Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене. Преглед на печата

24 часа

Над 1 млн. лв. трябва да постъпят в бюджета от глоби за разходки в парка

Над 1 млн. лева трябва да постъпят в държавния бюджет само от глоби за разходки в парка. С промените в Закона за извънредното положение обаче депутатите намалиха размера на санкцията от 5000 на 300 лв..

На 27 март българите осъмнахме с новината, че разходките в парка са вече забранени, освен ако не сме извели куче. В местата с ограничено придвижване попаднаха и пешеходните зони. При нарушение глобата е 5 000 лв.

Не всички нарушители се санкционират веднага и на място, напомнят от СДВР.

Всеки с наложена глоба има право да я обжалва пред съда. Днес бяха обнародвани по-ниските санкции. За наложените актове в предишните дни до 5 000 лева, магистратите трябва автоматично да намалят глобата на до 300 лева.

Труд

90% от сиренето - от българско мляко

90% от млечните продукти - сирене, кашкавал и мляко в магазина да са от български производители. Това ще бъде записано в постановлението, което подготвя министерството на земеделието за насърчаване на българското производство. За това са се разбрали производители на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов.

Тези продукти трябва да са произведени от 100% българско мляко, уточни пред "Труд" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Целта на мярката е да се подпомогнат българските фермери, за да оцелеят в кризата, обясни той.

В постановлението ще бъде записано изискването всички магазини да обособят 50% от територията си само за БГ храни, като се включва и рибата. Свежите продукти - месо, плодове и зеленчуци трябва да са доставени от производители в областта, в която се намира магазинът или от ферми в радиус до 200 км.

Монитор

Слагат под карантина кюстендилска фирма с 300 служители

4 са случаите на заразени с коронавирус в община Кюстендил. 2-ма мъже на 46 години са в стабилно състояние, както и жена на 66-годишна възраст. Освен това има установен COVID-19 при млад човек, който не е настанен за болнично лечение. Той се намира в едно от селата, които са гранични с община Кюстендил. Младежът няма признаци на коронавирус, но е установен при тестването на контактните с неврологията, където беше установен заразен лекар, обяви кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

Той допълни още, че в една от най-големите фирми в Кюстендил е възможно да се окаже, че има огнище на коронавирус.

Има втори млад мъж, който е с бронхопневмония и се очаква резултата от пробата му. Друга жена от същата фирма е в много тежко състояние. На нея са направени два теста за COVID-19 и те са отрицателни.

"Органите на РЗИ са на място, дали са предписания. Всеки контакт носи риск, единият от младите хора, които се лекуват, при изследванията му е открит диабет. Това знаете, че е едно от рисковите обстоятелства. Много моля за стриктно спазване и без импровизация по отношение на мерките. Във фирмата работят близо 300 души", заяви кметът Петър Паунов.

Сега

Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

Столичната РЗИ наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса. Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов, което шокира Стойчев. Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии: "Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите.

На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!". Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: "Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Капитал дейли

Заразените в България, изглежда, наистина са много малко

Тестовете на 1016 редови полицаи от София за наличие на антитела срещу коронавирус показват, че под 1% от тях са се срещнали с него и имат имунитет. Това стана ясно от оповестеното от кризисния щаб епидемиологично проучване с бързи тестове. То беше проведено сред полицаите, които всеки ден са на улицата и контактуват с хора. Резултатите са, че само двама от тях имат прясна инфекция, а седем вече са имали среща с вируса и имат имунитет.

Предстои тестване и в Банско, където също с бързи тестове ще бъдат изследвани 1000 души от 8000 души население.

"Резултатите показват, че няма активна циркулация на вируса в София или че тя е с нисък интензитет. Епидемията е под контрол, но още не можем да разчитаме на масов имунитет, рано е, както е рано и за разхлабване на мерките", коментира доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Дума

Радев: Само чрез страх ли ще управляваме тази криза?

Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психика и съзнание са драстично намалени от масовия страх. С тези думи президентът Румен Радев коментира своята позиция по отношение на мерките на правителството, свързани с извънредното положение заради коронавируса. Държавният глава отговаря в ефира на БиТиВи на въпроси на зрителите в рубриката "Питай президента".

Само чрез паника и страх ли трябва да управляваме тази криза? Защо беше тази реакция на моето вето? Защо трябваше да има избухване?, попита Радев. И добави, че премиерът трябва да знае, че не може да очаква само аплодисменти за своите действия. Президентът отново повтори позицията си, че правителството не е взело навременни и ясни мерки. По думите му кабинетът не е действал достатъчно адекватно в началото на епидемията.

Много от въпросите на зрителите бяха свързани с конфликта президент-премиер.

Стандарт

Евросъюзът все пак ни натресе пакета Макрон

Най-високият форум в Европейския съюз - Съветът на ЕС - прие промените в пакета "Мобилност", известен още като пакета "Макрон". Това се случи неприсъствено, онлайн. Срещу тези промени страната ни се бори вече много време.

"Явно кризата с коронавируса не е достатъчна на ЕС и реши да си създаде още една - този път транспортна. Нямам обяснение. Имаше няколко варианта, това беше най-лошият. Не очаквах, че в този момент ще бъде повдигната темата", заяви пред Нова телевизия предаването евродепутатът Андрей Новаков.

"С други колеги от други партии отново се събрахме в групата на съпротивата и сме започнали действия, така че да можем да парираме това, което са започнали", каза още Новаков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ер
  Ерджан
  1 -2
  07:51, 10 апр 2020
  Министъра ,каза че е запалил цигара в кабинета си за първи път ...
  Цял министър -Защо да ЛЪЖЕ!!!!!!!!
  • 11
   11111
   1 0
   10:43, 10 апр 2020
   Все пак Банов заяви, че се извинява на обществото за случилото се: "Извинявам се. Не е правилно". "До колкото знам днес ще трябва да получа акта. Не знам обаче кога ще го платя. Малко ми е тежко сега - знаете, че нямам заплата.
   Събираме дарения за акта
 • 2
  Хо
  Ходжата на ГРОБ/ДПС
  3 -1
  08:06, 10 апр 2020
  Не само кабинета на Ало Банов ,
  а цялата страна е покрита в Сладка Ориенталска мъгла с мирис на гюлово масло ,
  Над която като кубетата на Ал.Невски, лъщят
  Кубетата на Слънцето от Бакня , Неговия Докто Джуджето Пинг Понг и
  Просто Кучето Дончев
  ....
  А някъде в заден план , спотаено проблясват като фарове , очилата на Д-ра на Философските Науки и Пророк Ахмед Доган
 • 3
  Х
  Х
  2 -3
  08:15, 10 апр 2020
  А иначе като се пуши по кръчмите...където е забранено... Няма проблем а???
  • 11
   11111
   2 0
   10:45, 10 апр 2020
   Кръчмарски ли е или министерски кабинета...на Културътъ...

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини