В Златоград няма да вдигат таксата за битови отпадъци

Таксата за битови отпадъци в Община Златоград запазва досегашния си размер, обяви кметът Мирослав Янчев.
В план–сметка за разходите за извършване на дейностите по предоставяне на услуги по чл. 62 от Закона за местни данъци и такси за 2024 г., кметът е предложил да се запази размерът на ТБО за 2024 г. Мотивите за това се основават на идеята да се намаля генерираното количество отпадък, което се депонира на
Регионално депо в гр. Мадан, посочи Янчев. Но за да се осъществи тази цел е необходимо всеки един от нас да разбере важността на разделното събиране на отпадъците. Отпадък, който може да се рециклира или компостира не трябва да се изхвърля като смесен битов отпадък, поясни той. Всичко това е и във връзка с очакваните промени в начина на начисляване на ТБО на база действително изхвърлено количество отпадък. Европейският принцип „Замърсителят плаща“ се очаква да стане действащ и в България още от 2025 г.
С оглед на това, всеки трябва да "придобие" навик да изхвърля своите отпадъци разделно, а така също и да
компостира подходящ хранителен отпадък.
Отпадъците на цялото население на Община Златоград се събират по определен график като на всички жители са предоставени съдове за временно съхранение на смесени битови отпадъци, заяви кметът Янчев.
На територията на Община Златоград е създадена система за разделно събиране на масово разпространени отпадъци от опаковки, включително хартия, пластмаса и метали, отпадъци от електрическо и електронно оборудване, негодни за употреба батерии и акумулатори, едрогабаритни отпадъци, излезли от употреба моторни превозни средства, текстилни, строителни и биоразградими отпадъци.
"Важно е да отбележа, че съдове за смесени битови отпадъци (кофи), в които има отпадъци, за които е предвидено разделно събиране, няма да се обслужват", категоричен е градоначалникът.
В община Златоград съществуваща система за управление на отпадъците, обхващаща всички жители, затова е недопустимо да се изхвърлят отпадъци в планината и реката. Кметът Мирослав Янчев апелира към проява на висок морал и отговорно обществено поведение за опазване на околната среда, в която живеем всички.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини