Преглед на националния печат

„Новинар": Бойко Борисов: Няма да вървя по ничия свирка

ГЕРБ няма да обяви своя кандидат-президент преди август. Това категорично заяви премиерът Бойко Борисов. Повод за коментара му бяха призивите на опозиционните партии това да стане по-рано.
Министър-председателят дори даде за пример предишната кампания за държавен глава, когато инициативният комитет, издигнал Георги Първанов е обявил номинацията му също през август. Изборите тогава също били през октомври, аргументира се Борисов. „Няма да вървя по свирката на когото и да било", отсече премиерът.

„24 Часа": Пускат автомагистрала „Люлин" в неделя

Автомагистрала „Люлин" ще бъде пусната в експлоатация в неделя, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
„Знам, че има акт 15, комисията работи и знам, че има план график, който казва, че ще има акт 16. Това, което също е съществено, е, че председателят на дирекцията за регионално развитие в Брюксел г-н Дирк Анер ще присъства на откриването и за нас това е голяма чест", допълни министърът.
Стана ясно, че общинският път, който е паралелен на магистралата, ще бъде с променен статут. Идеята е държавата да го поддържа в добро състояние като алтернатива на магистралата.

„Дума": Земеделският министър се скри от протестиращи животновъди

Над 200 животновъди от цялата страна се събраха на протест пред Mинистерството на земеделието и храните. Министър Мирослав Найденов обаче отказа да се срещне с протестиращите и остана в кабинета си. Причина за недоволството са неизплатените субсидии заради наложени санкции. Фермерите искат още да отпадне данъкът върху субсидиите им и да се премахне акцизът върху горивото за стопански нужди.
Пред земеделското министерство дойдоха представители на всички структури в животновъдството, пчелари, свиневъди, птицевъди. Ресорният министър не пожела да се срещне с протестиращите, но пред медиите каза, че държавата няма да поеме вината за глобите, които ЕК наложи на страната ни за повече от 20 милиона лева заради грешно очертани земеделски земи.

„Труд": Делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис тръгна с фалстарт

С фалстарт започна делото в Софийския районен съд (СРС) срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за т.нар. „Водно огледало", съобщи БГНЕС.
Според съда обвинителният акт и призовката не са връчени в законовия седемдневен срок.
Освен това стана ясно, че Министерството на финансите не е изпратило представител, който да претендира за граждански иск. Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпрати такъв представител, но магистратите отказаха да разгледат съвместно с делото гражданския иск за настъпили вреди, тъй като Хасан Азис е обвинен в опит за измама и не са настъпили реални щети.

„Дума": Нямало пари за добавки на всички пенсионери

Еднократните помощи от 136 лева към пенсиите, които обещаха от ГЕРБ, няма да са за всички пенсионери. Бюджетът не позволява компенсиране на всички, пари ще има само за "социалнослабите" и "най-засегнатите". Това обяснение даде вчера в кулоарите на парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Не стана ясно обаче как ще се определят хората, които имат повече нужда от добавки.
По думите на Стоянова инфлацията от последните месеци била привнесена отвън. Цените на храните се вдигали заради скока на световните борси. Правителството трябва да направи всичко възможно, за да подпомогне точно тези най-бедни и най-засегнати слоеве, натърти депутатката от ГЕРБ. Тя добави с тъжен глас, че това няма как да стане към момента.
"Разчетите не могат да ни покажат, че можем да имаме такова преизпълнение на приходите, че да си позволим на всички пенсионери да има повишение на доходите", опита да се обясни Стоянова.

„Новинар": Разбиха нелегална мрежа от букмейкърски пунктове

Служители на ГДБОП разбиха най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания при проведена мащабна операция в страната, съобщиха от МВР в сряда. „Черното тото" ощетявало хазната с около 50 000 евро дневно чрез невнесени дължими налози. Според неофициална информация босовете на мрежата, които притежавали 23 пункта за залагания, били непряко свързани с футболни клубове у нас.
Служителите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП проверили едновременно 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини