Белгийският посланик почита 3 март в Широка лъка

Изложба от литографии ще представи в Широка лъка на 3 март, съпругата на белгийския посланик в България

Негово превъзходителство Марк Михелсен и  Мари-Шантал Биела ще гостуват в родопското село, което ежегодно в началото на март се превръща в сцена на уникална кукерска фиеста. Фините платна с акварел и туш, събрани в изложба, ще бъдат показани в местното читалище “ Екзарх Стефан І”.

Дипломатското семейство ще присъства на официалното откриване, а кметът Александър Коврошилов се надява високопоставената двойка да остане и за кукерското шествие в Широка лъка. Мадам Биела е известна като запалена почитателка на Родопите, за които твърди, че са едно от съкровените й открития в България.

Венци и поклон в памет на Петко войвода, ще бъдат положени пред паметника му в деня на националния ни празник 3 март. В миналото, селото е било опорен пункт за революционната дейност на Капитан Петко  Киряков. Войводата, известен и като Родопския Гарибалди е живял в там в годините около Освобождението 1878- 1879г.

Колоритните кукерски игри в Широка лъка са известни сред почитателите на фолклорните веселия като „Песпонеделник”. Тази година традиционното празненство ще се проведе на 6 март, а домакините в селото-архитектурен резерват, очакват около 6 хиляди гости. На шествието тази година ще участват 8 състава от цялата страна, както и мощната група на местните кукери. В състава на широколъшките песяци участват 24 мъже, а най-младият е едва във втори клас.

Заради съвпадението от няколко празнични дни, кметът  прогнозира огромен наплив от туристи.

По време на самото шествие главният път Широка лъка - Девин между 11.00ч. и 12.30ч.ще бъде затворен за движение и в двете посоки.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини