Шеметната гениалност на "Фарго"

Първият сезон на "Фарго", дебютирал през април 2014, беше много добър, но категорично неравен. Въпреки че започна силно, сериалът по средата започна да се проточва и бе повлечен към дъното от страничен сюжет - Оливър Плат имаше само периферна връзка с основната сюжетна линия. Сезонът като цяло завърши успешно, но беше трудно да не си помислим, че това е отлична 4 или 6-епизодова история, неразумно проточена до 10 епизода.

Вторият сезон на сериала, е дори още по-добър - много по-добър. Актьорският състав е отличен, сюжетните линии са по-богати и по-добре преплетени, а редуващите се дози от странности и заплахи се поднасят с изключителен замах.

Нещо повече, за разлика от първия сезон, който донякъде робуваше на великия филм на братя Коен, послужил като вдъхновение - пореден мъж под чехъл, правещ смъртоносен избор, поредна полицайка и т.н. - този път създателят на сериала Ноа Хоули си е дал по-голяма сюжетна свобода и изглежда още по-уверен във визията си на черен хумор.

Скок назад в историята

Вторият сезон, включващ съвсем нов сюжет и актьорски състав - е свързан с предишния чрез героя Лу Солвърсън, баща на полицайката и главна героиня в първия сезон - Моли Солвърсън. Новият сезон връща назад времето от 2006 към 1979, когато Лу (сега в ролята е Патрик Уилсън) е бил млад щатски полицай. Събитията се случват бързо, със зловещо тройно убийство в Waffle Hut в Луверн, Минесота. Образът на кръв, смесваща се с млечен шейк, е във висша степен пасващ на духа на братя Коен.

В ситуацията бързо се оказват замесени местната фризьорка (Кирстен Дънст), нейният съпруг - помощник на касапина (Джеси Племънс), Солвърсън и местния шериф (Тед Дансън), който е и тъст на Солверсън.

Допълнително въвлечени в орбитата на убийството са престъпната фамилия Герхард от Фарго, съставена от бащата (Майкъл Хоган), матриарх (Джийн Смарт) и тримата им синове (Джефри Донован, Ангъс Сампсън и Киърън Кълкин). Убийствата се случват в особено неподходящ момент за семейство Герхард, които са на ръба на война с по-голяма престъпна организация от Канзас Сити, която навлиза на тяхна територия.

Всичко това се случва на фона на края на 70-те години: опашки за бензин, речи на Джими Картър, дългите тежки сенки на Уотъргейт и (особено) Виетнам. Въпреки че още не се е появил в сезона, Брус Кембъл се очаква да изиграе в по-късен момент Роналд Рейгън, който посещава Фарго в рамките на предизборната си кампания. Сериалът е обсипан с шеги на тема Рейгън.

Както и в миналия сезон, Хоули намига към "Фарго" на братя Коен

Има намигания и към "Няма място за старите кучета" (простреляна ключалка на врата), Blood Simple (погребване жив), "Убийците на старата дама" (Waffle Hut) и "Човекът, който не беше там" (НЛО - да, именно НЛО). Ник Оферман играе близък сродник на емблематичния Уолтър Собчак (Джон Гудман) от "Големия Лебовски". Един от епизодите завършва с люлчина песен, заимствана от "Да отгледаш Аризона", а друг с такава, присъстваща в "О, братко, къде си?".

Наблюдателните зрители може дори да забележат името на дрогерията в Луверн - Mike Zoss Pharmacy. Това е двойна отправка: първо, това е името на дрогерията, ограбена от Антон Чигур в "Няма място за старите кучета", която на свой ред е препратка към съществуваща аптека в Минеаполис, Mike Zoss Drugs, където братя Коен са пазарували на младини. Хоули дори е върнал поредицата в родния й щат.

Има и други отправки: необмисленото убийство в ресторант напомня за убийствата в Найт Оул от "Поверително от Ел Ей", а младите братя Герхард - трима на брой, очевидно имат нещо общо със Сони, Фредо и (може би) Майкъл Корлеоне. Има ясно (и зловещо) намигане към "Кучета в резерв", бихме се изненадали, ако Хоули не е мислил и за Тинтин, когато е измислил братята Кичън: безмълвни гиганти близнаци, които служат за бодигардове на героя на Удбайн.

Сериалът е постоянно стилен - вероятно по-добре изглеждащ от всичко на малкия екран от първия сезон на "Истински детективи" - и шеметно експериментален - играе с разделен екран, монтаж, черно-бели кадри и голи пейзажни композиции.

Преди няколко месеца излезе и новият, четвърти сезон на "Фарго" – успешното, провокативно, интригуващо и винаги различно творение на Ноа Хоули.

Провокации отново има, шантави диалози – също, Джейсън Шуорцман винаги е готов да си коригира шапката съобразно изискванията, Крис Рок все още ни се разхожда по ръба на възприятията за тази история (но може да се окаже подходящ избор на шоурънърите за един от фокусите в този сезон), а останалата компания изглежда въодушевена от възложените им задачи. Изкушаваме се да припомним за какво ще се кютачат чернокожи и жабари в сезон 4 на „Фарго“:

В Канзас Сити, Мисури, през 50-те години на ХХ век, две престъпни групировки – едната на италианци, другата на афроамериканци – са стигнали трудно до мирно съглашение. Заедно те контролират „алтернативната” икономика – експлоатация, подкупи и наркотици. За да заздравят постигнатите уговорки, главите на двете гангстерски семейства са разменили синовете си. В един момент шефа на италианската мафия влиза в болница за рутинна операция, ала умира там. Тогава всичко се променя…

Начело на една от враждуващите престъпни фамилии е Крис Рок, участват още актьорите Джак Хюстън, Джейсън Шуорцман, Джеси Бъкли, И’мири Кръчфийлд, Франческа Аскуароли, Гаетано Бруно, Джеръми Харис, Узо Адуба, Салваторе Еспозито, Бен Уишоу, Амбър Мидтъндър, Тимъти Олифант и др.

Създател, шоурънър, сценарист и режисьор на „Fargo” е Ноа Хоули. В екипа от изпълнителни продуценти са Джоел и Итън Коен, Уорън Литълфийлд, Джон Камерън и самия Хоули. Поредицата е продуцирана от MGM Television and FX Productions, като MGM Television е и световен разпространител. И ето още една изненада – творческият екип пуска тийзър, за да „напомни за себе си“, но в полето „премиерна дата“ си стои все още неопределеното „coming soon“! Очевидно ще трябва да се изчака възобновяването на работата по продукцията, както и „съживяването“ на цялата филмова индустрия…

Ако обобщим, "Фарго" е умен, вълнуващ и изобретателен, освен че е убийствено смешен.

Източник: webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Од
    одобрявам
    1 0
    17:58, 11 май 2021
    сериалът наистина е много добър, много
Последни новини