Закуска за властта – 72 лв. Преглед на националния печат

24 часа: Закуска за 72 лв.? Ако си един от властта

72 лв. плащала държавата за закуска на всеки пътник, возещ се в самолетите на властта.

Толкова струва пакетът от блюдото, осигурено от кетъринговата фирма ЛКС ООД. "24 часа" опита от закуската за министри. В нея основното блюдо са морски дарове. Има филе от сьомга и бяла риба и скариди. В малка пластмасова купичка е подредена зелева салата на върха с репичка. Има и малко сладкишче, пет-шест бисквитки, красиво опаковани в целофан, триъгълно топено сирене и краве масло. Отделно се е плащало за кафето - някъде около 3 лв.

"Това е пореден пример за разхищение", казва транспортният министър Александър Цветков. И прави уговорката, че тази фирма вече не зарежда самолетите на властта. Той отказва да съобщи колко струва всяка храна в менюто, но споменава, че клечката за зъби е 20 ст. бройката, мократа кърпичка е около 1 лв., толкова е и лъжичката.

По нареждане на Цветков вече самият авиоотряд снабдява с храна пътниците си. Излизало 10-15 пъти по-евтино.

Труд: Наглия полицай - зад отвличанията в Добрич

Полицаят Йордан Костов, който беше арестуван по обвинение, че е подпомагал бандата на "Наглите", може би стои и зад отвличанията в Добрич.

Това допуснаха вчера пред "Труд" майки на добричлии - млади мъже и жени, които изчезнаха безследно в продължение на няколко месеца през 1997-1998 г.

"По времето, когато се изгубиха децата ни, Костов беше шеф на Криминалния отдел на Първо РПУ в нашия град", обясниха злочестите родители. Те настояха ченгето, уличено във връзки с похитителите, да бъде качено на детектор на лъжата: "Нека да каже какво знае и за нашите деца!"

Труд: Готвач - 3000 лв., хирург - 600 лв.

Най-добре платената професия у нас в момента е готвач - повечето от офертите обещават по 3000 лв. заплата.

Такова възнаграждение се предлага и за масажист - "тай масаж". В същото време трудът на лекаря, независимо дали е ординатор, хирург или анестезиолог, се оценява между 420 и 600 лв., показват офертите за свободните работни места в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта (АЗ).

Бизнесът търси предимно квалифицирани кадри и е готов да плаща "луди" пари за т. нар. суперспециалисти - хора с висока степен на подготовка и продуктивност, всеки от които може да върши работа за трима с по-малко опит. Особено щедър е, щом му трябват мениджъри, директори, програмни експерти.

Стандарт: Наглото ченге отвличало момичета в Добрич?

Родители на безследно изчезналите момичета в Добрич преди 11 г. искат полицая Йордан Костов да мине тест на детектор на лъжата. Те смятат, че Йордан Костов е свързан с отвличанията на децата им през далечната 1998 г. По това време Костов работи в добричкото първо РПУ и се занимава с разкриване на изчезналите деца.

Йордан Костов бе арестуван миналия вторник и обвинен, че е подпомагал членове на бандата на Наглите, докато е работил в общежитието в Казичене. Той уреждал отпуски на тартора на бандата Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Павел Петков-Павката срещу суми от 2 до 4 хиляди евро. Докато се водели в общежитието, тримата организирали отвличанията на бандата.

Стандарт: 300 лв. такса и караш стара кола още година

200-300 лева екотакса да плащат собствениците на стари коли, произведени преди 2002 г., които бълват вредни газове над допустимата норма. Тази промяна в обсъждания в парламента Закон за движение по пътищата се предлага от Съюза на българските автомобилисти.

Идеята е таксата да се събира от хората с над 8-годишни автомобили, за които периодичният технически преглед е показал, че не покриват определените екологични норми. Таксата трябва да осигури ползването на автомобила още една година.

Монитор: Фелдшерите стават доктори

Фелдшерите занапред ще имат правото да извършват куп дейности, които сега се правят само от дипломирани лекари. Ще им бъде разрешено да изписват лекарства по рецепта не само от тези, които се отпускат без лекарско предписание, както е сега. Това ще залегне в наредба на Министерството на здравеопазването, за чиито параметри се разбраха на работна среща председателят на здравната комисия и зам.-председател на парламента д-р Лъчезар Иванов, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и представители на сдружението на фелдшерите.

Монитор: Даваме 130 командоси на НАТО

България ще участва със 130 души, които се равняват на около една рота, в състава на силите за незабавно реагиране на НАТО, познати като командосите. Това съобщи вчера министърът на отбраната Аню Ангелов пред БНР. Ангажиментът за включването на България в най-мобилните части на пакта е поет от него на неформалната среща на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, в Истанбул в петък.

Монитор: Рейс с пътници заседна в преспите

Автобус с девет пътници закъса вчера сутринта между Дулово и Исперих край силистренското село Окорш. Машината попаднала в преспите, които на места достигали половин метър. Спасителни екипи на Гражданска защита веднага се насочили към мястото на инцидента и са оказали помощ на премръзналите от студ хора. Изпратена е и специализирана техника за опесъчаване на трудния участък.

Дума: И готвачите на бунт срещу ГМО

Категорично срещу храните с генномодифицирани организми се обявиха вчера професионалните готвачи в България. Кулинарите, които са членове на европейската асоциация на професионалните готвачи, дори подписаха етичен кодекс, с който гарантират, че поднасяната от тях храна е екологично чиста. Приготвянето на здравословна храна за клиентите е най-важният фактор в нашата работа, бе категоричен шефът на асоциацията Жоро Иванов. Той и колегите му настояват в новия закон за ГМО да бъде регламентирано въвеждането на задължително етикиране на продуктите с ГМО. Според тях трябва да се маркират и всички продукти от животни, хранени с фуражи, съдържащи генномодифицирани организми.

Дневник: Пускат парите по седем европрограми

Европейската комисия скоро ще пусне плащанията за България по 7-те оперативни програми, които се наричат междинни, но тъй като са около 80% от цялото финансиране до 2013 г. (6.67 млрд. евро), на практика са най-важните. Това стана ясно по време на обсъждането на годишния доклад на парламентарната комисия по еврофондовете в неделя.

Очаква се още тази седмица страната да получи официално писмата от Брюксел за положителни оценки за съответствие по програмите, което е условието за деблокиране на плащанията. Европейската комисия на два пъти досега отхвърли оценките за съответствие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини