Въвеждат единни мерки в зимните курорти за предстоящия ски сезон

Изображение 1 от 2

    Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в зимните  курорти за предстоящия ски сезон.

    Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

    "Министерството на туризма проучи добрите практики на водещите в Европа ски курорти и ги адаптира към българските условия, за да се гарантират на туристите здраве, сигурност и безопасност при пребиваването им у нас. В резултат разработихме пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани задължително от всички – обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Време е за здравна дипломация", това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията участва и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

    Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка, стана ясно от думите не вицепремиера, която призова всички в сектора да са гъвкави и инициативни.

    Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19.


     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини