В Пампорово се спазват всички възможни мерки, браншът не би понесъл още едно пълно затваряне

Изображение 1 от 4

    Курортът Пампорово се подготвя за предстоящия зимен сезон, като се спазват всички възможни мерки. За зимата ще бъдат въведени приетите от Министерството на туризма и представителите на бранша правила. На открито да се въведе отстояние от около 1 м. между хората, чакащи на опашка, дезинфекция на долна и горна лифтова станция. Всички туристи да бъдат добре екипирани, да имат маски и очила. В ски гардеробите да се извършва постоянна дезинфекция. Групи, които излизат за обучение със ски учител, да бъдат не повече от 10 човека и на разстояние 1-1,5 м. един от друг. Да има информационни табели с указания за мерките на много места, които да бъдат ясно видими за хората.

    В Пампорово се въвежда и дигитализация с възможност за закупуване на лифт карти онлайн. "Новата така наречена „pick-up“ система ще заработи още този сезон, след което хората ще могат да купуват онлайн лифт карти. Те ще бъдат купувани през определени „pick-up“ устройства на "Студенец" и "Малина". Въвеждаме и презареждане на лифт карти", казва изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. Дружеството в момента разговаря с областната администрация в Смолян за определяне на сграда, в която да бъдат настанявани, разбира се по желание, хора с Ковид-19. Договаря се и частна лаборатория за правене на ПСР-тестове в курорта.

    Очакванията на изпълнителния директор са, че посещаемостта ще е по-малко от миналата година. Разчита се на туристите от България локалните на България пазари. Правят се отстъпки, въвежда се нова, междинна възрастова група - за младежи между 12 и 18 години (ненавършени), за които ще има преференциална цена. Това се прави с цел стимулиране на семейства с по-големи деца.

    Беляков коментира още, че мярката 60/40 действа, както и намаляването на ДДС, но държавата трябва да използва всички налични механизми, за да подпомага туристическия сектор, защото той продължава да бъде на колене. "Предвид задълбочаващата се епидемиологична обстановка, нещата изглеждат по-зле. Още едно затваряне би било абсолютно пагубно за бранша. Нека има правила, нека те бъдат с една идея по-стриктни дори, но всички бизнеси в бранша да ги спазват и всеки да вземе решение – първо, дали иска да работи, ако е доставчик на услуга. И второ, дали иска да ползва услуга от друга страна, ако е консуматор на услуга. Всеки има правото на собствен избор и то не следва да му се отнема. В крайна сметка нашата система не би могла да понесе още един Lockdown", категоричен е изпълнителният директор на "Пампорово" АД.

    СмолянБгвести
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      Мартин
      1 0
      11:41, 10 ное 2020
      Не ходя на ски в Пампорово, откакто изсякоха гората на входа и сложиха надпис: Частна гора!
    Последни новини