Огнен ад и бедствено положение в пет хасковски общини. Преглед на печата

„Огнен ад и бедствено положение в пет хасковски общини“, пише „Монитор“. Стихията премина река Тунджа и стигна Свиленград. Фронтът на пожарите е 10 км.

Сушата в половин България и дъждовете в останалата част от страната са се отразили добре на реколтата от картофи и зле на добивите от домати и пипер, съобщава „24 часа“.

Картофите са с ръст от 29 на сто, но добивите от домати и чушки от полето са спаднали, съответно, с 37 и 25 на сто. Реколтата от хлебна пшеница е с 20 процента по-малка в сравнение с миналогодишната, но, въпреки това, има достатъчно зърно за хляб и семена.

По данни на НОИ през 2019 година са орязани 30 хиляди пенсии, пише „Труд“. Причината е наложеният таван на пенсиите, заради който хората не могат да получат полагащото им се според изработеното през годините. Най-ощетени са 900 българи.

„Труд“ пояснява, че те губят по 850 лева на месец . 10 хиляди пенсионери трябва да получават до 100 лева повече. Най-високите пенсии у нас са били от 1 100 до 1 200 лева .

Истинско сирене с цена за килограм под 12 лева няма, пише „Монитор“, като цитира председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Изкупната цена на млякото от производителите у нас е сред най-високите - до 66 стотинки за литър, показват данни на европейски институции.

Според асоциация „Активни потребители“ обаче не винаги високата цена е показател за доброто качество на млечния продукт.

7 процента срив на икономиката ни тази година е водещото заглавие на „Земя“. Българите са песимисти за доходите си през следващите 12 месеца. Изданието цитира прогноза на Търговско-промишлената палата.

Телеграф“ пише, че присъствени занятия вероятно ще има само за началния курс в училищата. Родители са писали писмо до социалния министър Деница Сачева, в което искат отпуск, за да помагат на децата си в онлайн обучението от къщи.

Директори на столични училища обмислят варианти как да започне учебната година, като един от тях е да се провежда смесен процес на обучение - дистанционно и присъствено.

Според „24 часа“, необходими са близо милиард и половина лева, за да заработи електронното правителство. Това е записано в консултационен документ на подчинената на вицепремиера Томислав Дончев дирекция за модернизация на администрацията. До този момент от 2002 година насам вече са похарчени за целта над 2 милиарда лева.

Никой от хотелиерите не желае да предостави собствеността си за болните от Covid-19, казва в интервю за „Телеграф“ Веселин Налбантов от асоциацията на хотелиерите.

„Чакаме държавата да каже какви ще са финансовите параметри, без тях желаещи няма“, допълва той. Неговите наблюдения показват, че най-стриктно спазват мерките за безопасност германските туристи.

Тол-системата стана златна, инвестициите надхвърлиха 320 милиона лева, а приходите са четири пъти по-малко. Това пише „Дума“ в днешния си брой. Вестникът коментира договора на пътната агенция с австрийската фирма, управляваща тол-системата.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини