Ченгета сред Наглите. МВР ще ни следи в нета. Преглед на националния печат

"Сега": Полицаи помагали на "наглите" да излизат от затвора

Действащи служители на МВР са помагали на част от членовете на разбитата преди 5 дни банда за отвличания да напускат затвора, за да участват в похищенията.

"Във всеки един от арестите прозира човек на МВР", обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му осигуряването на по-лек режим на затворници "никак не е лесна задача" и единственият начин за справяне с полицаи, които правят подобни услуги, е да бъдат освобождавани от системата. Борисов призна, че все още не е убеден в "съпротивителните сили" на полицията, ДАНС и митниците, тъй като случаите на изтичане на информация продължават.

 

"24 часа": Затворник в отпуск пазел отвлечени

Oще 5-има от бандата на Наглите бяха задържани вчера при акция на полицията в София. Сред тях е бивш затворник, който по време на отпуска си пазел похитен. Друг от задържаните - Димитър Лебешковски, оказа съпротива на полицаите. При схватката с него командос бе прострелян в ръката, но няма опасност за живота му. Трети от бандата - Гребеца, направи признания пред съдия.

 

"24 часа": Бомба гръмна до джипа на депутата от ДПС Делян Пеевски

Взрив избухна в кофа за боклук в близост до автомобил, който най-вероятно е ползван от семейството на депутата от ДПС и медиен бос Делян Пеевски. При инцидента на столичния бул. „Пушкин" няма пострадали, съобщи БиТиВи.

Нанесени са само материални щети на джипа, паркиран до контейнера. Според първоначална информация „Порше Кайен"-ът е собственост на „Нова българска медийна група" и е бил отдаден за ползване на охранителна фирма „Командо". Според „Дневник" той е бил каран от семейството на Пеевски.

"Новинар": Шофираш бясно - освен глоба, цакаш и една заплата

Шофьорите, които карат с превишена скорост, освен глоба да заплащат и размера на една минимална работна заплата. Това е едно от предложенията за промени в закона за движение по пътищата. Идеята стана ясно на междуведомствен съвет за безопасността на движението по пътищата, който се проведе в МВР.

Глобата ще се променя в зависимост от изменението на минималната работна заплата в страната, като за това няма да се налага промяна в закона.

„24 часа": МВР се пребори да ни следи по GSM и в нета

От четвърти опит МВР се пребори за повсеместно следене на мобилните разговори и комуникацията на гражданите в интернет.

Това стана с приети на първо четене поправки в Закона за електронните съобщения. С тях парламентът дава на полицията изключителни правомощия да следи трафичните данни. Предвижда се и създаване на постоянен интерфейс между министерството и базата с данни на мобилните оператори. Максималното улесняване на достъпа е съчетано с разширяване обхвата на престъпленията, за чието разкриване или предотвратяване може да се следи даден човек.

Досега тези данни бяха достъпни само за тежки престъпления, които се наказват със затвор над 5 г. Сега границата пада на 2.

"Новинар": Обеси се парнаджията, обвинен за смъртта на 3 деца

Парнаджията Хамди Али, който беше обвинен за смъртта на трите деца от Крумовград, се е обесил в дома си, съобщиха разследващи. Преди седмица Али излезе от болницата в Кърджали, където беше на лечение заради прободната си рана, след като се опита да се самоубие, докато беше в ареста. Трите момчета загинаха при експлозия от взривател от противотанкова мина, който им беше даден от въпросния парнаджия. Мярката му за неотклонение беше гледана в болничната стая и магистратите го пуснаха на свобода срещу 500 лева гаранция.

"Сега": Дянков остави съдебната власт без премии за Коледа

24 766 000 лв. за премии на магистрати и служители на съдебната власт и Висшия съдебен съвет не са постъпили по сметките на съвета, оплакаха се магистрати вчера.

Нареждането трябва да дойде от министъра на финансите Симеон Дянков. "Нарушава се законът за държавния бюджет и конституцията", обяви пред "Сега" Стефан Петров от бюджетната комисия на ВСС. Днес е последният ден, в който парите могат да бъдат отпуснати, защото след това сметките на системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) ще бъдат занулени.

"Дневник": Пенсионната възраст - 65 години през 2022 г.

Възрастта за пенсиониране в България ще се увеличи най-късно през 2022 г., но няма да надхвърли 65 години, съобщи министърът на труда Тотю Младенов. След 2011 г. ще се направи десетгодишен график за постепенно повишаване. Как ще се случи това ще стане ясно след 20 януари догодина, когато съветът за пенсионната реформа ще предложи как да се промени системата. В момента жените се пенсионират на 60 години, а мъжете на 63.

Младенов добави, че един от вариантите за реформа е постепенното премахване на тавана на пенсиите и да се помисли за родените преди 1960 г., които не се осигуряват в частни фондове.

"Новинар": Нови мераци за помашка партия у нас

Трима българомохамедани от смолянския град Триград са инициирали учредяването на нова партия „Обединение за мир, автентичност и култура" "ПОМАК". Учредители са бизнесменът Мехмет Дорсумски, общественикът Ариф Алов и Кадри Уланов.

50 души вече са се записали за членство в новата политическа формация. В нейна официална декларация се казва, че партията ще работи за развитието на българския етнически модел и за запазването на етническия мир в страната. Спазването на рамковата конвенция за защита на националните малцинства е акцентът в декларацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини