Златоградчани почетоха паметта на отец Атанас Аролски, открит беше барелеф

Изображение 1 от 3

    Със заупокойна молитва, отслужена от отец Виктор Христев, бе почетена паметта на отец Атанас Аролски, след което бе осветен барелеф в негова чест на входа на камбанарията на църквата "Свети Георги" в Златоград.
    Автор на паметния знак на почитания като светец в Родопите свещеник е пловдивският скулптор Атанас Карадечев, а инициатори за създаването на паметния знак в чест на обичания духовник са златоградчаните Румен Цонев и Александър Митушев.
    Отец Аролски е свързан с живота на поколения родопчани от всички краища на планината. Обичан е и от християни, и от мюсюлмани. Той е роден в чепеларското село Павелско. Ражда се през 1919 година и на 24 години отива да служи в Златоград, където отдава половин век от живота си на църквата и местните хора.
    "Отец Атанас Аролски остава в спомените на златоградчани като мъдър и почтен човек. Посветил живота си в служба на хората! 50 години в Златоград показва как със смирение и покаяние можем да съжителстваме в мир и разбирателство. От него научихме, че с уважение към ближния, независимо от вярата и положението в обществото, се гради една здрава общност. В целия си житейски път помага на всички, страда със страдащите, плаче с плачещите. С личния си пример показва на миряните верния път! Отдава целия си живот да бъде сред хората, да преживява заедно с всеки изпитанията на живота. Духовното му милосърдие оставя дълбоки следи в съзнанието на нашите съграждани. Всички си спомнят за добрата му душа, за напътствията, благодарение на които понасяли по-леко несгодите в трудните времена. И в знак на огромната признателност за утвърждаване на духовността и човешките ценности, отец Аролски получава и най-високото отличие в Община Златоград, ставайки почетен гражданин през 2009 г. Да помним и почитаме святото му дело и живот!", каза в словото си кметът на Златоград Мирослав Янчев.
    Свещеникът е почетен гражданин и на община Чепеларе. Служеше на 94 години в храма в чепеларското село Хвойна. Митрополит Николай му връчи най-голямото отличие на Пловдивската епархийска църква – орден „Св. Апостол Ерм първа степен“.
    Свещеник Атанас Аролски почина през март 2015 г.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини