Преглед на националния печат. „Стандарт": Сменяме телефона за ден

„24 Часа": "Уикилийкс": Дончева разказвала за Петков в посолството на USA

Срещу България ще бъде задействана предпазна клауза, ако вътрешният министър Румен Петков не напусне кабинета. Такива заплахи от Брюксел е получил през 2008 г. тогавашният премиер Сергей Станишев, става ясно от секретни грами, писани от американския посланик Джон Байърли, разпространени от сайта "Биволъ".

Оказва се, че Петков е бил обект на анализи от 2005 до 2008 г. Бившата депутатка от БСП Татяна Дончева е разказвала подробности от кухнята на БСП, свързани с Петков, в посолството през 2005 г. Тогавашният американски посланик Байърли разказва за външния и вътрешния натиск Петков да подаде оставка и борбата му да запази поста. Министърът дори потърсил посланиците на САЩ, Великобритания и Холандия, за да се защити. Американците му казали, че "трябва да си отиде за доброто на страната", пише Байърли в грама от 15 април 2008 г.

„Труд": Ще разтоварват нефта от естакади до Бургас

Трасето на предполагаемия петролопровод Международната компания "Транс болкан пайплайн", оператор на петролопровода "Бургас - Александруполис", е предложила нов вариант за разтоварване на нефт в Бургаския залив. Дава се предпочитание разтоварването да се извършва на усъвършенствани естакади, т. е. на суша.

Досега се предвиждаше това да става чрез единични закотвени платформи - буйове.

В Министерството на околната среда и водите е била представена преработена Оценка за въздействие върху околната и социалната среда (ОВОСС) по проекта за нефтопровод "Бургас - Александруполис", съобщиха от фирма "Транс болкан пайплайн". Това е трети подобен доклад.

„24 Часа": Слагат на етикета на шунка и филе колко вода има

Държавата ще променя наредба, за да вкара изискването на етикетите на шунка и филе при добавяне на вода да пише колко е тя. Това обяви шефът на агенцията по храните Йордан Войнов пред 24 часа . Ще се обявява съставът на вложените продукти по низходящ ред. Например първо да е месото, ако е най-много, после водата и другите съставки, които са ползвани. Промените се правят, след като 24 часа писа, че е масова практика с тумблери и шприцове да се вкарват разтвори в месни продукти . Така от 10 кг могат да се получат 15 кг филе например.

„Стандарт": Сменяме телефона за ден

За ден ще можем да сменим GSM оператора си, като запазим номера. Това са новите правила в телекомуникациите, които влизат в сила от 25 май, припомнят от Европейската комисия. Другата промяна е за максимален срок от 2 г. на договорите с телеком операторите. Компаниите обаче трябва задължително да предложат и възможност за два пъти по-кратък договор - за една година. Освен това в документа трябва да бъде разписано точно и ясно качеството на предлаганата услуга и да има заложени компенсации за клиентите, ако условията не са изпълнени.

„24 Часа": Потапят самолета на Тато под водата

Cтарият правителствен самолет на Тодор Живков от руската серия Ту-154 пристигна вчера качен върху баржа на Морска гара Варна. Аеропланът ще бъде потопен в акваторията на Варненския залив. Самолетът ще стане най-големият изкуствен риф и атракция и тренировки на водолази.

На 25 май - при добри метеорологични условия - самолетът ще поеме път към последната си точка на потапяне на около 3 км срещу курорта Св. св. Константин и Елена. С помощта на 100-тонния плаващ кран "Антей" той ще бъде потопен на 20 метра дълбочина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини