Гигантски девисил плъзва из областта, опасен е за хората и природата!

Изображение 1 от 5
    Най-голямото находище на чуждото растение е открито в околностите на село Борино
     
    Южноцентрално държавно предприятие – Смолян проведе поредица от информационно-обучителни дейности, насочени към инвазивните чужди видове растения на територията на предприятието. Инвазивните чужди видове, са такива видове, които са били пренесени извън техните естествени територии на разпространение в резултат от дейността на човека, размножават се самостоятелно и застрашават местното биологично разнообразие. От друга страна, тези видове нанасят сериозни щети на икономиката, а в някои случаи представляват опасност и за здравето на хората. 
    Специален фокус по време на кампанията, бе насочен към едни от най-опасните видове, чието най-голямо находище в България е на територията на ТП ДГС „Борино“, а по течението на реките „плъзва“ и се разпространява и на територията на околните стопанства, а именно Гигантски и Сосновски хераклеум (девисил). В партньорство с екипа на Фондация „Информация и природозащита“, с участието на Държавните горски/ловни стопанства, община Борино и представители на неправителствени организации бяха проведени информационно- образователни дейности за разпознаване на инвазивните чужди видове. Чрез посещения на терен, в района на находището в с. Борино, бяха дискутирани възможните мерки за предпазване и контрол върху разпространиението на двата вида. В допълнение, Южноцентрално държавно предприятие – Смолян разработи и разпространи информационен материал, насочен към широката общественост в целевите райони.
    Според информационната брошура Гигантският девисил може да достигне до 4 метра височина, с диаметър на стеблото в основата 10 см. Рамножава се с многобройни семена. Семената се разпространяват по водните течения и от вятъра много ефективно, в големи количества и на значителни разстояния. Находището на Гигантски девисил в село Борино се разполага на площ от над 60 декара. Растенията се простират до река Боринска и надолу по течението на повече от 3-4 км. Инвазията се прехвърля и по един от притоците на р. Въча, стената на яз. Тешел. Растението застрашава да завземе повечето пустеещи обработваеми земи, пренасяно от речните води.
    Гигантският девисил има много вреден ефект върху човешкото здраве. Сокът, който се отделя при откъсване и отчупване предизвиква фоточувствителност. На слънчева светлина се образуват мехури и изгаряния, които трайно увреждат кожата. Затова, ако попадне по тялото ви, трябва незабавно да се покриете и колкото е възможно по-бързо да се измиете добре със сапун и вода. През следващите два-три дни засегнатата зона не бива да се излага на слънчева светлина. Опасен е и за очите, а миризмата може да предизвика алергични реакции.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини