Затварят канабиса вече в буркани. Вестниците в неделя

„24 часа": Затварят канабиса вече в буркани

Дрога, оръжие, боеприпаси и взривни вещества иззеха вчера служители на РУ на МВР - Кюстендил. Разследващ полицаи и криминалисти разкриха ферма за производство и пакетиране и "консервиране" на канабис.

Откритото количество от наркотревата е 50 кг, съобщи МВР.

Нарезна карабина с оптичен мерник, гладкоцевна пушка, 12 ловни патрона и 1 боен са намерени в имот в с. Раненци, обитаван от 44-годишния В.С. Открито е и пликче със суха листна маса, реагирало на канабис. Незаконно притежаваните предмети са били в къща и стопанска постройка в имота.

От друг имот в селото, ползван от 26-годишния С.Н., са иззети 109 буркана с различни размери, натъпкани със суха зелена листна маса, 3 трилитрови буркани и найлонови пликове с изсушени листа, електронна везна, хартии за свиване на цигари и заготовки с филтър, 4 пресовки с тегло по 400 г взривно вещество. В имота са открити множество стебла, почистени от листната маса.

 

„24 часа": 18% шанс да улучат джакпота

"24 часа" се допита до един от най-добрите математици в България - Михаил Константинов, за да бъде изчислен шансът днес да падне невероятният джакпот в тотото. "Някъде около 18%", отсече специалистът, като видя играните комбинации в предходния тираж.

"Всъщност трябва да се знае, че всяка комбинация е с шанс 1 към 14 милиона. Всичко останало е теория на вероятностите и приблизителна цифра", обясни той.

Изчисленията се основават на факта, че все още играните уникални комбинации в тиража не надвишават 20%. Това е нещо като праг, след който шансовете се увеличават рязко.

Причината е, че все още българинът рядко изневерява на навиците си и продължава да залага с щастливи дати. Това групира много от комбинациите в числата от 1 до 31 и при тегленето, ако се паднат числа извън тях, всички изгарят тотално. Заради това се гледа точно бройката на уникалните комбинации.

Фишове днес ще могат да се пускат до по-късно, след като тегленето бе преместено след спортните новини по Канал 1. Очаква се около 21 часа да се знае дали има късметлия, който да прибере сумата. Тя със сигурност ще е над 3,7 милиона лева.

 

„Труд": Вдигат пенсиите с инфлацията?

Пенсиите  от 1 юли може да бъдат увеличени с 1,9%, колкото е очакваният процент на инфлация за т.г., показват сметките на социални експерти. В близките дни предложението ще бъде гледано от тристранния съвет. От петък той поднови обсъждането на мерките за усъвършенстване на пенсионния модел и за финансова стабилност на системата.

Идеята предвижда да се измисли по-гъвкав механизъм за осъвременяване на пенсиите, който да отчита инфлацията, динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) и осигурителния доход. Иначе казано - механизъм, който да се връзва с постния бюджет и кризисните времена.

Затова се предлага да използваме опита на Унгария. Там, ако ръстът на БВП е под 3%, какъвто се очаква у нас за т.г., увеличението на пенсиите е с коефициент, равен на 100% от инфлацията. Ако ръстът е между 3 и 3,9%, коефициентът е равен на 80% от инфлацията и 20% от номиналния ръст на осигурителния доход и т.н.

 

„Труд": Търсят как да се върне незаконен акциз за стари коли

"Държавата да създаде ясен механизъм за връщане на неправомерно взетите акцизи за т. нар. "стари" коли. Това може да стане включително с постановление на Министерския съвет, което ще има еднократно действие" - така адвокат Михаил Екимджиев коментира пред "Труд" как да изпълним решението на съда на ЕС в Люксембург. Завеждането на нови съдебни дела у нас не е най-добрият вариант, смята Екимджиев. Правосъдието е по-бавно, а може и да откаже да възобнови дела под формален предлог.

В четвъртък съдът на ЕС постанови, че с въведените различни акцизи за "стари" и "нови" коли България е нарушила Лисабонския договор. Режимът за облагане, действал от 1 януари 2007 г. до 1 януари 2009 г., е дискриминационен и нарушава чл. 101 от Лисабонския договор - за свободата на движение на стоки и капитали.

 

„Стандарт": Край на вересията

Кварталните бакалии слагат край на вересията. За първи път от години насам те отказват да дават продукти на изплащане. Хората обедняват, не могат да си плащат дълговете, оплакват се опарени търговци.

От началото на юни собственици на магазини в Перник не проявяват милост към закъсали клиенти. Вместо да спасим бизнеса си с вересиите, ние вървим към фалит заради неплатените сметки, оправдават се от бранша. Някои са изгорели с по 2-3 бона от закъсали купувачи. Имаме изписани цели тетрадки с неплатени продукти, но почти никой не си плаща дълговете. Оплакват се, че им бавят заплатите, и пак взимат на вересия, жалват се магазинери от миньорския град.

Проблемът не засяга само Перник, а почти цялата страна. Магазините, които дават стоки срещу подпис в тетрадката, се броят на пръстите на едната ръка.

„Стандарт": Здравната вноска скача на 10%

Ще увеличим здравната вноска от 1 януари 2011 г., скокът ще бъде от 8 на 10%. Това обясни за "Стандарт" шефът на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов. В Европейския съюз средната здравна вноска е 14%, но при тази криза не можем да си позволим рязък скок. Надявам се до края на мандата на ГЕРБ данък "здраве" да достигне 12-14 на сто, уточни д-р Иванов. Той допълни, че преди са се уточнят точните параметри за покачването на вноската догодина, правителството ще направи анализ за доходите на нашенеца и данъчното бреме, което тежи на плещите му. Предвижда се 2-процентното увеличение да отиде в частни здравноосигурителни фондове, които ще поемат част от финансирането на лечебните дейности. В период на икономически затруднения е много важно да се включат и частните играчи, а не да се разчита само на приходи от консолидирания държавен бюджет, изтъкна здравният шеф. По думите му от 1 юли следващата година може да се очаква въвеждането на диагностично свързаните групи в болниците. Това означава, че болниците ще могат да лекуват всеки болен не само за едно заболяване, а комплексно за всичките му хронични болежки. Новите разчети ще позволят те да получават за всеки пациент точно толкова пари, колкото реално са изхарчили.

Предвижда се болничните легла да бъдат намалени от 45 000 на 32 000, каза пред Дарик радио шефът на здравната каса д-р Нели Нешева. Очаква се още тази година някои лечебници да се преструктурират в болници за долекуване и да работят по 4 клинични пътеки за продължително лечение и рехабилитация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини