Каракачанов и лекари искат извънредното положение да е до след Великден. Преглед на печата

Коронавирус.

"24 часа":

Каракачанов и лекари искат извънредното положение да е до след Великден

Да бъде удължено извънредното положение и свързаните с него ограничителни мерки, за да мине Великден, предложи в събота вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Засега извънредното положение е със срок до 13 април, понеделникът след Цветница. Негово удължаване трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Засега такова не се обсъжда нито в правителството, нито в националния оперативен щаб, коментираха от Министерския съвет за "24 часа". Мерките се преценяват на всеки 3-4 дни, след като в щаба бъде направен анализ на развитието на заразата и прогнозите на математическия модел на БАН.

В събота следобед обаче шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски допусна, че пикът на заразата от коронавирус в България може да е в края на април или началото на май.

Авария.

"Дума":

Отново пробив при тестването на водопровода за Перник

Отново пробив при тестването на новия водопровод за Перник заля с вода пътя в пернишкото село Големо Бучино, съобщиха от областната администрация в миньорския град. Работи се по отстраняване на теча. Очаква се съоръжението, което се изпробва поетапно, да бъде включено в експлоатация през следващата седмица.

С пускането на вода от "Бели Искър", действащият в общината режим ще бъде облекчен и перничани ще имат вода от 6 до 22 часа.

Авария при тестването имаше и на 18 март.

Цени.

"Монитор":

Търговски вериги не искат таван за цените им

Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворено писмо, в което изразяват позицията си относно Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Припомняме, че вчера българският парламент прие Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. ". Със закона се въвежда таван на цените на стоките и услугите.

Според него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение.

Финанси.

"Сега":

Финансисти: В кризата най-важно е да запазим заетостта

Докато повечето страни по света вече оповестиха щедри икономически пакети за подпомагане на бизнеса и домакинствата в периода на криза, у нас правителството набляга на стабилността и лансира доста плахи идеи, без ясни разчети колко ще струват те. За точни оценки на ефекта от кризата все още е много рано, но бюджетът все пак има ясни параметри и в тях има резерви, които могат да се ползват. Какво показват числата?

И според МФ, и според независими експерти приходите ще се свият с около 3 млрд. лв.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини