За седмица излекуваните от COVID-19 в област Смолян са повече от новоустановените случаи

Изображение 1 от 4

    „Към момента общо установените случаи за Смолянска област са 729, като новите за последната седмица са 23. През последната седмица са излекувани 25 пациента с коронавирусна инфекция, за съжаление, има и един починал.“, областният управител Недялко Славов съобщи актуалните данни за разпространението на COVID-19 в област Смолян на редовния брифинг днес.
    „От началото на пандемията излекуваните са 638, починали са 37 и към днешна дата има активни 54 случая, от които 27 са на домашно лечение и 27 са хоспитализирани – 16 в МБАЛ-Смолян, 4 в МБАЛ-Мадан, 3 в МБАЛ-Златоград, 2 в МБАЛ-Девин и двама са настанени за лечение в лечебни заведения в София.“ Славов допълни: „Спрямо останалите административни области, по брой установени случаи Смолянска област е на осмо място в страната, а по брой случаи на глава от населението – на второ място с 1 на 144, след област Благоевград – 1 на 142.
    Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи 14-дневен анализ, за периода от 13 до 27 септември, по информация от Националния център по заразни и паразитни болести. „В Смолянска област към 27 септември 14-дневната заболяемост е 43,5 при 30,3 за страната. Тези резултати ни нареждат на шесто място и попадаме в групата на областите със средно ниво на разпространение на инфекцията. Според показателя седмичен ръст за седмицата 13-19 септември, когато са регистрирани голям брой новоустановени случаи, областта ни е на челни места в страната, докато през следващата седмица 20-27 септември се бележи отрицателен ръст.“ Д-р Кубатева уточни, че този анализ дава моментна картина и отчита тенденциите при разпространение на COVID-19.
    По отношение на ситуацията в областната болница, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев съобщи, че има 16 пациента, които се лекуват с доказан коронавирус, трима от които са на интензивно лечение. „Към момента няма заразен персонал. На този етап ритъмът на работа в лечебното заведение е нормален.“
    „През изминалата седмица на територията на областта няма регистрирани престъпления, свързани с неспазване на противоепидемичните мерки. Служителите на органите на МВР оказват съдействие на другите държавни контролни органи и упражняват контрол за спазване на карантина.“, каза директорът на ОД МВР Смолян ст. комисар Николай Димов.
    Общо за изминалата седмица държавните институции – ОДБХ-Смолян, РЗИ-Смолян, ОД МВР-Смолян, Дирекция „Инспекция по труда“-Смолян са извършили 185 проверки, което отчита ръст, спрямо предходната седмица, с около 40%. Съставени са 8 акта за неспазване  на противоепидемичните мерки.
    „За да бъде засилена контролната дейност, от Областния щаб решихме да ангажираме по-активно общинските щабове и кметовете. С тази цел издадох заповед, с която възлагам на кметовете на общини да създадат звена за контрол към конкретните общински администрации и ежеседмично да докладват за броя извършени проверки, съобразно вменените им правомощия. Разчитам с тези засилени мерки за контрол върху търговските обекти да гарантираме спазването на противоепидемичните мерки във възможно най-голяма степен, без да изпадаме в крайности.“, каза в заключение областният управител Недялко Славов.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини