2/3 от българите едва свързват двата края. Преглед на националния печат

„Труд": 2/3 от българите едва свързват двата края

Две трети (66%) едва свързват двата края, показват данни от социологическо изследване на Институт "Отворено общество". Преди година делът на хората, описващи с това определение финансовото си състояние, е бил 61%.
Всеки пети българин (21 процента) мизерства. Делът на най-засегнатите от кризата се запазва на същото ниво като преди година и е един от най-високите в Европейския съюз.
Цели 44 на сто ограничават разходите си за ток, вода и отопление, за да връзват семейните сметки. Преди година делът им е бил 50%, но спрямо миналата есен е нараснал с 2 процентни пункта.


Дума": Българите не виждат изход от кризата

Около 34% от българите смятат, че икономическата ситуация ще се влоши през следващите 12 месеца. Други 38% са на мнение, че тя няма да се промени и само 17% очакват подобрение. Това показват данните от доклад на Световната банка за България. Все още е нужна предпазливост в оптимизма относно темповете на възстановяване, смятат експерти. Те са категорични, че предстоят най-вероятно и сериозни структурни промени в икономиката. Появата на нови двигатели на растежа ще изисква секторни преразпределения на работните места и може да предизвика структурна безработица, изискваща инвестиции в обучение и преквалификация. Пазарът на труда е нестабилен и все още няма сериозни предпоставки за намаляване на безработицата.

„Стандарт": "Дръзки" на война след Великден

Българската фрегата "Дръзки" се включва във военните действия в Либия след Великден. Подготовката е на финала и предстои уточняване с командването на НАТО за точната дата за отплаване. Участието на военния кораб в операцията "Обединен защитник" ще бъде с продължителност от 40 дни до 2 месеца. Това съобщи военният министър Аню Ангелов, който посети вчера военноморска база Бургас. Министърът се срещна с командването и с екипажа на фрегатата. "Дръзки" ще движи основно в района на източно Средиземно море. На плавателния съд ще има специално звено "тюлени", което ще е за евентуална самозащита. Фрегатата няма да навлиза в самите териториални води на Либия, поясни Ангелов.
160 души е екипажът на кораба. Българите ще получат 50% увеличение на заплатата за времето на операцията. Освен това им се полагат от 51 до 55 евро на ден, ще имат право и на седем дни безплатен релакс в почивните домове на МО.

„Стандарт": Внучката на Тато и Орешарски на избори

Внучката на Тодор Живков може да влезе в битката за президент. Чeрвените обсъждат дали да издигнат за "Дондуков" 2 бившата депутатка от левицата и популярен дизайнер Жени Живкова, съобщи членът на Изпълнителното бюро на БСП Николай Малинов. "В чужбина съм, няма какво да коментирам", каза Живкова. На въпрос на "Стандарт" вярно ли е, че повече няма да се занимава с политика, тя отсече: "Никога не съм казвала такова нещо."
Лидерът на БСП Сергей Станишев настоявал бившият финансов министър Пламен Орешарски да атакува креслото на "Дондуков" 2, научи още "Стандарт". Той казал пред свои съпартийци, че мястото му пасва най-много. И се зарекъл до последно да чака неговия отговор. Ако Орешарски каже "не", тогава червените ще завъртят рулетката с други имена. Според запознати президентът Георги Първанов държи на Ивайло Калфин.

„24 Часа": Почасови надници по професии

Почасовото заплащане у нас ще е диференцирано по професии, обяви социалният министър Тотю Младенов. Различни ще са ставките за архитект, лекар, строител, шивач, тъй като всеки труд си има специфики.
Новата система няма да има нищо общо със сегашната минимална почасова ставка от 1,48 лв., която се получава, като се раздели месечната минимална заплата на работните дни и часове. Ще се въведе след обстойно проучване на чуждия опит в областта и избиране на най-подходящия за нашите условия модел, обеща Младенов. Той обясни, че почасовата ставка е добър вариант за постигане на гъвкава заетост, но това в никакъв случай не трябва да става за сметка на сигурността и осигурителните права на наетите.
Ако сега механично въведем минимално почасово заплащане, има риск хиляди хора да останат без осигуровки и да бъдат ощетени с болнични, майчински, обезщетения за безработица, трудова злополука и пенсия, обясни министърът. Причината е, че по сегашното законодателство осигурителен стаж носи заетост над 4 часа по основен трудов договор.

„Новинар": Искат 5 години затвор за Ковачки

Прокуратурата поиска бизнесменът Христо Ковачки да отиде в затвора за 5 години. Това стана по време на финала на делото срещу Ковачки в Софийския градски съд. Исканото наказание е около средния размер, предвиден по закон. Държавното обвинение отчете чистото съдебно минало на подсъдимия като смекчаващо вината обстоятелство. Защитата на Ковачки поиска оправдателна присъда. Според обвинителния акт подсъдимият не е платил над 16 млн. лв. данъци. Присъдата му ще бъде прочетена в четвъртък.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини