ПП-ДБ ще атакува в съда решението на избирателната комисия за машините

Ще обжалваме пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше отменено машинното гласуване. Това обяви на брифинг пред сградата на Народното събрание депутатът от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Васил Пандов. 

Решението на ЦИК е посегателство върху провеждането на честни демократични избори, посочи Пандов и допълни, че то е незаконосъобразно. 

"Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерство на електронното управление (МЕУ), след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс. Решението на ЦИК има един единствен мотив - че машините не съответстват, тъй като няма решение на Министерство на електронното управление. Всъщност ЦИК не са изчакали Министерство на електронното управление да се произнесе със своето решение", обясни Пандов.

По думите на Пандов МЕУ вече е издало решение за удостоверяване на машините за гласуване. "Това ни дава основание ние да обжалваме пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия, като вярваме, че законността ще възтържествува и конституционните права на българските граждани ще бъдат съблюдавани", заяви Пандов. 

Срокът за сертифициране на машините изтича утре, обясни депутатът. ЦИК не са изчакали крайния срок, добави той и обясни, че решението на МЕУ се ползва с предварително изпълнение и при това положение решението на ЦИК, които трябва да действат в обвързана компетентност, остава без никакво основание.  

Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че председателският съвет е помощен орган към председателя на Народното събрание и няма нищо общо с провеждането на местни избори и теми, които са били разглеждани днес на председателски съвет. Днес в една скандална поредица от събития, два дни преди местните избори институцията Народно събрание по необясними причини и при никакъв досег с компетенциите й беше намесена в предизборната кампания, коментира Минчев. 

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една шпиц команда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи през цирка, който мина през парламента, и накрая завърши в ЦИК - които вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок", коментира съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков. Той призова членовете на ЦИК да покажат, че представляват институция, която може да взима правилните решения за българските граждани. 

ДАНС е инструмент на дълбоката държава, коментира Петков. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие, допълни той. Време е всички ние, всички българи да кажат стига толкова, да излязат и с гласовете си в неделя да кажат - стига толкова, така че всякакви злоупотреби с вота да бъдат нищожни, апелира Кирил Петков. 

По-рано тази вечер Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на свое заседание на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Причината за това бе липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от страна на МЕУ. Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, каза Войнов. Той добави, че е получено писмо от министъра на електронното управление относно удостоверяването на съответствието на доставения тип устройство за машинно гласуване с изискванията в Изборния кодекс. С настоящото писмо ЦИК е уведомена, че към момента не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а от Изборния кодекс (ИК), посочи Войнов.

На брифинг по-късно заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов заяви, че са направени всички възможни тестове на машините, за които времето е позволило. Не са направени констатации, с които да имаме съмнения, че тези машини не отговарят на условията, заяви той. Не са направени констатации, с които ние да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията и с тях не може да бъде гласувано правомерно, посочи Стойнов. Той заяви, че процесът по удостоверяването на машините е приключил и в него са участвали експерти от различни институции, които не са открили нито една причина машините да не бъдат сертифицирани. Издадено е решение за удостоверяване на машините. Решението е изпратено на Централната избирателна комисия, добави още заместник-министърът.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини