Да клюкарстваш е човешко

Социалният психолог д-р Никълъс Емлър твърди, че да клюкарстваш е човешко, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Ученият е убеден, че тази черта ни отделя от останалите живи същества и е станала причина хората да развият уникалното си умение да говорят. В рамките на британския Фестивал на науката в Челтнам д-р Емлър каза, че езикът се е развил, за да могат хората да споделят социална информация, или с други думи, да клюкарстват.

Въпреки че се смята за недостойно поведение, клюкарстването е помогнало на хората да изградят много по-големи, богати и сложни общества, отколкото имат всички други животни.

Клюката например ни дава информация за 100 000 други хора, с които никога не сме се срещали, подчертава ученият. Д-р Емлър стигнал до заключенията си, след като изследвал 300 доброволци и установил, че в близо 80% от взаимодействията си с останалите хора те обменят социална информация.

"Никога не бихме губили толкова време да правим нещо, ако то не е важно за еволюцията ни", изтъква експертът. "Бабуините и шимпанзетата, които са нашите най-близки роднини, имат сложни общества, защото индивидите знаят много едни за други. Тъй като обаче не могат да говорят и разчитат на преките си наблюдения, те се ограничават до групи от около 50 индивида", обяснява д-р Емлър. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини