коронавируса. "Положението не е толкова трагично, не е толкова опасно. Бременните раждат здрави деца. Не боледуват или е много слабо при деца до 1-годишна възраст. Майки, не се страхувайте за децата си от коронавируса, колкото от сезонния грип", обясни Кантарджиев. По думите на проф. Кантарджиев коронавирусът ще дойде и в България, защото го има почти навсякъде по Европа. "15% са тежките случаи, от тях смъртността е към 3%. Това са възрастни хора, които боледуват около месец. На сезонния грип смъртността е 0,5%. Чак толкова не е опасно. През 2002 г. смъртността беше 10-15%, този, който беше 2012 г. - 40% смъртност. Започнахме - ще купуваме олио и боб, да ни граняса! Достатъчно е да се покажат празни магазини от Гърция и Италия по телевизора и айде, и нашите магазини", добави още той." - в. "Труд".

"Процентът на починали хора от новия китайски вирус е като при останалите щамове, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването по Нова телевизия. "Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника", поясни Кацаров. Според него няма как у нас да няма заразен с коронавирус. Вероятно просто до този момент не е доказан. В съседните ни страни вече има първи случаи на вируса, освен това постоянно пристигат българи от Милано", поясни докторът в ефира на "Плюс-минус". По думите му маските не вършат работа. "Важно е, ако избухне епидемия у нас, да бъдат осигурени достатъчно възможности хората да се лекуват. Здравната каса трябва да освободи ресурс за изследване и консултации", смята той. Кацаров е категоричен, че хората трябва да са наясно какво трябва да правят. "Миене на ръце, ограничаване на контакти - нищо повече не е нужно. Запасяването с брашно и сол е излишно"." - в. "Стандарт".

"Заради презапасяването около коронавируса и последвалото изчерпване на дезинфектанти от складовете предстои да бъдат деблокирани 100 хиляди литра спирт от резерва. Това се разбра на извънредното заседание на Министерския съвет днес, посветено на мерките срещу разпространението на COVID-19. В момента в резерва има над 400 хил. л спирт, каза премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че заседанието се свиква не защото има открит заразен в България, а "заради жълтите, хейтърски и фалшиви новини", че има случай на новия вирус, но това се крие. "Към днешна дата нямаме доказан случай на български гражданин или на чуждестранен гражданин, пребиваващ в България, с коронавирусна инфекция", увери председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Премиерът Борисов указа на министъра на икономиката Емил Караниколов да покани българските производители на дезинфектанти и да им се осигури достъп до спирт. "Свързваш се с производители на маски или ако има такива, които могат да си трансформират производството, да го направят, така че да няма недостиг", отсече Борисов. Премиерът посочи, че във Фонда за бедствия и аварии има 77 млн. лева, които могат да се използват, ако се наложи, за мерки срещу коронавируса. "50 млн. лева сме готови да сложим още", добави той.

Болници закриват отделения, за да осигурят легла

Проф. Венцислав Мутафчийски увери, че към момента има достатъчно легла в страната, които могат да се използват при нужда за настаняване на хора със съмнения или с положителни проби за COVID-19. В София има най-добро обезпечаване с болнични легла, каза Мутафчийски. Посочи, че спешната болница "Пирогов" ще отдели цяла сграда с над 40 легла. Александровска болница ще закрие временно кожната си клиника и така ще осигури 70 легла, Военномедицинската академия - 50 легла, като временно ще закрие психиатрията си. Днес се разбра, че и в Стара Загора ще може да се правят тестове за коронавирус. Така лабораториите, в които ще се правят изследванията, стават четири - Националната референтна лаборатория, лабораторията на ВМА и на варненската болница "Света Марина"." - в. "Дневник".

Вестниците информират също за подаването на данъчните декларации.

"Предварително попълнените данъчни декларации за облагане на доходи за 2019 г. ще бъдат достъпни на сайта на НАП на 10 март 2020 г., съобщиха от приходната агенция. Тази година за първи път данъкоплатците, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис, ще получат електронните формуляри попълнени с доходите от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, отдадени на юридически лица и субсидии, изплатени на земеделски производители. Данъкоплатците трябва да прегледат наличните данни и ако има липсващи доходи, да ги добавят. Такива може да са например доходи от наем от физически лица. В случай на несъответствия първо може да се обърнат към работодателите си, за да изяснят разликите, а след това и към НАП. Въпреки че прилагането на служебни бележки за доходите вече не се изисква, работодателите не може да откажат да издадат удостоверенията при поискване. Данните, които работодателите изпращат за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи на физически лица трябва да бъдат изпратени по електронен път в НАП до полунощ на 28.02.2020 г. До момента в НАП са подадени над 400 000 справки за изплатени доходи. При отхвърлени данни поради открити грешки в информацията работодателите имат 7 дневен срок за корекция. Крайният срок за подаване на данъчните декларации е 30 април. Хартиените формуляри остават и могат да се намерят във всеки офис на приходната агенция. Издаването на ПИК е безплатно и може да бъде поискано от всеки офис на НАП в страната. До момента са издадени над 700 000 персонални кода, допълват от приходната администрация. Данъчна отстъпка от 5% може да ползват само данъкоплатците, подали електронна декларация и платили налога до 31 март." - в. "Сега".

"От утре (днес - б.р.) данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март. За автоматично попълнени данни всеки гражданин трябва да притежава персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Изваждането на ПИК отнема минути като за целта трябва да се подаде заявление, което може да се изпрати и по пощата до даден офис на НАП. В онлайн декларациите е важно всеки да провери въведените данни, тъй като не е изключено да има грешки. Към документа може да се добавят и други доходи, постъпили от физически лица, или от чужбина. Ако има приходи от наем, те се посочват изрично от данъкоплатеца. Самоосигурявалите се през 2019 г. са задължени да подадат електронно данни. Ако подадем декларация до 31 март 2020 г., ще можем да се възползваме от отстъпка до 5 на сто или до 500 лв. от данъка за довнасяне. Освен отстъпка, гражданите могат да се възползват и от данъчни облекчения. Това са облекчения за намалена работоспособност, за деца, за деца с увреждания, за млади семейства, за безкасови плащания, лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране и други. Облекченията се ползват, като се приспадат от сумата от годишните данъчни основи за всеки вид доход. Ако обаче доходите се облагат с окончателен данък, то данъчни облекчения не могат да се използват. Така например са постъпленията от дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местно или чуждестранно физическо лице от източник в България, местно физическо лице с източник чужбина и други. За да се използват облекчения, гражданите не трябва да имат останали публични задължения. Напомняме, че към декларацията не се изискват копие от решение за намалена работоспособност, копие от решение за ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направените вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране." - в. "Монитор".

Приемът във висшите училища с оценки от матурите също е сред тематичните акценти.

"Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН. Става дума за оценките по български език и литература, математика, история и цивилизации, по география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети. В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет " Епископ Константин Преславски" и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград. В Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В ХТМУ в София с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще може да кандидатстват за 25 различни специалности, допълват от просветното министерство..." - в. "Монитор".

"Матурите по български език и литература, по математика, по история и цивилизации, по география и икономика, по биология и здравно образование, по химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети ще могат да се използват за вход в 37 висши училища за учебната 2020/2021 година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет " Епископ Константин Преславски" и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград. В Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В Химико-технологичния и металургичен университет в София с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия, и по български език и литература зрелостниците ще могат да кандидатстват за по 25 различни специалности. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето от своите специалности. Изключение правят специалностите "Индустриален дизайн", "Електрообзавеждане на кораби", "Корабни машини и механизми" и "Корабоводене" в ТУ - Варна, за които матурите не заменя конкурсния изпит, но участват в балообразуването. В Техническия университет в София, изключение правят специалностите "Инженерен дизайн", "Приложна математика и информатика" и "Компютърно и софтуерно инженерство". Софийският университет разжалва от титли четирима германци, свързани с нацизма.

Няма да може да се кандидатства само с резултатите от държавните изпити в останалите 14 от 51 акредитирани висши училища, поради специфични изисквания към приема в тях. Такива са Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", Националната художествена академия, Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Театралният колеж "Любен Гройс" в София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Не се използват за прием оценките от матурите и за Академията на МВР, Военната академия "Георги Стойков Раковски", Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и за Европейския политехнически университет в Перник.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология се използват при формиране на състезателния бал при специалностите "Здравен мениджмънт", "Логопедия" и "Медицински оптик" в Медицинския университет във Варна. В Медицинския университет в Плевен в балообразуването с определен коефициент участва оценката по биология от матурата, но само за определени специалности. Това са "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", "Опазване и контрол на общественото здраве", "Социални дейности в здравеопазването", "Медицинска сестра", "Акушерка", "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Помощник фармацевт", "Медицински козметик" и "Социални дейности".

Информация за признаването на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидатстудентската кампания за 2020 година в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана в страницата на МОН по висши училища и по специалности на адреса: https://www.mon.bg/bg/100459. Начините на балообразуване за специалностите се предоставят от съответното висше училище." - в. "Стандарт".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини