Административният съд потвърди глобата от 4000 лева за пенсионерката от Забърдо

Административният съд в Смолян остави в сила решението на Районния съд в Чепеларе, с което 65-годишната Румяна Кехайова от Забърдо е наказана с 4000 лв. глоба за 22 кофички мляко без произход. Решението на съда е окончателно.

Скандалът със санкцията нашумя, след като кметът на Забърдо Валентин Черпоков заяви пред медиите, че жената от Забърдо е наказана с внушителна санкция за мляко, което е подготвила за подарък на приятели.

Наказателното постановление за санкцията е издадено на 18 август 2021 г. С него директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян налага имуществена санкция за извършено от търговец нарушение. Проверяващите отишли по сигнал на 22 юни 2021 г. и намерили в хладилната витрина на обекта до природния феномен Чудните мостове, стопанисван от Румяна Кехайова като едноличен търговец, 22 броя пластмасови кофички с кисело мляко с капак, общо количество от 8.8 кг, без идентификационна маркировка и без етикети.

Контролните органи, а след това и магистратите заявяват, че не намират доказателства, че киселото мляко е било за лична употреба. В решението си магистратите заявяват, че:„от събраните по делото доказателства се доказва по безспорен начин, установеното от проверяващите нарушение. Именно стопанисващият хранителния обект едноличен търговец, като предлагащ за продажба храни на краен потребител, отговаря за информацията за храната посредством етикет. След като е установено, че в търговския обект, в хладилно съоръжение, в 22 броя пластмасови кофички се предлага кисело мляко, без етикети, е установено по безспорен начин нарушението. За прилагането на санкцията е достатъчна констатацията, че в хранителния магазин на дружеството се предлагат храни, които не са етикетирани, независимо че в момента на проверката не е извършена тяхна продажба“, сочи решението на Административния съд в Смолян.

Магистратите посочват, че санкцията е определена в минималния размер по чл. 131, ал. 2 ЗХ, поради което решението за потвърждаване на наказателното постановление и в санкционната му част е правилно.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    ПОТРЕБИТЕЛ
    0 -1
    08:59, 19 мар 2022
    Много правилно.всички производители на продукти продават продукциите си в грубо нарушение на санитарно хигиенните изисквания т.е. Без никакъв контрол. Не стига че са на високи цени без на плащат никакви данъци такси .
    Само контрол и глоби.да се научат на ред.иначере анархия
Последни новини